Magda Gessler robi genialne naleśniki. Jej przepis bardzo różni się od klasycznego

Jak najsłynniejsza polska restauratorka przygotowuje naleśniki? Według niej liczą się nie tylko odpowiednie proporcje składników, ale również kolejność ich mieszania. Zdobyliśmy przepis, przetestowaliśmy i... musimy potwierdzić jej słowa. Naleśniki Magdy Gessler wychodzą po prostu genialne.

Obrazeknaleśniki Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook: Magda Gessler

26 sezonów "Kuchennych Rewolucji" zrobiło swoje — Magda Gessler stała się niepodważalnym autorytetem w kwestii zarówno zarządzania restauracją, jak i samego gotowania. Najsłynniejsza polska kucharka od lat pokazuje, że nawet sprawdzona receptura nie zawsze jest kluczem do udanego obiadu. Liczy się również technika, którą zwykle nabywamy z doświadczeniem. A tego Magdzie Gessler z całą pewnością nie brakuje.

Obrazek
naleśniki Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Restauratorka znana jest z tego, że ma swoje zdanie na temat każdej potrawy. Lubi też wychodzić poza schemat, nierzadko ściągając przez to na siebie sporo krytyki. Ostatnio pisaliśmy na przykład na temat tego, że Gessler uważa, że gotowanie rosołu na kurczaku to bardzo zły pomysł. A co z naleśnikami? Również o nich restauratorka wie to i owo. Jakiś czas temu pokazała, jak je robić. Liczą się proporcje i technika. Oto jej sposób.

Naleśniki Magdy Gessler

Składniki:

  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • klarowane masło

Jak łatwo zauważyć, Magda Gessler nie dodaje tylko mleka do ciasta. Zamiast tego zaleca dodanie wody. Jeśli zdecydujesz się na gazowaną, naleśniki z pewnością będą bardziej puszyste.

Sposób przygotowania:

Obrazek
naleśniki Magdy Gessler - Pyszności; foto: Canva

Zanim zmieszasz wszystkie składniki na chybił trafił, pamiętaj, że Magda Gessler przekonuje o tym, że w przypadku naleśników kolejność dodawania kolejnych produktów jest bardzo ważna. Dlatego zacznij od ubicia jajek ze szczyptą soli. Dopiero później wlej do tej samej miski wodę (możesz też użyć wody gazowanej, która zapewni naleśnikom niezwykłą puszystość) i mleko.

Czas na mąkę. Dodawaj ją na kilka razy, cały czas miksując ciasto. Dzięki temu w masie nie powstaną grudki, które później odbiłyby się na jakości naleśników. Prawidłowe połączenie składników zagwarantuje elastyczność masy. Sprawdź ją poprzez zamoczenie w cieście łyżki i sprawdzenie gęstości ciasta: powinno delikatnie zsuwać się po łyżce.

Z tak przygotowanej masy usmaż naleśniki. Zrób to na rozgrzanym maśle klarowanym. Smacznego!

Zobacz też ten przepis na łaciaty śmietankowiec bez pieczenia. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥