Mamaginekolog nie pomija ważnej czynności. Ogórkowa wychodzi smaczniejsza niż u babci

Chociaż, zgodnie z nickiem, Nicole kojarzy się przede wszystkim z byciem lekarzem, to na swoim instagramowym profilu dzieli się również kadrami z prywatnego życia. Jest także autorką dwóch książek z przepisami i sama podkreśla, że uwielbia gotować. Tym razem zdradziła swój przepis na pyszą zupę ogórkową.

Ogórkowa Mamyginekolog - PysznościOgórkowa Mamyginekolog - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Mamamginekolog, stockphotostudio
Ewa Malinowska

Jaka jest ogórkowa, każdy widzi. Mimo to nie zawsze wychodzi ona idealna i wiele osób ma problem ze zbalansowaniem smaków. Z pomocą przychodzi wtedy przepis Nicole Sochacki-Wójcickiej, znanej w sieci jako Mamaginekolog. Dzięki jednej, prostej czynności, którą znaczna część osób pomija, zupa nabiera więcej smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śląska kopa to regionalne ciasto. Wygląda zjawiskowo i fenomenalnie smakuje

Zupa ogórkowa pełna smaku

Bazą do zupy ogórkowej jest rosół - to dobry patent, aby przygotować coś innego niż kultowa pomidorowa w poniedziałkowe popołudnia. Sekretem idealnej zupy ogórkowej według Mamyginekolog jest wcześniejsze podsmażenie kiszonych ogórków na maśle.

Zupa ogórkowa- Pyszności
Zupa ogórkowa- Pyszności © Adobe Stock

Znana ginekolożka podkreśla, że w jej rodzinnym domu mama ziemniaki gotowała osobno, w osolonej wodzie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ugotować je w bulionie. Pamiętaj jednak, żeby zrobić to przed dodaniem ogórków. Zawarty w nich kwas spowodowałby, że ziemniaki się nie ugotują i będą twarde.

Składniki:

  • 1 litr rosołu,
  • 5-6 dużych ogórków kiszonych,
  • 30 g masła,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • marchew i seler z rosołu,
  • 2 łyżki posiekanego koperku.


Sposób przygotowania:

  1. Rosół podgrzej w garnku.
  2. Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć starte ogórki. Podsmażaj przez 15 minut.
  4. Na koniec dodaj posiekany koperek i wymieszaj.
  5. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
  6. Wrzuć do rosołu i ugotuj.
  7. Gdy będą już miękkie, dodaj podsmażone ogórki.
  8. Dorzuć jeszcze pokrojoną marchewkę i selera z rosołu (ten drugi możesz pominąć, jeśli nie lubisz tego smaku).

Mamaginekolog podkreśla, że nie dodaje już soku z ogórków kiszonych, ale jeśli wolisz kwaśniejszy, bardziej wyrazisty smak - możesz śmiało ją dodać. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥