Lubisz rybę po grecku? Spróbuj tej po japońsku. Wielu twierdzi, że jest jeszcze lepsza
Ryba i warzywa to bardzo udany duet. Świadczy o tym choćby popularność ryby po grecku. To danie często pojawia się na polskich stołach i nigdy się nie nudzi. I właśnie na fali jego popularności powstało kolejne — ryba po japońsku. Koncepcja jest bardzo podobna. Naprawdę warto spróbować!
Co wyróżnia rybę po japońsku? Jest niezwykle soczysta, bo jej kawałki przed umieszczeniem w zalewie i warzywach obsmażane są w cieście naleśnikowym. To sprawia, że ryba nie przesiąka nadmiernie zalewą, pozostaje jędrna i nie rozpada się. Warzywa? Też są inne, ale przygotowuje się je podobnie, jak w przypadku ryby po grecku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczona ryba z warzywami. Sprawdzony patent na piątkowy obiad
Po japońsku, ale bez drogich składników
Choć nazwa dania może sugerować, że to przepis japoński, do jego przygotowania nie są potrzebne żadne trudno dostępne składniki. Jej zaletą jest także to, że doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na rybę po japońsku nadaje się dorsz, łosoś, mintaj lub miruna. Można je podawać z ugotowanym ryżem lub po prostu z pieczywem.
Danie doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Jest to też dobra propozycja na obiad, kolację, a nawet przekąskę.
Ryba po japońsku
Składniki:
- 600 g filetów rybnych,
- 3 połówki papryki konserwowej ze słoika,
- 3 ogórki konserwowe,
- 3 cebule,
- olej do smażenia,
- szczypiorek, natka pietruszki lub kolendra do podania.
Na ciasto naleśnikowe:
- 1 jajko,
- pół szklanki wody,
- pół szklanki mąki,
- sól i pieprz do smaku.
Na zalewę:
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- pół szklanki wody,
- 2 łyżki oleju,
- 4 łyżki octu spirytusowego,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki słodkiej papryki.
Sposób przygotowania:
- Filety rybne pokrój na małe kawałki.
- Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe.
- Zanurzaj kawałki filetów w cieście naleśnikowym i smaż na rozgrzanym oleju z każdej strony. Odkładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Wymieszaj wszystkie składniki zalewy, dopraw ją i odstaw.
- Pokrój cebule w piórka i podsmaż na rozgrzanym oleju ok. 15 minut, tak by była miękka.
- Pokrój paprykę konserwową i ogórki w paski. Dodaj na patelnię z cebulą.
- Podsmażaj wszystko razem przez 2 minuty.
- Zalej całość zalewą, zagotuj.
- W dużym półmisku ułóż warstwę usmażonych filetów, dodaj do nich zalewę wraz z warzywami. Powtarzaj warstwy, zakończ zalewą.
- Rybę po japońsku przykryj i wstaw do lodówki. Po kilku godzinach smaki się przegryzą.
- Porcję ryby podawaj posypaną drobno pokrojoną zieleniną.