Muszelki z ciasta francuskiego z pastą z brokuła
Przepis na muszelki z ciasta francuskiego z pastą z brokuła. Jakie składniki są potrzebne? Jak je zrobić? Pokazujemy przygotowanie krok po kroku.
13.05.2022 16:49
Proste i szybkie muszelki nadziewane pastą brokułową z fetą to sprawdzony przepis na przekąskę. Sprawdzą się idealnie na kolację, imprezę w gronie najbliższych czy też wspólne grillowanie.
Przepis na muszelki z ciasta francuskiego z pastą z brokuła
Nasze muszelki z ciasta francuskiego skrywają pyszną wegetariańską pastę na bazie brokuła i sera feta. Z wielką chęcią sięgną po nią nie tylko roślinożercy. Połączenie słonego sera z charakterystycznym smakiem brokuła to prawdziwe niebo w gębie. Taka pasta sprawdzi się znakomicie nie tylko w naszych muszelkach, ale również na kanapkach. Zdradzę Ci sekret – zawsze przygotowuję jej trochę więcej niż w przepisie i zostawiam na śniadanie.
Jak zrobić muszelki z ciasta francuskiego z pastą z brokuła?
W przygotowaniu pasty pomógł nam robot kuchenny marki Philips.
Muszelki z brokułową pastą – składniki
- 180 g ciasta francuskiego
- 1/2 brokuła - ugotowanego
- 50 g sera feta
- 1/2 limonki - sok
- 1-2 ząbki czosnku
- 12 szt. czarnych oliwek
- 1 jajko - roztrzepane
Prosta przekąska z ciastem francuskim. Przepis na muszelki z pastą z brokuła
Rozłóż na blacie kuchennym arkusz ciasta francuskiego. Żeby łatwiej Ci się z nim pracowało, to wyjmij je chwilę wcześniej z lodówki. Przy pomocy foremki do babeczek lub ciastek wytnij kształt muszelek.
Wycięte muszelki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj je nożem lub widelcem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15-20 minut.
Pasta brokułowa z fetą do muszelek z ciasta francuskiego
Kiedy muszelki się pieką, przejdź do przygotowania pysznej pasty brokułowo-serowej. Do robota kuchennego wrzuć ugotowany brokuł, ser typu feta (sprawdzi się również ser sałatkowy), czosnek, świeży koperek. Dopraw całość pieprzem i dodaj sok z limonki lub cytryny. Połącz składniki w jednolitą masę.
Tak przygotowaną pastę wyłóż przy pomocy rękawa cukierniczego na upieczone muszelki z ciasta francuskiego. Na środku ułóż oliwkę, która będzie imitowała perłę w naszej muszelce. Przykryj drugim ciasteczkiem francuskim i gotowe.