Lody w panierce z płatków kukurydzianych, polane polewą

Nie znam chyba osoby, która nie przepadałaby za lodami. Można podawać je na masę różnych sposobów, ale dzisiaj chciałabym zaproponować ci ten, który zrobił na mnie duże wrażenie.

Obrazek
Pyszności

Będą to lody gałkowe w panierce z płatków kukurydzianych, polane polewą. Mmm, brzmi przepysznie, prawda? Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się do pracy.

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 5 szklanek płatki kukurydziane rozdrobnione
  2. 100 g masło
  3. 4 łyżeczki cynamon
  4. 1 1/2 łyżki cukier
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. gałki lody dowolny smak
  7. polewa do lodów
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią masło.
2. Kiedy masło się roztopi, dodaj płatki kukurydziane, cynamon, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj. Smaż przez 3-5 minut stale mieszając, aż do czasu gdy mieszanka będzie miała złocisty kolor.
3. Przesyp płatki z patelni do innego naczynia i poczekaj, aż ostygną. Następnie, każdą gałkę lodów dokładnie posyp ostudzoną mieszanką.
4. Na koniec przełóż gałki na talerz i polej je swoją ulubioną polewą. Spożywaj od razu.
5. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀