PrzepisZupyMamaginekolog nie pomija ważnej czynności. Ogórkowa wychodzi smaczniejsza niż u babci

Mamaginekolog nie pomija ważnej czynności. Ogórkowa wychodzi smaczniejsza niż u babci

Ogórkowa Mamyginekolog - Pyszności
Ogórkowa Mamyginekolog - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Mamamginekolog, stockphotostudio
26.03.2024 09:15

Chociaż, zgodnie z nickiem, Nicole kojarzy się przede wszystkim z byciem lekarzem, to na swoim instagramowym profilu dzieli się również kadrami z prywatnego życia. Jest także autorką dwóch książek z przepisami i sama podkreśla, że uwielbia gotować. Tym razem zdradziła swój przepis na pyszą zupę ogórkową.

Jaka jest ogórkowa, każdy widzi. Mimo to nie zawsze wychodzi ona idealna i wiele osób ma problem ze zbalansowaniem smaków. Z pomocą przychodzi wtedy przepis Nicole Sochacki-Wójcickiej, znanej w sieci jako Mamaginekolog. Dzięki jednej, prostej czynności, którą znaczna część osób pomija, zupa nabiera więcej smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa pełna smaku

Bazą do zupy ogórkowej jest rosół - to dobry patent, aby przygotować coś innego niż kultowa pomidorowa w poniedziałkowe popołudnia. Sekretem idealnej zupy ogórkowej według Mamyginekolog jest wcześniejsze podsmażenie kiszonych ogórków na maśle.

Zupa ogórkowa- Pyszności
Zupa ogórkowa- Pyszności© Adobe Stock

Znana ginekolożka podkreśla, że w jej rodzinnym domu mama ziemniaki gotowała osobno, w osolonej wodzie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby ugotować je w bulionie. Pamiętaj jednak, żeby zrobić to przed dodaniem ogórków. Zawarty w nich kwas spowodowałby, że ziemniaki się nie ugotują i będą twarde.

Składniki:

  • 1 litr rosołu,
  • 5-6 dużych ogórków kiszonych,
  • 30 g masła,
  • 4 średniej wielkości ziemniaki,
  • marchew i seler z rosołu,
  • 2 łyżki posiekanego koperku.


Sposób przygotowania:

  1. Rosół podgrzej w garnku.
  2. Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  3. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć starte ogórki. Podsmażaj przez 15 minut.
  4. Na koniec dodaj posiekany koperek i wymieszaj.
  5. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.
  6. Wrzuć do rosołu i ugotuj.
  7. Gdy będą już miękkie, dodaj podsmażone ogórki.
  8. Dorzuć jeszcze pokrojoną marchewkę i selera z rosołu (ten drugi możesz pominąć, jeśli nie lubisz tego smaku).

Mamaginekolog podkreśla, że nie dodaje już soku z ogórków kiszonych, ale jeśli wolisz kwaśniejszy, bardziej wyrazisty smak - możesz śmiało ją dodać. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także