Chlebek ziemniaczany z serem. Przepis na prosty, domowy wypiek

Jak zrobić chlebek ziemniaczany z dodatkiem sera, który skradnie Twoje serce? Przepis na puszysty, wilgotny i pełen smaku wypiek ziemniaczany. Pachnie pięknie podczas pieczenia.

Domowy chlebek ziemniaczany. Jak zrobić?

Z ziemniaka można zrobić wszystko: zupę, sałatkę i wódkę. To jedno z najbardziej uniwersalnych warzyw, które ma naprawdę szerokie zastosowanie w kuchni. Dziś ziemniak pojawia się w jeszcze bardziej nieszablonowym wydaniu: stał się jednym ze składników domowego chlebka ziemniaczanego z dodatkiem sera. Przepis, który pokochasz.

Puszyste, wilgotne wnętrze przypomina nieco bułkę. Sprawdzi się idealnie na stole z przekąskami podczas rodzinnych imprez i spotkań z przyjaciółmi. Jak zrobić chlebek ziemniaczany?

Składniki na chlebek ziemniaczano-serowy

  • ugotowany ziemniak
  • 100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 8 gramów suszonych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1.3 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 160 gramów żółtego sera

Przepis na chlebek ziemniaczany

Przygotowanie tego chlebka jest banalnie proste. Do miski wrzuć ugotowanego ziemniaka i dodaj do niego mleka. Przy pomocy tłuczka do ziemniaków stwórz purée. Postaraj się, aby było gładkie, bez grudek. Następnie dodaj łyżkę cukru, suszone drożdże, jajko i 2 łyżki roztopionego i przestudzonego masła. Całość dokładnie wymieszaj i dodaj posiekaną natkę pietruszki i sól. Ponownie wymieszaj.

 

Do miski dodaj przesianą mąkę i wymieszaj. Odstaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Pamiętaj o przykryciu miski czystą, bawełnianą ściereczką. Możesz ją  zostawić w nagrzanym do 50 st piekarniku, wyłączyć grzałki i pozostawić tam włączone światełko.

Chlebek ziemniaczany z pietruszką

Gdy ciasto podrośnie i podwoi swoją objętość przełóż je do kwadratowej formy wysmarowanej wcześniej tłuszczem. Ciasto może kleić się do rąk, ale nie musisz dodawać dużo więcej mąki. Rozprowadź masę na blaszce i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Chlebek ziemniaczany – czas pieczenia. Kiedy ciasto już podrośnie, ponownie wyciągnij je na kuchenny blat. Zrób w nim delikatnie prostopadle wgłębienia i powtykaj w nie plastry lub kawałki żółtego sera. Wstaw formę na środkową półkę piekarnika z funkcją góra- dół. Piec 30 – 35 minut do zrumienienia ciasta.

Pyszny chlebek ziemniaczano-serowy

Po tym czasie nasz chlebek jest już gotowy. Poczekaj z krojeniem do momentu, aż będzie miał temperaturę pokojową. Smacznego!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×