Unia Europejska wydała pozytywną opinię. Do sprzedaży wkrótce mogą trafić larwy mącznika

Dla Europejczyków może być to niemały szok. Agencja Unii Europejskiej ds. Bezpieczeństwa Żywności poinformowała, że żywność wytwarzana z larw mącznika jest bezpieczna.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Mącznik może być naszą przyszłością

W smaku przypomina podobno orzeszki, wyhodowanie go jest banalnie proste, a namnażanie nie jest tak bardzo obciążające dla środowiska, jak hodowla tradycyjnego mięsa. Ma to być długofalowe działanie, które wpłynie na ograniczenie emisji gazów cieplarnianych do atmosfery.

Obrazek

Ma naprawdę dużo zastosowań

Chociaż niektórych jedzenie "robaków" może szokować, to w krajach azjatyckich nie ma w tym nic dziwnego. Znajdziesz tam larwy pod różną odsłoną, ale to chrupiąca odsłona wiedzie prym. Są świetnym źródłem białka i podobno całkiem smaczną przekąską.
bogate w potas, cynk, sód, selen i żelazo. Wołowinę przewyższają też pod względem ilości witamin.

Obrazek

Głównym problemem jest nastawienie

Najtrudniejszym zadaniem, przed jakim przyjdzie stanąć Komisji, jest przekonanie Europejczyków do jedzenia owadów. W naszej kulturze robaki zwykle wywołują, co najmniej, niechętną reakcję.
Oficjalne dopuszczenie ich do sprzedaży może przełamać pierwsze lody.

A jest co przełamywać, bo UE już zajmuje się kolejnymi owadami. Pod lupę biorą m.in świerszcze.

Wybrane dla Ciebie
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀