Muszelki z ciasta francuskiego z pastą z brokuła

Przepis na muszelki z ciasta francuskiego z pastą z brokuła. Jakie składniki są potrzebne? Jak je zrobić? Pokazujemy przygotowanie krok po kroku.

Obrazekmuszelki z ciasta francuskiego przepis
Ewa

Proste i szybkie muszelki nadziewane pastą brokułową z fetą to sprawdzony przepis na przekąskę. Sprawdzą się idealnie na kolację, imprezę w gronie najbliższych czy też wspólne grillowanie.

Przepis na muszelki z ciasta francuskiego z pastą z brokuła

Nasze muszelki z ciasta francuskiego skrywają pyszną wegetariańską pastę na bazie brokuła i sera feta. Z wielką chęcią sięgną po nią nie tylko roślinożercy. Połączenie słonego sera z charakterystycznym smakiem brokuła to prawdziwe niebo w gębie. Taka pasta sprawdzi się znakomicie nie tylko w naszych muszelkach, ale również na kanapkach. Zdradzę Ci sekret – zawsze przygotowuję jej trochę więcej niż w przepisie i zostawiam na śniadanie.

Jak zrobić muszelki z ciasta francuskiego z pastą z brokuła?

W przygotowaniu pasty pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Muszelki z brokułową pastą – składniki

  • 180 g ciasta francuskiego
  • 1/2 brokuła - ugotowanego
  • 50 g sera feta
  • 1/2 limonki - sok
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 12 szt. czarnych oliwek
  • 1 jajko - roztrzepane

Prosta przekąska z ciastem francuskim. Przepis na muszelki z pastą z brokuła

Rozłóż na blacie kuchennym arkusz ciasta francuskiego. Żeby łatwiej Ci się z nim pracowało, to wyjmij je chwilę wcześniej z lodówki. Przy pomocy foremki do babeczek lub ciastek wytnij kształt muszelek.

Obrazek

Wycięte muszelki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj je nożem lub widelcem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.

Pasta brokułowa z fetą do muszelek z ciasta francuskiego

Kiedy muszelki się pieką, przejdź do przygotowania pysznej pasty brokułowo-serowej. Do robota kuchennego wrzuć ugotowany brokuł, ser typu feta (sprawdzi się również ser sałatkowy), czosnek, świeży koperek. Dopraw całość pieprzem i dodaj sok z limonki lub cytryny. Połącz składniki w jednolitą masę.

Obrazek

Tak przygotowaną pastę wyłóż przy pomocy rękawa cukierniczego na upieczone muszelki z ciasta francuskiego. Na środku ułóż oliwkę, która będzie imitowała perłę w naszej muszelce. Przykryj drugim ciasteczkiem francuskim i gotowe.

muszelki z ciasta francuskiego przepis
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej