Mięso wyprodukowane w laboratorium dopuszczone do sprzedaży. To przełomowa chwila!

Jedzenie z laboratorium już nie jest futurystyczną wizją świata, a staje się coraz bliższe i realne. Pierwsze mięso wyprodukowane w 100% w laboratorium trafiło do sprzedaży.

Obrazek
Ewa

Pomysł budzi kontrowersje na całym świecie

Coraz więcej firm pracuje nad wytworzeniem mięsa i jego substytutów w warunkach laboratoryjnych. Jest to jeden ze sposobów walki z okrutnym traktowaniem zwierząt w ubojniach. Wyprodukowane w ten sposób mięso jest etyczne. a ostateczne koszty produkcji są niższe, niż klasyczna hodowla zwierząt.

Pomysł jednak budzi sporo kontrowersji. Wielu przeciwników boi się, że jest to najmniej naturalne źródło, którego konsekwencje odbić się mogą później na ich zdrowiu. Kolejnym argumentem są też walory smakowe.

Obrazek

Laboratoryjne mięso zyskało pozwolenie od rządu

SFA (singapurska agencja rządowa, która zajmuje się żywnością) wydała pozwolenie na wprowadzenie mięsa z kurczaka do ogólnej sprzedaży. Kurczak z hodowli komórkowej będzie ostatecznie produkowany pod marką Eat Just GOOD Meat i na początku trafi do restauratorów.

Singapur od dawna jest liderem we wszelkiego rodzaju innowacjach, od technologii informatycznych po produkty biologiczne, a obecnie jest światowym liderem w budowaniu zdrowszego i bezpieczniejszego systemu żywnościowegopowiedział dyrektor generalny Eat Just, Josh Tetrick
Obrazek

Badania wykazały, że jest ono bezpieczne dla ludzi

Jednym z zadań SFA było sprawdzenie bezpieczeństwa produktu. Okazało się, że laboratoryjne mięso z pewnością nadaje się do spożycia przez ludzi i jest bezpieczne.

Popyt na mięso laboratoryjne na świecie wzrósł przed szalejącą pandemię. Spadek zaufania do mięsa pochodzącego z tradycyjnego uboju oraz problemy z łańcuchami dostaw spowodowały, że pochylono się nad jakością i alternatywami.

Obrazek

W Eat Just znajdziesz również substytuty jajek

Firma produkuje nie tylko mięso z hodowli komórkowych. W swojej ofercie mają również laboratoryjne substytuty jajek.
Wprowadzenie takich produktów do sprzedaży to historyczny moment.
Na ten moment laboratoryjne mięso wprowadzone będzie do sprzedaży w Singapurze.
Co będzie dalej? Czas pokaże.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Podmieniam twaróg do ruskich. Nawet teściowa zamlaskała z uznaniem
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Obniża ciśnienie i wspiera odporność. Ale w sklepie musisz dobrze mu się przyjrzeć, żeby kupić właściwy
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Pij regularnie napój z tą przyprawą. Szybko zauważysz efekty
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Większość po nich depcze, zamiast zbierać. Wartościowe i smaczne orzeszki możesz mieć za darmo
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Co robi w kuchni sous chef? Filip Niewiatowski o kulisach gotowania na miarę gwiazdki Michelin
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Chorwackie faworki piekę cały rok. Tak pyszne, że szkoda czekać na specjalną okazję
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Najzdrowsze warzywo i coraz częściej je jemy. Doskonałe dla wątroby i trzustki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Profesjonalna szefowa zdradza przepis na grzybową. Dodaje nie tylko świeże borowiki
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Na Wszystkich Świętych robię cały gar. Po przyjściu z cmentarza wszyscy zajadają ze smakiem
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Dodaj łyżkę do masy. Placki będą mięciutkie i delikatne jak chmurka
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Zachwycają smakiem i wyglądem. Ciasteczka, które smaży się jak pączki
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance