Absolutnie najlepszy przepis na mus czekoladowy Ani Starmach. Pokochasz od pierwszej łyżeczki
Mus czekoladowy to fantastyczny deser, który poprawi humor po ciężkim dniu w pracy. Wykonasz go prosto i szybko, a ten z przepisu Ani Starmach jest po prostu najlepszy!
20.11.2020 10:19
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
- 4 łyżki masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 6 jajek
Przygotowanie:
- W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę: do garnka wlej szklankę wody, ustaw nad nią miskę i wrzuć do niej połamane kostki czekolady. Powstająca para i wysoka temperatura roztopi czekoladę.
- Gdy czekolada zacznie się topić- dodaj do niej masło, zdejmij miskę znad źródła ciepła i wymieszaj.
- Odstaw roztopioną czekoladę wymieszaną z masłem, żeby się ostudziła.
- Oddziel żółtka od białek.
- Żółtka dodaj do czekolady i zamieszaj. Dodaj cukier puder i ponownie wymieszaj. Jeśli nie lubisz mocno słodkich deserów- dodaj mniej cukru.
- Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- 1/3 ubitej piany wymieszaj z przestudzoną masą czekoladową. Kolejne porcje ubitego białka dodawaj stopniowo, delikatnie mieszając, żeby masa była jak najbardziej puszysta.
- Gotowy mus czekoladowy przełóż do miseczek i schłódź w lodówce przez godzinę
Możesz dorzucić do tego owoce!
Do swojego musu czekoladowego zawsze dodaję maliny, świeże lub mrożone. Świetnie przełamują słodycz czekolady.
Zamrożone maliny podgrzewam w garnku i delikatnie rozgniatam widelcem, żeby powstało puree. Wykładam na mus czekoladowy i... nawet nie zauważam, jak błyskawicznie znika :)