Unia Europejska wydała pozytywną opinię. Do sprzedaży wkrótce mogą trafić larwy mącznika
Dla Europejczyków może być to niemały szok. Agencja Unii Europejskiej ds. Bezpieczeństwa Żywności poinformowała, że żywność wytwarzana z larw mącznika jest bezpieczna.
03.02.2021 | aktual.: 06.05.2021 16:28
Mącznik może być naszą przyszłością
W smaku przypomina podobno orzeszki, wyhodowanie go jest banalnie proste, a namnażanie nie jest tak bardzo obciążające dla środowiska, jak hodowla tradycyjnego mięsa. Ma to być długofalowe działanie, które wpłynie na ograniczenie emisji gazów cieplarnianych do atmosfery.
Ma naprawdę dużo zastosowań
Chociaż niektórych jedzenie "robaków" może szokować, to w krajach azjatyckich nie ma w tym nic dziwnego. Znajdziesz tam larwy pod różną odsłoną, ale to chrupiąca odsłona wiedzie prym. Są świetnym źródłem białka i podobno całkiem smaczną przekąską.
Są bogate w potas, cynk, sód, selen i żelazo. Wołowinę przewyższają też pod względem ilości witamin.
Głównym problemem jest nastawienie
Najtrudniejszym zadaniem, przed jakim przyjdzie stanąć Komisji, jest przekonanie Europejczyków do jedzenia owadów. W naszej kulturze robaki zwykle wywołują, co najmniej, niechętną reakcję.
Oficjalne dopuszczenie ich do sprzedaży może przełamać pierwsze lody.
A jest co przełamywać, bo UE już zajmuje się kolejnymi owadami. Pod lupę biorą m.in świerszcze.