Mięso wyprodukowane w laboratorium dopuszczone do sprzedaży. To przełomowa chwila!
Jedzenie z laboratorium już nie jest futurystyczną wizją świata, a staje się coraz bliższe i realne. Pierwsze mięso wyprodukowane w 100% w laboratorium trafiło do sprzedaży.
Pomysł budzi kontrowersje na całym świecie
Coraz więcej firm pracuje nad wytworzeniem mięsa i jego substytutów w warunkach laboratoryjnych. Jest to jeden ze sposobów walki z okrutnym traktowaniem zwierząt w ubojniach. Wyprodukowane w ten sposób mięso jest etyczne. a ostateczne koszty produkcji są niższe, niż klasyczna hodowla zwierząt.
Pomysł jednak budzi sporo kontrowersji. Wielu przeciwników boi się, że jest to najmniej naturalne źródło, którego konsekwencje odbić się mogą później na ich zdrowiu. Kolejnym argumentem są też walory smakowe.
Laboratoryjne mięso zyskało pozwolenie od rządu
SFA (singapurska agencja rządowa, która zajmuje się żywnością) wydała pozwolenie na wprowadzenie mięsa z kurczaka do ogólnej sprzedaży. Kurczak z hodowli komórkowej będzie ostatecznie produkowany pod marką Eat Just GOOD Meat i na początku trafi do restauratorów.
Badania wykazały, że jest ono bezpieczne dla ludzi
Jednym z zadań SFA było sprawdzenie bezpieczeństwa produktu. Okazało się, że laboratoryjne mięso z pewnością nadaje się do spożycia przez ludzi i jest bezpieczne.
Popyt na mięso laboratoryjne na świecie wzrósł przed szalejącą pandemię. Spadek zaufania do mięsa pochodzącego z tradycyjnego uboju oraz problemy z łańcuchami dostaw spowodowały, że pochylono się nad jakością i alternatywami.
W Eat Just znajdziesz również substytuty jajek
Firma produkuje nie tylko mięso z hodowli komórkowych. W swojej ofercie mają również laboratoryjne substytuty jajek.
Wprowadzenie takich produktów do sprzedaży to historyczny moment.
Na ten moment laboratoryjne mięso wprowadzone będzie do sprzedaży w Singapurze.
Co będzie dalej? Czas pokaże.