Łosoś wellington. Pyszna ryba pieczona w cieście francuskim
Dziś w naszej kuchni przygotowaliśmy genialne danie. Tym razem w roli głównej wystąpił przepyszny łosoś. Cały posiłek nie tylko świetnie się prezentuje, ale też niesamowicie smakuje. Ślinka cieknie od samego patrzenia, o czym za moment sama się przekonasz!
Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, musimy podkreślić, że inspiracją dzisiejszego przepisu jest kultowa receptura na polędwicę wellington, która wywodzi się z kuchni brytyjskiej. Zgodnie z tradycyjną instrukcją mięso należy obtoczyć pasztetem lub farszem grzybowym. Zdarza się również, że obie te mieszanki są stosowane jednocześnie. Na koniec mięso piecze się w cieście francuskim. Warto w tym miejscu dodać, że istnieje teoria, iż opisywane danie otrzymało swoją nazwę na cześć samego księcia Wellingtona, który zasłużył się podczas bitwy pod Waterloo w 1815 roku.
Doskonale wiesz, że lubimy eksperymentować w naszej kuchni, dlatego dziś zamiast tradycyjnej polędwicy w cieście francuskim upieczemy łososia. Do tego dodamy nowy farsz na bazie szpinaku. Będzie się działo!
Dzisiejszy obiad upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips. Z podanych składników przygotujesz obiad dla 4 osób.
Składniki
- 2 łyżki masła
- 1 drobno posiekana cebula szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 200 g mrożonego szpinaku
- 150 ml białego wina
- 70 g serka śmietankowego
- 3 łyżki bułki tartej
- 1/3 szklanki tartego parmezanu
- 2 filety z łososia
- 1 ciasto francuskie
- 1 roztrzepane jajko
- sól i pieprz do smaku
Szpinakowy farsz
Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania szpinakowego farszu.
W tym celu umieść na rozgrzanej patelni 2 łyżki masła. Kiedy już się rozpuści i ładnie zarumieni, dodaj na patelnię drobno posiekaną cebulę szalotkę. Nie zapomnij również o dwóch ząbkach czosnku, które możesz podzielić w cienkie plastry przy pomocy noża lub przecisnąć przez praskę. My tym razem postawiliśmy na 2 rozwiązanie.
Na patelni brakuje jeszcze jednego, bardzo ważnego składnika. Mowa tu oczywiście o szpinaku. I w tym miejscu warto dodać, że do tego przepisu możesz wykorzystać szpinak zarówno w wersji mrożonej, jak i świeżej. Zanim połączysz wszystkie składniki, powinnaś wiedzieć, że na patelnię możesz dodać również opcjonalnie białe wino, które z pewnością jeszcze bardziej podkręci smak Twojego farszu.
Oczywiście jeśli nie przepadasz za białym winem, możesz je po prostu pominąć. Na koniec dokładnie wymieszaj zawartość patelni i duś całość około 10 minut. Ostatecznie masz uzyskać efekt zbitej i suchej mieszanki.
Tak przygotowany szpinak przerzuć do miski. Następnie dodaj do niego bułkę tartą, serek śmietankowy, tarty parmezan, sól oraz pieprz. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki przy pomocy drewnianej łyżki.
Łosoś
Na desce do krojenia ułóż dwa filety z łososia. Następnie dopraw je do smaku przy pomocy soli i pieprzu.
Teraz umieść na środku blatu arkusz ciasta francuskiego. W centralnej części połóż łososia i bezpośrednio na nim rozprowadź szpinakowy farsz.
Przydatna na tym etapie okaże się zwykła łyżka, dzięki której bez problemu rozprowadzisz na rybie przygotowany wcześniej miks. Po przygotowaniu kolejnej warstwy ułóż drugi kawałek łososia, po czym zwiń lewy i prawy bok ciasta francuskiego do środka, przykrywając rybę i farsz w całości. Do środka zwiń również wystające boki od dołu i góry.
Kiedy już wszystkie boki będą zabezpieczone, weź nóż i przy jego pomocy zrób nacięcia na wierzchu ciasta francuskiego. Zacznij od prawego górnego rogu i nacinaj ciasto przez całą powierzchnię pod kątem. Następnie powtórz cały proces, zaczynając od prawego dolnego rogu. Dzięki temu zabiegi uzyskasz efekt szchownicy.
Teraz przy pomocy widelca roztrzep jedno jajko. Następnie rozprowadź je przy pomocy pędzelka kuchennego na cieście francuskim. Dzięki temu nasze danie nabierze pięknych rumieńców.
Pieczenie i podanie
Jesteśmy już prawie na mecie. Wszystko co teraz musisz zrobić, to upiec łososia.
My do tego zadania wykorzystaliśmy Ovi Smart, które pracuje 1,5 raza szybciej niż zwykły piekarnik. Przełóż łososia w cieście francuskim do urządzenia i piecz go przez 25 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
W międzyczasie przygotuj dodatki do łososia. Możesz połączyć go z lekką sałatką, ziemniakami, ryżem lub kaszą. Oczywiście danie jest bardzo syte, dlatego możesz zaserwować je również solo, a czas pieczenia wykorzystać do posprzątania kuchni.
Nie musimy chyba dodawać, że łosoś w cieście francuskim inspirowany przepisem wellington najlepiej smakuje na ciepło. Nie zwlekaj więc z jego podaniem, aby Twoi bliscy mogli docenić potencjał tego wyjątkowego dania w 100%
Na koniec nie bylibyśmy sobą, gdyby nie przypomnielibyśmy Ci, że na naszej stronie czeka wiele ciekawych pomysłów na przygotowanie i podanie łososia. Naprawdę jest z czego wybierać, więc Twoim bliskim łosoś nigdy się nie przeje. Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia!