Kurczaka w kawowej marynacie wrzucam na grilla. Jest tak dobry, że znika w mgnieniu oka
Jeśli kurczak pojawia się w twojej kuchni bardzo często, koniecznie połącz go z marynatą na bazie kawy. Czegoś tak dobrego z pewnością jeszcze nie jadłeś!
08.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 12:14
Drób to ulubione mięso Polaków, dlatego też gości na naszych stołach przynajmniej kilka razy w tygodniu. Aby szybko się nie znudziło, warto podawać je na różne sposoby. Dzisiaj proponuję ci nietypowy, ale pyszny przepis na grillowanego kurczaka w marynacie na bazie kawy.
Pasują do niego wszystkie dodatki, dlatego też masz pewność, że smaczne mięso będziesz mógł podać za każdym razem w zupełnie innej formie. Tym samym nuda w kuchni z pewnością ci nie grozi. Kawę do tej receptury warto przygotować w ekspresie marki Jura C8.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Połącz kurczaka z kawową marynatą i usmaż go na grillu. Cała rodzina będzie pod wielkim wrażeniem
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- 2 x 40 ml espresso,
- 1/2 szkl. ketchupu,
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka przyprawy do grilla,
- 1 łyżeczka soli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsa. W tym celu dokładnie oczyszczam i osuszam filety z kurczaka. Następnie każdą pierś dzielę na pół, po czym rozbijam ją dodatkowo przy pomocy tłuczka do mięsa.
Krok 2. Czas na marynatę. Aby ją przygotować, najpierw zaparzam 80 ml espresso. Po chwili do miski z ketchupem zaczynam dodawać kolejne składniki marynaty, a mianowicie: oliwę z oliwek, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, przyprawę do grilla oraz wcześniej przygotowane kawy.
Krok 3. Po dokładnym wymieszaniu składników marynata jest już gotowa. Rozprowadzam jej część na dnie formy do pieczenia, po czym bezpośrednio na niej umieszam pierwszy kawałek mięsa. Kurczaka polewam obficie marynatą i powtarzam cały proces do wyczerpania składników.
Krok 4. Zamarynowane w ten sposób mięso owijam szczelnie folią spożywczą i wkładam do lodówki na 2 godziny.
Krok 5. Na koniec nie zostaje już nic innego, jak ułożyć kurczaka w marynacie na dobrze rozgrzanym grillu. Mięso powinno piec się ok. 10 minut z każdej strony.
Krok 6. Kurczaka w kawowej marynacie podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!