Na stole postaw pyszną przekąskę. W cieście schował się mały psikus

Halloweenowa impreza nie może obyć się bez efektownych przekąsek. Wytrawny "cukierek albo psikus" nie tylko dobrze smakuje, ale również robi wrażenie.

Przekąska na HalloweenPrzekąska na Halloween
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Te miniaturowe cukierki z ciasta, wypełnione parówką lub marchewką, to nie tylko pyszna przekąska, ale także świetna zabawa dla dzieci. Idealnie sprawdzą się podczas halloweenowej imprezy, jako alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. Do tego wystarczy podać dip i cieszyć się, że wszyscy zjadają ze smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na stole postaw pyszną przekąskę. W cieście schował się mały psikus

Przekąska na Halloween

Pod chrupiącym ciastem skrywa się mała parówka z dodatkiem sera, ale niektórzy natknąć się mogą również na marchewkę. To nawiązanie do popularnego w Stanach "cukierek albo psikus". Na szczęście sam psikus nie jest tutaj niesmaczny, a jedynie zabawny, bo w marchewce nie ma przecież nic złego.

Prosta przekąska na Halloween
Prosta przekąska na Halloween © Licencjodawca | Pyszności

Gdy ta przekąska pojawia się na stole, wszyscy od razu chętnie po nią sięgają. Wygląda efektownie, ale przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani specjalnie czasochłonne.

Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 g masła, 
  • 1 jajko,
  • 20 g cukru,
  • 1 szczypta soli.

Reszta składników:

  • 100 g parówek drobiowych,
  • 60 g sera żółtego w plastrach,
  • 1 mała marchewka (psikus).

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj do niej i zagnieć chwilę. Następnie wbij jajko, cukier oraz sól i połącz składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

Proste ciasto
Proste ciasto © Pyszności

Krok 2. Wyciągnij ciasto z lodówki i poczekaj pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj je, podsypując mąką pszenną, na grubość jednego milimetra i wytnij kółka.

Wycinanie kółek
Wycinanie kółek © Pyszności

Krok 3. Parówkę pokrój w kawałki, ser na mniejsze paski. Białkiem posmaruj połowę kółka, a serem owiń parówkę. Zagnieć lekko boki na kształt cukierka. W jednym cukierku zamiast parówki umieść kawałek marchewki.

Cukierek albo psikus
Cukierek albo psikus © Pyszności

Krok 4. Cukierki smaż w głęboki, rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Po usmażeniu możesz odsączyć przekąski na ręczniku papierowym.

Smażone przekąski
Smażone przekąski © Pyszności

Krok 5. Gotowe przekąski podaj w towarzystwie ulubionego dipu. Może być to sos czosnkowy, pomidorowy, BBQ lub dowolny inny. Smacznego!

Przekąska na Halloween
Przekąska na Halloween © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej