WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Lody w panierce z płatków kukurydzianych, polane polewą

Nie znam chyba osoby, która nie przepadałaby za lodami. Można podawać je na masę różnych sposobów, ale dzisiaj chciałabym zaproponować ci ten, który zrobił na mnie duże wrażenie.

Obrazek
Pyszności

Będą to lody gałkowe w panierce z płatków kukurydzianych, polane polewą. Mmm, brzmi przepysznie, prawda? Nie traćmy więc czasu i zabierzmy się do pracy.

Przepis poniżej.

Składniki:

  1. 5 szklanek płatki kukurydziane rozdrobnione
  2. 100 g masło
  3. 4 łyżeczki cynamon
  4. 1 1/2 łyżki cukier
  5. 1/2 łyżeczki sól
  6. gałki lody dowolny smak
  7. polewa do lodów
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej patelnię, a następnie wrzuć na nią masło.
2. Kiedy masło się roztopi, dodaj płatki kukurydziane, cynamon, cukier i sól. Dokładnie wymieszaj. Smaż przez 3-5 minut stale mieszając, aż do czasu gdy mieszanka będzie miała złocisty kolor.
3. Przesyp płatki z patelni do innego naczynia i poczekaj, aż ostygną. Następnie, każdą gałkę lodów dokładnie posyp ostudzoną mieszanką.
4. Na koniec przełóż gałki na talerz i polej je swoją ulubioną polewą. Spożywaj od razu.
5. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze