Lubisz rybę po grecku? Spróbuj tej po japońsku. Wielu twierdzi, że jest jeszcze lepsza

Ryba i warzywa to bardzo udany duet. Świadczy o tym choćby popularność ryby po grecku. To danie często pojawia się na polskich stołach i nigdy się nie nudzi. I właśnie na fali jego popularności powstało kolejne — ryba po japońsku. Koncepcja jest bardzo podobna. Naprawdę warto spróbować!

Ryba i warzywa? Ten duet zawsze się sprawdza. Ryba i warzywa? Ten duet zawsze się sprawdza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | FomaA
Dorota Gepert

Co wyróżnia rybę po japońsku? Jest niezwykle soczysta, bo jej kawałki przed umieszczeniem w zalewie i warzywach obsmażane są w cieście naleśnikowym. To sprawia, że ryba nie przesiąka nadmiernie zalewą, pozostaje jędrna i nie rozpada się. Warzywa? Też są inne, ale przygotowuje się je podobnie, jak w przypadku ryby po grecku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona ryba z warzywami. Sprawdzony patent na piątkowy obiad

Po japońsku, ale bez drogich składników

Choć nazwa dania może sugerować, że to przepis japoński, do jego przygotowania nie są potrzebne żadne trudno dostępne składniki. Jej zaletą jest także to, że doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na rybę po japońsku nadaje się dorsz, łosoś, mintaj lub miruna. Można je podawać z ugotowanym ryżem lub po prostu z pieczywem.

Danie doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Jest to też dobra propozycja na obiad, kolację, a nawet przekąskę.

Ryba po japońsku

Składniki:

  • 600 g filetów rybnych,
  • 3 połówki papryki konserwowej ze słoika,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 3 cebule,
  • olej do smażenia,
  • szczypiorek, natka pietruszki lub kolendra do podania.

Na ciasto naleśnikowe:

  • 1 jajko,
  • pół szklanki wody,
  • pół szklanki mąki,
  • sól i pieprz do smaku.

Na zalewę:

  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • 4 łyżki octu spirytusowego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Filety rybne pokrój na małe kawałki.
  2. Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe.
  3. Zanurzaj kawałki filetów w cieście naleśnikowym i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony. Odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  4. Wymieszaj wszystkie składniki zalewy, dopraw ją i odstaw.
  5. Pokrój cebule w piórka i podsmaż na rozgrzanym oleju ok. 15 minut, tak by była miękka.
  6. Pokrój paprykę konserwową i ogórki w paski. Dodaj na patelnię z cebulą.
  7. Podsmażaj wszystko razem przez 2 minuty.
  8. Zalej całość zalewą, zagotuj.
  9. W dużym półmisku ułóż warstwę usmażonych filetów, dodaj do nich zalewę wraz z warzywami. Powtarzaj warstwy, zakończ zalewą.
  10. Rybę po japońsku przykryj i wstaw do lodówki. Po kilku godzinach smaki się przegryzą.
  11. Porcję ryby podawaj posypaną drobno pokrojoną zieleniną.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej