Unia Europejska wydała pozytywną opinię. Do sprzedaży wkrótce mogą trafić larwy mącznika

Dla Europejczyków może być to niemały szok. Agencja Unii Europejskiej ds. Bezpieczeństwa Żywności poinformowała, że żywność wytwarzana z larw mącznika jest bezpieczna.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Mącznik może być naszą przyszłością

W smaku przypomina podobno orzeszki, wyhodowanie go jest banalnie proste, a namnażanie nie jest tak bardzo obciążające dla środowiska, jak hodowla tradycyjnego mięsa. Ma to być długofalowe działanie, które wpłynie na ograniczenie emisji gazów cieplarnianych do atmosfery.

Obrazek

Ma naprawdę dużo zastosowań

Chociaż niektórych jedzenie "robaków" może szokować, to w krajach azjatyckich nie ma w tym nic dziwnego. Znajdziesz tam larwy pod różną odsłoną, ale to chrupiąca odsłona wiedzie prym. Są świetnym źródłem białka i podobno całkiem smaczną przekąską.
bogate w potas, cynk, sód, selen i żelazo. Wołowinę przewyższają też pod względem ilości witamin.

Obrazek

Głównym problemem jest nastawienie

Najtrudniejszym zadaniem, przed jakim przyjdzie stanąć Komisji, jest przekonanie Europejczyków do jedzenia owadów. W naszej kulturze robaki zwykle wywołują, co najmniej, niechętną reakcję.
Oficjalne dopuszczenie ich do sprzedaży może przełamać pierwsze lody.

A jest co przełamywać, bo UE już zajmuje się kolejnymi owadami. Pod lupę biorą m.in świerszcze.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze