PoradyDzięki temu prostemu przepisowi zrobisz pyszne masło jabłkowe. Przyda się na wiele okazji
Dzięki temu prostemu przepisowi zrobisz pyszne masło jabłkowe. Przyda się na wiele okazji
Jabłka to jeden z tych przysmaków, które można wykorzystać na wiele sposobów. I dzisiaj chce podzielić się z Tobą genialną recepturą, dzięki której przygotujesz masło jabłkowe.
Frania
20.11.2018 | aktual.: 18.09.2023 13:09
Tak, dobrze przeczytałaś. Masło jabłkowe, które będziesz mogła użyć na tak wiele okazji!
SKŁADNIKI:
- 10 dużych jabłek
- 1/3 szkl. soku jabłkowego
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/4 szkl. brązowego cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli
KROK PO KROKU:
- Obierz i pokrój jabłka na mniejsze kawałki. Następnie przełóż do wolnowaru.
- W misce połącz ze sobą: sok jabłkowy, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, brązowy cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól.
- Gotuj przez 6-8 godzin (minimalna moc).
- Pozwól jabłkom ostygnąć, a następnie je odcedź. Przełóż jabłka do blendera i miksuj do chwili, aż uzyskasz gładką konsystencję.
- Powstałe masło jabłkowe przechowuj w hermetycznym opakowaniu. W lodówce możesz przechowywać je przez tydzień, a w zamrażarce do 6 miesięcy.
DO CZEGO MOŻNA UŻYĆ:
- jako dodatek do tostów, grzanek i bułeczek
- do przepisów, w których wymagane są jabłka
- jako glazura do mięs
- dodatek do płatków owsianych
- w wypiekach
- jako masa do krakersów
- dodatek do gofrów i naleśników
Jak sama widzisz, możliwości jest naprawdę wiele ?