Masowe zatrucie w popularnej restauracji. Lokal wciąż przyjmuje gości

Masowe zatrucie salmonellą w popularnej restauracji w Gdańsku. Do szpitala trafiło 14 osób, wciąż zgłaszają się kolejni poszkodowani. Restauracja nadal działa i przyjmuje gości.

Zatrucie w gdańskiej restauracji- PysznościZatrucie w gdańskiej restauracji- Pyszności
Ewa

W miniony czwartek do trzech gdańskich szpitali zgłosiło się 14 osób z objawami zatrucia Salmonellą. Każda z nich odwiedziła jedną z popularnych restauracji i zjadła tam śniadanie, którego bazą były zakażone jajka. Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gdańsku prowadzi dochodzenie epidemiologiczne.

Masowe zatrucie w restauracji

Kiedy na SOR zaczęły zgłaszać się kolejne osoby z objawami zatrucia, od razu wzbudziło to zaniepokojenie personelu. Pacjenci narzekali na mocną biegunkę oraz wysoką gorączkę.

Na SOR wczoraj (08.06- przyp. red.) mieliśmy ognisko salmonellozy, klasyczne objawy nieżytowe, ale rzeczywiście dawno nie było tak dużego rzutu – przekazał dziennikarzom "Trojmiasto.pl" ratownik medyczny.

Jak podaje portal trojmiasto.pl, liczba pacjentów z objawami salmonellozy, którzy odwiedzili Szpitalny Oddział Ratunkowy wzrosła. Na zakażenie narażone mogłoby być nawet 150 osób, w tym również dzieci. Wstępne dochodzenie Sanepidu wskazuje, że źródłem zakażenia były jajka, które podawano na śniadanie. Goście restauracji, którzy tego dnia postanowili zjeść na śniadanie jajka po benedyktyńsku lub omlet, boleśnie odczuli konsekwencje. Do tej pory u 15 osób badania potwierdziły obecność Salmonella sp.

W chwili obecnej wszyscy pacjenci są pod obserwacją personelu medycznego w wyodrębnionej dla nich strefie. Powiadomiliśmy również Stację Sanitarno-Epidemiologiczną - informuje Katarzyna Brożek, rzecznik szpitala
Obrazek
Restauracja i jej zasady - Pyszności; foto: Canva

Restauracja poniesie konsekwencje?

Służby sanitarne podjęły dochodzenie, jednak nie były już w stanie sprawdzić jaj, które były w restauracji. Powód? Wszystkie zostały już wykorzystane do przygotowywania śniadań.

Restauracja otrzymała dwa mandaty karne na łączna kwotę 700 zł - informuje Halina Bona, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gdańsku.

Czytelnicy portalu trojmiasto.pl z oburzeniem zareagowali na niską karę. Restauracja, mimo kar i głośnej afery, wciąż działa bez zmian.

Sama wylądowałam w UCK z zagrożeniem ciąży przez zatrucie w tym lokalu salmonella ! Koleżanka również w szpitalu, dziecko na polankach! Aktualizujcie informacje bo już w czwartek wieczorem zakażeń było ponad 40 w całym Gdańsku! A lokal dalej czynny ! Jakim cudem? - pisze na forum jedna z czytelniczek portalu trojmiasto.pl

Restauracja wskazywana przez internautów nie zabrała głosu w tej sprawie. Oficjalnie również nie została podana jej nazwa.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟