Miliarderzy inwestują w mięso z laboratorium. Twierdzą, że ma w 100% zastąpić tradycyjne!

Szukanie alternatyw dla mięsa to bardzo gorący temat. Głównie podyktowane jest to wysokimi kosztami produkcji i wpływem na środowisko. Nic dziwnego, że zainteresowali się tym również najbogatsi ludzie na świecie.

Obrazek
Ewa
Obrazek

Pomysł wciąż się rozwija

Chociaż od powstania pierwszego syntetycznego mięsa, w 100% wyhodowanego w warunkach laboratoryjnych, minęło dopiero 8 lat, to wiele się w tym temacie zmieniło. Pierwszy burger kosztował zawrotną kwotę 330 tysięcy dolarów i uznany był głównie za ciekawostkę.

Obecnie coraz więcej firm pracuje nad laboratoryjnym mięsem, tworzy struktury w drukarkach 3D i szerzej testuje swoje alternatywy. Spadły koszty, wzrosło zainteresowanie. Nic dziwnego, że temat przyciąga biznesmenów.

Obrazek

Bill Gates i Richard Branson postanowili zainwestować

Były prezes Microsoftu i twórca Virgin Group żywo zainteresowali się temat i wyczuli w tym przyszłościowy biznes. Zainwestowali miliony dolarów w Memphis Meat- firmę, która zajmuje się hodowaniem mięsa w laboratorium.

Obrazek

W trosce o środowisko

Nie sądzę, żeby w 80 najbiedniejszych krajach syntetyczne mięso od razu zastąpiło tradycyjne. Uważam jednak, że wszystkie bogate kraje powinny przerzucić się na nie w 100 proc. Do różnicy w smaku można się przyzwyczaić. Jeśli chodzi o kraje o średnich i wyższych dochodach, myślę, że zmiana jadłospisu jest tam również możliwapisze Gates w swojej książce "How to Avoid a Climate Disaster"

Produkcja mięsa w laboratorium ma ograniczyć ślad węglowy i tym samym przyczynić się do zachowania równowagi ekologicznej na naszej planecie.

Obrazek

Naukowcy podczas tworzenia mięsa w laboratorium bazują na dobrze poznanej metodzie CRISPR-Cas9. Łączą oni tkanki drobiowe i wołowe, co ma sprawić, że powstanie wyjątkowe w smaku mięso.

znany twórca Amazon, Jeff Bezos, również postanowił zainwestować w szukanie najlepszego zamiennika tradycyjnego mięsa. Przeznaczona przez niego kwota 10 miliardów dolarów na finansowanie naukowców, aktywistów, organizacji pozarządowych ma być pomocą w walce o dobro planety.

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom