Mamaginekolog nie pomija ważnej czynności. Ogórkowa wychodzi smaczniejsza niż u babci
Chociaż, zgodnie z nickiem, Nicole kojarzy się przede wszystkim z byciem lekarzem, to na swoim instagramowym profilu dzieli się również kadrami z prywatnego życia. Jest także autorką dwóch książek z przepisami i sama podkreśla, że uwielbia gotować. Tym razem zdradziła swój przepis na pyszą zupę ogórkową.
Jaka jest ogórkowa, każdy widzi. Mimo to nie zawsze wychodzi ona idealna i wiele osób ma problem ze zbalansowaniem smaków. Z pomocą przychodzi wtedy przepis Nicole Sochacki-Wójcickiej, znanej w sieci jako Mamaginekolog. Dzięki jednej, prostej czynności, którą znaczna część osób pomija, zupa nabiera więcej smaku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śląska kopa to regionalne ciasto. Wygląda zjawiskowo i fenomenalnie smakuje
Zupa ogórkowa pełna smaku
Bazą do zupy ogórkowej jest rosół - to dobry patent, aby przygotować coś innego niż kultowa pomidorowa w poniedziałkowe popołudnia. Sekretem idealnej zupy ogórkowej według Mamyginekolog jest wcześniejsze podsmażenie kiszonych ogórków na maśle.
Znana ginekolożka podkreśla, że w jej rodzinnym domu mama ziemniaki gotowała osobno, w osolonej wodzie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ugotować je w bulionie. Pamiętaj jednak, żeby zrobić to przed dodaniem ogórków. Zawarty w nich kwas spowodowałby, że ziemniaki się nie ugotują i będą twarde.
Składniki:
- 1 litr rosołu,
- 5-6 dużych ogórków kiszonych,
- 30 g masła,
- 4 średniej wielkości ziemniaki,
- marchew i seler z rosołu,
- 2 łyżki posiekanego koperku.
Sposób przygotowania:
- Rosół podgrzej w garnku.
- Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Na patelni rozgrzej masło i wrzuć starte ogórki. Podsmażaj przez 15 minut.
- Na koniec dodaj posiekany koperek i wymieszaj.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
- Wrzuć do rosołu i ugotuj.
- Gdy będą już miękkie, dodaj podsmażone ogórki.
- Dorzuć jeszcze pokrojoną marchewkę i selera z rosołu (ten drugi możesz pominąć, jeśli nie lubisz tego smaku).
Mamaginekolog podkreśla, że nie dodaje już soku z ogórków kiszonych, ale jeśli wolisz kwaśniejszy, bardziej wyrazisty smak - możesz śmiało ją dodać. Smacznego!