Mamaginekolog nie pomija ważnej czynności. Ogórkowa wychodzi smaczniejsza niż u babci

Chociaż, zgodnie z nickiem, Nicole kojarzy się przede wszystkim z byciem lekarzem, to na swoim instagramowym profilu dzieli się również kadrami z prywatnego życia. Jest także autorką dwóch książek z przepisami i sama podkreśla, że uwielbia gotować. Tym razem zdradziła swój przepis na pyszą zupę ogórkową.

Ogórkowa Mamyginekolog - PysznościOgórkowa Mamyginekolog - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Mamamginekolog, stockphotostudio
Ewa Malinowska

Jaka jest ogórkowa, każdy widzi. Mimo to nie zawsze wychodzi ona idealna i wiele osób ma problem ze zbalansowaniem smaków. Z pomocą przychodzi wtedy przepis Nicole Sochacki-Wójcickiej, znanej w sieci jako Mamaginekolog. Dzięki jednej, prostej czynności, którą znaczna część osób pomija, zupa nabiera więcej smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śląska kopa to regionalne ciasto. Wygląda zjawiskowo i fenomenalnie smakuje

Zupa ogórkowa pełna smaku

Bazą do zupy ogórkowej jest rosół - to dobry patent, aby przygotować coś innego niż kultowa pomidorowa w poniedziałkowe popołudnia. Sekretem idealnej zupy ogórkowej według Mamyginekolog jest wcześniejsze podsmażenie kiszonych ogórków na maśle.

Zupa ogórkowa- Pyszności
Zupa ogórkowa- Pyszności © Adobe Stock

Znana ginekolożka podkreśla, że w jej rodzinnym domu mama ziemniaki gotowała osobno, w osolonej wodzie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ugotować je w bulionie. Pamiętaj jednak, żeby zrobić to przed dodaniem ogórków. Zawarty w nich kwas spowodowałby, że ziemniaki się nie ugotują i będą twarde.

Składniki:

  • 1 litr rosołu,
  • 5-6 dużych ogórków kiszonych,
  • 30 g masła,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • marchew i seler z rosołu,
  • 2 łyżki posiekanego koperku.


Sposób przygotowania:

  1. Rosół podgrzej w garnku.
  2. Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć starte ogórki. Podsmażaj przez 15 minut.
  4. Na koniec dodaj posiekany koperek i wymieszaj.
  5. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
  6. Wrzuć do rosołu i ugotuj.
  7. Gdy będą już miękkie, dodaj podsmażone ogórki.
  8. Dorzuć jeszcze pokrojoną marchewkę i selera z rosołu (ten drugi możesz pominąć, jeśli nie lubisz tego smaku).

Mamaginekolog podkreśla, że nie dodaje już soku z ogórków kiszonych, ale jeśli wolisz kwaśniejszy, bardziej wyrazisty smak - możesz śmiało ją dodać. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej