Ekonomista kupił majonez w okazyjnej cenie. Gdy przyjrzał się opakowaniu, nie mógł powstrzymać zdziwienia

Ostatnio coraz częściej porównujemy ceny i szukamy tańszych odpowiedników ulubionych produktów. Nic w tym dziwnego, w końcu inflacja wynosi prawie 15, 5 %, a ceny żywności szybują do góry. Jednak okazuje się, że niektóre produkty tanieją. Ekonomista Rafał Mundry sprawdził ostatnio, ile kosztuje majonez w Biedronce. Oprócz nowej ceny przeczytał na etykiecie zaskakującą informację.

ObrazekSzokujące odkrycie na majonezie w Biedronce - Pyszności; Foto: Canva.com; twitter.com/rafalmundry
Agnieszka

Majonez z Biedronki tanieje

Obrazek
Majonez - Pyszności; Foto: Canva.com

Obecnie żywność z reguły drożeje. W konsekwencji mniej kupujemy,a więcej oszczędzamy. Poza tym częściej przyglądamy się cenom oraz etykietom. Dzięki temu możemy wybrać najlepszy zamiennik ulubionego produktu.

Niedawno znany ekonomista Rafał Mundry wybrał się do Biedronki. W dyskoncie zwrócił szczególną uwagę na majonez. Okazało się, że cena produktu potaniała o 30 groszy. Wcześniej majonez kosztował 4,99 zł, natomiast obecnie trzeba wydać na niego 4, 69 zł.

Oprócz tego, ekonomista zauważył, że zmieniło się miejsce produkcji majonezu. Jeszcze niedawno produkt powstawał w Polsce. Obecnie produkowany jest na Litwie. Ekonomista zastanawia się nad tym, czy jest to również związane z nową ceną produktu.

Zaskoczenie. Uczciwie trzeba przyznać, że jedna rzecz potaniała w moim koszyku. Majonez z 4,99 zł na 4,69 zł. Po przyjrzeniu okazuje się, że już nie jest produkowany w Polsce, a na Litwie. To taniej jest produkować go za granicą i do nas sprawdzać? - napisał na Twitterze Rafał Mundry

Reakcja internautów

Post skomentowało wielu internautów. Niektórzy zwrócili uwagę na to, że coraz częściej producenci zmieniają gramaturę produktów. W konsekwencji płacimy więcej za mniej. Warto w takim razie sprawdzić wagę majonezu. Niestety na zdjęciach opublikowanych przez ekonomistę, nie jesteśmy w stanie tego zweryfikować.

Pojawił się również komentarz na temat wartości odżywczych majonezu. Najwyraźniej skład produktu również nieco się zmienił. W związku z tym, może mieć to  znaczący wpływ na jego cenę.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować zupę krem z pomidorków koktajlowych krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej