Absolutnie najlepszy przepis na mus czekoladowy Ani Starmach. Pokochasz od pierwszej łyżeczki

Mus czekoladowy to fantastyczny deser, który poprawi humor po ciężkim dniu w pracy. Wykonasz go prosto i szybko, a ten z przepisu Ani Starmach jest po prostu najlepszy!

Obrazek
Ewa
Obrazek

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (200 g)
  • 4 łyżki masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 6 jajek
Obrazek

Przygotowanie:

Obrazek
Dark chocolate sauce food photography recipe idea
  1. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę: do garnka wlej szklankę wody, ustaw nad nią miskę i wrzuć do niej połamane kostki czekolady. Powstająca para i wysoka temperatura roztopi czekoladę.
  2. Gdy czekolada zacznie się topić- dodaj do niej masło, zdejmij miskę znad źródła ciepła i wymieszaj.
  3. Odstaw roztopioną czekoladę wymieszaną z masłem, żeby się ostudziła.
  4. Oddziel żółtka od białek.
  5. Żółtka dodaj do czekolady i zamieszaj. Dodaj cukier puder i ponownie wymieszaj. Jeśli nie lubisz mocno słodkich deserów- dodaj mniej cukru.
  6. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  7. 1/3 ubitej piany wymieszaj z przestudzoną masą czekoladową. Kolejne porcje ubitego białka dodawaj stopniowo, delikatnie mieszając, żeby masa była jak najbardziej puszysta.
  8. Gotowy mus czekoladowy przełóż do miseczek i schłódź w lodówce przez godzinę
Obrazek

Możesz dorzucić do tego owoce!

Do swojego musu czekoladowego zawsze dodaję maliny, świeże lub mrożone. Świetnie przełamują słodycz czekolady.
Zamrożone maliny podgrzewam w garnku i delikatnie rozgniatam widelcem, żeby powstało puree. Wykładam na mus czekoladowy i... nawet nie zauważam, jak błyskawicznie znika :)

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki