Dzięki temu urządzeniu zwykły kurczak smakował po prostu obłędnie. W moim domu działa do dziś
Kurczak z rożna w domu. W czym zrobić? Jakie urządzenie jest najlepsze? Jak kiedyś robiono kurczaka z rożna, czyli coś, co kochają wszyscy w mojej rodzinie? Wiele lat temu był obowiązkowym elementem polskiego krajobrazu. Pamiętasz smak kurczaka pieczonego ze złocistą skórką, prosto z rożna? Ich aromat unosił się nawet kilka ulic dalej, a w porze obiadowej ustawiały się kolejki pod budką.
Polski fast-food – kurczak z rożna
Żadne hot-dogi i kebaby! To właśnie budki z kurczakiem z rożna można było spotkać kiedyś na każdym rogu. Popularność takich miejsc zdecydowanie spadła i coraz trudniej jest znaleźć je nawet w większych miastach.
Kurczak z rożna w domu – w czym robiono kiedyś i jak zrobić dzisiaj?
W niektórych domach można było znaleźć mały rożen, który pozwalał na przygotowanie obłędnie pysznego i soczystego kurczaka w swoim domu. Solidny, ciężki sprzęt działa czasem do dzisiaj! Mistrzem grillowania zawsze był mój tata. Podczas następnej wizyty muszę poprosić go o odpalenie sprzętu ;) Kurczak z rożna w domu smakował wyśmienicie.
Niestety, te opiekacze nie są już produkowane. Jednak można kupić specjalne przystawki do piekarnika, które pozwolą przygotować kurczaka w domu. W jakim opiekaczu piec kurczaka z rożna?
Odpowiednie przyprawienie to podstawa!
Kurczaka trzeba dokładnie nasmarować olejem i mieszanką przypraw: zioła prowansalskie, słodka i ostra papryka, czosnek, suszony tymianek i czosnek. Każdy kilogram kurczaka to 1,5 godziny pieczenia.