Newsy8 rodzajów orzecha, które należy moczyć w wodzie przed zjedzeniem. Nie uwierzysz dlaczego

8 rodzajów orzecha, które należy moczyć w wodzie przed zjedzeniem. Nie uwierzysz dlaczego

Orzechy to niesamowicie zdrowe przekąski. Jesteśmy pewni, że słyszeliście o tym już nie jeden raz. W dobie zdrowego trybu życia zyskały bardzo dużą popularność. I nic w tym dziwnego... są bowiem źródłem wielu cennych składników odżywczych, minerałów oraz witamin. Warto po nie sięgać nawet codziennie, choćby w niewielkich ilościach.

8 rodzajów orzecha, które należy moczyć w wodzie przed zjedzeniem. Nie uwierzysz dlaczego
justyna

huffpost
huffpost

Niestety, kiedy jemy orzechy, dostarczamy swojemu organizmowi jedynie 40% ich prawdziwego bogactwa.

Matka natura wyposażyła je bowiem w naturalne inhibitory enzymatyczne, zapobiegające kiełkowaniu, kiedy nie ma do tego odpowiednich warunków.

Dodatkowo, zawierają też kwas fitynowy, który utrudnia naszemu organizmowi pełne wchłonięcie m.in. magnezu, żelaza czy wapnia.

Mają też w sobie goitrogeny, które wywierają negatywny wpływ na funkcjonowanie naszej tarczycy oraz kilka innych rzeczy, które w połączeniu dają im opinię ciężkostrawnych.

huffpost
huffpost

Jednak jest sposób na to, aby pozbyć się z orzechów tego, co nie jest nam potrzebne, a także poprawić przyswajalność tego, co najzdrowsze i niezbędne... W dodatku jest on naprawdę prosty i nie wymaga większego wysiłku.

Chodzi o nic innego, jak tylko to, aby odpowiednio wcześniej namoczyć je w wodzie!

huffpost
huffpost

Świetna będzie do tego zarówno zwykła woda źródlana jak i ta przefiltrowana. Możemy też dodać do niej odrobinkę soku z cytryny lub soli. Następnie wrzucamy orzechy do szklanej miski i zalewamy dwukrotnie większą ilością wody.

Warto wiedzieć, że konkretne rodzaje orzechów wymagają różnego czasu moczenia:

  • Orzechy włoskie: 6 - 8 godzin,
  • Migdały: 8 - 12 godzin,
  • Orzechy laskowe: 10 - 12 godzin,
  • Pistacje: 2 - 4 godziny,
  • Orzechy nerkowca: 2 - 4 godziny,
  • Orzechy brazylijskie: wystarczy opłukać,
  • Makadamia: wystarczy opłukać,
  • Orzechy piniowe: wystarczy opłukać.

Po wyciągnięciu z wody, należy osuszyć je w ciepłym miejscu.

Dzięki odpowiedniemu namoczeniu orzechów nie tylko sprawimy, że w naszym organizmie pozostanie więcej składników odżywczych, ale unikniemy też uczucia ciężkości i przepełnionego brzucha.

Wybrane dla Ciebie