PrzepisZupyKurczak na patyku z ciągnącym serem. Tej przekąsce nie można się oprzeć!

Kurczak na patyku z ciągnącym serem. Tej przekąsce nie można się oprzeć!

Kurczak na patyku z ciągnącym serem. Tej przekąsce nie można się oprzeć!
Ewa

25.02.2022 07:00

Chrupiący kurczak na patyku w towarzystwie ciągnącego sera to coś, czemu nie da oprzeć. Takich szaszłyków jeszcze nie jadłeś!

Nietypowe szaszłyki - kurczak na patyku

Szaszłyki znamy i lubimy chyba wszyscy. Trochę mięsa, warzywa i gotowe! Postanowiliśmy jednak przygotować je w nieco innej, odświeżonej wersji. Na patyczki do szaszłyków nadzialiśmy kawałki żółtego sera, owinęliśmy je kawałkami piersi z kurczak i obtoczyliśmy w panierce. Takiej przekąsce po prostu nie da się oprzeć!

Taki kurczak to świetny pomysł na imprezę

Nietypowe szaszłyki sprawdzą się jako przekąska na imprezę. Przygotuj je wcześniej i usmaż tuż przed podaniem. Nie będziemy ukrywać- nie jest to lekkie danie. Ale raz na jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę pysznej rozpusty.

Składniki

  1. 300 g żółtego sra w kawałki
  2. 2 filety z kurczaka
  3. 2 jajka
  4. 3/4 szklanki mąki
  5. 3/4 szklanki bułki tartej
  6. olej do smażenia

Przygotowanie takiej przekąski jest naprawdę proste.

Ser pokrój w kawałki. Spójrz na zdjęcia poniżej, jakiej wielkości powinny być. Najlepiej sprawdzi się tutaj gouda lub edamski- świetnie się rozpuszczą i będą się apetycznie ciągnąć. Zrezygnuj z mozzarelli- nabicie jej na patyk może być kłopotliwe.

Filety z kurczaka umyj, osusz i usuń niepotrzebne błonki. Pokrój go na paski tak, jak na zdjęciu. Jeśli chcesz, to możesz przyprawić kurczaka solą, pieprzem, słodką lub ostrą papryką i ulubionymi ziołami.

Teraz wystarczy, że nabijesz kawałek żółtego sera na patyczek i obwiniesz go szczelnie kawałkami kurczaka.

Panierowanie

Czas na panierowanie.

Do naszych szaszłyków z sera i kurczaka wybraliśmy klasyczną panierkę. Obtocz każdy element w mące, jajkach i bułce tartej.

W garnku o grubym dnie lub we frytkownicy rozgrzej olej roślinny. Gdy będzie już gorący- włóż do niego opanierowane szaszłyki. Smaż, aż kurczak się zarumieni i nie będzie surowy.

Gotowe

Kurczaka na patyku podawaj na gorąco.

Świetnie smakuje w towarzystwie ulubionego sosu. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także