Absolutnie najlepszy przepis na mus czekoladowy Ani Starmach. Pokochasz od pierwszej łyżeczki

Mus czekoladowy to fantastyczny deser, który poprawi humor po ciężkim dniu w pracy. Wykonasz go prosto i szybko, a ten z przepisu Ani Starmach jest po prostu najlepszy!

Obrazek
Ewa
Obrazek

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 6 jajek
Obrazek

Przygotowanie:

Obrazek
Dark chocolate sauce food photography recipe idea
  1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę: do garnka wlej szklankę wody, ustaw nad nią miskę i wrzuć do niej połamane kostki czekolady. Powstająca para i wysoka temperatura roztopi czekoladę.
  2. Gdy czekolada zacznie się topić- dodaj do niej masło, zdejmij miskę znad źródła ciepła i wymieszaj.
  3. Odstaw roztopioną czekoladę wymieszaną z masłem, żeby się ostudziła.
  4. Oddziel żółtka od białek.
  5. Żółtka dodaj do czekolady i zamieszaj. Dodaj cukier puder i ponownie wymieszaj. Jeśli nie lubisz mocno słodkich deserów- dodaj mniej cukru.
  6. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  7. 1/3 ubitej piany wymieszaj z przestudzoną masą czekoladową. Kolejne porcje ubitego białka dodawaj stopniowo, delikatnie mieszając, żeby masa była jak najbardziej puszysta.
  8. Gotowy mus czekoladowy przełóż do miseczek i schłódź w lodówce przez godzinę
Obrazek

Możesz dorzucić do tego owoce!

Do swojego musu czekoladowego zawsze dodaję maliny, świeże lub mrożone. Świetnie przełamują słodycz czekolady.
Zamrożone maliny podgrzewam w garnku i delikatnie rozgniatam widelcem, żeby powstało puree. Wykładam na mus czekoladowy i... nawet nie zauważam, jak błyskawicznie znika :)

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟