PrzepisGrillKurczaka w kawowej marynacie wrzucam na grilla. Jest tak dobry, że znika w mgnieniu oka

Kurczaka w kawowej marynacie wrzucam na grilla. Jest tak dobry, że znika w mgnieniu oka

Grillowany kurczak w marynacie kawowej
Grillowany kurczak w marynacie kawowej
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

08.06.2024 17:08, aktual.: 13.06.2024 12:14

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli kurczak pojawia się w twojej kuchni bardzo często, koniecznie połącz go z marynatą na bazie kawy. Czegoś tak dobrego z pewnością jeszcze nie jadłeś!

Drób to ulubione mięso Polaków, dlatego też gości na naszych stołach przynajmniej kilka razy w tygodniu. Aby szybko się nie znudziło, warto podawać je na różne sposoby. Dzisiaj proponuję ci nietypowy, ale pyszny przepis na grillowanego kurczaka w marynacie na bazie kawy.

Pasują do niego wszystkie dodatki, dlatego też masz pewność, że smaczne mięso będziesz mógł podać za każdym razem w zupełnie innej formie. Tym samym nuda w kuchni z pewnością ci nie grozi. Kawę do tej receptury warto przygotować w ekspresie marki Jura C8.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Połącz kurczaka z kawową marynatą i usmaż go na grillu. Cała rodzina będzie pod wielkim wrażeniem

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 2 x 40 ml espresso,
  • 1/2 szkl. ketchupu,
  • 1/4 szkl. oliwy z oliwek,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka przyprawy do grilla,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsa. W tym celu dokładnie oczyszczam i osuszam filety z kurczaka. Następnie każdą pierś dzielę na pół, po czym rozbijam ją dodatkowo przy pomocy tłuczka do mięsa. 

Kurczaka rozbijam na cienkie plastry
Kurczaka rozbijam na cienkie plastry© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Czas na marynatę. Aby ją przygotować, najpierw zaparzam 80 ml espresso. Po chwili do miski z ketchupem zaczynam dodawać kolejne składniki marynaty, a mianowicie: oliwę z oliwek, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sól, przyprawę do grilla oraz wcześniej przygotowane kawy. 

Marynata z kawowym akcetem ma w sobie to "coś"
Marynata z kawowym akcetem ma w sobie to "coś"© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Po dokładnym wymieszaniu składników marynata jest już gotowa. Rozprowadzam jej część na dnie formy do pieczenia, po czym bezpośrednio na niej umieszam pierwszy kawałek mięsa. Kurczaka polewam obficie marynatą i powtarzam cały proces do wyczerpania składników. 

W formie umieszczam naprzemiennie kurczaka i marynatę
W formie umieszczam naprzemiennie kurczaka i marynatę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Zamarynowane w ten sposób mięso owijam szczelnie folią spożywczą i wkładam do lodówki na 2 godziny

Mięso w marynacie umieszczam na kilka godzin w lodówce
Mięso w marynacie umieszczam na kilka godzin w lodówce© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na koniec nie zostaje już nic innego, jak ułożyć kurczaka w marynacie na dobrze rozgrzanym grillu. Mięso powinno piec się ok. 10 minut z każdej strony

Jeszcze tylko krótka wizyta na grillu
Jeszcze tylko krótka wizyta na grillu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Kurczaka w kawowej marynacie podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Ten przepis na pewno zostanie z tobą na dłużej
Ten przepis na pewno zostanie z tobą na dłużej© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także