Lubisz rybę po grecku? Spróbuj tej po japońsku. Wielu twierdzi, że jest jeszcze lepsza

Ryba i warzywa to bardzo udany duet. Świadczy o tym choćby popularność ryby po grecku. To danie często pojawia się na polskich stołach i nigdy się nie nudzi. I właśnie na fali jego popularności powstało kolejne — ryba po japońsku. Koncepcja jest bardzo podobna. Naprawdę warto spróbować!

Ryba i warzywa? Ten duet zawsze się sprawdza. Ryba i warzywa? Ten duet zawsze się sprawdza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Dorota Gepert

Co wyróżnia rybę po japońsku? Jest niezwykle soczysta, bo jej kawałki przed umieszczeniem w zalewie i warzywach obsmażane są w cieście naleśnikowym. To sprawia, że ryba nie przesiąka nadmiernie zalewą, pozostaje jędrna i nie rozpada się. Warzywa? Też są inne, ale przygotowuje się je podobnie, jak w przypadku ryby po grecku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona ryba z warzywami. Sprawdzony patent na piątkowy obiad

Po japońsku, ale bez drogich składników

Choć nazwa dania może sugerować, że to przepis japoński, do jego przygotowania nie są potrzebne żadne trudno dostępne składniki. Jej zaletą jest także to, że doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na rybę po japońsku nadaje się dorsz, łosoś, mintaj lub miruna. Można je podawać z ugotowanym ryżem lub po prostu z pieczywem.

Danie doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Jest to też dobra propozycja na obiad, kolację, a nawet przekąskę.

Ryba po japońsku

Składniki:

  • 600 g filetów rybnych,
  • 3 połówki papryki konserwowej ze słoika,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 3 cebule,
  • olej do smażenia,
  • szczypiorek, natka pietruszki lub kolendra do podania.

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1 jajko,
  • pół szklanki wody,
  • pół szklanki mąki,
  • sól i pieprz do smaku.

Na zalewę:

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 4 łyżki octu spirytusowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Filety rybne pokrój na małe kawałki.
  2. Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe.
  3. Zanurzaj kawałki filetów w cieście naleśnikowym i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony. Odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki zalewy, dopraw ją i odstaw.
  5. Pokrój cebule w piórka i podsmaż na rozgrzanym oleju ok. 15 minut, tak by była miękka.
  6. Pokrój paprykę konserwową i ogórki w paski. Dodaj na patelnię z cebulą.
  7. Podsmażaj wszystko razem przez 2 minuty.
  8. Zalej całość zalewą, zagotuj.
  9. W dużym półmisku ułóż warstwę usmażonych filetów, dodaj do nich zalewę wraz z warzywami. Powtarzaj warstwy, zakończ zalewą.
  10. Rybę po japońsku przykryj i wstaw do lodówki. Po kilku godzinach smaki się przegryzą.
  11. Porcję ryby podawaj posypaną drobno pokrojoną zieleniną.
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥