Na stole postaw pyszną przekąskę. W cieście schował się mały psikus
Halloweenowa impreza nie może obyć się bez efektownych przekąsek. Wytrawny "cukierek albo psikus" nie tylko dobrze smakuje, ale również robi wrażenie.
15.10.2024 13:39
Te miniaturowe cukierki z ciasta, wypełnione parówką lub marchewką, to nie tylko pyszna przekąska, ale także świetna zabawa dla dzieci. Idealnie sprawdzą się podczas halloweenowej imprezy, jako alternatywa dla tradycyjnych przekąsek. Do tego wystarczy podać dip i cieszyć się, że wszyscy zjadają ze smakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przekąska na Halloween
Pod chrupiącym ciastem skrywa się mała parówka z dodatkiem sera, ale niektórzy natknąć się mogą również na marchewkę. To nawiązanie do popularnego w Stanach "cukierek albo psikus". Na szczęście sam psikus nie jest tutaj niesmaczny, a jedynie zabawny, bo w marchewce nie ma przecież nic złego.
Gdy ta przekąska pojawia się na stole, wszyscy od razu chętnie po nią sięgają. Wygląda efektownie, ale przygotowanie nie jest ani skomplikowane, ani specjalnie czasochłonne.
Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 50 g masła,
- 1 jajko,
- 20 g cukru,
- 1 szczypta soli.
Reszta składników:
- 100 g parówek drobiowych,
- 60 g sera żółtego w plastrach,
- 1 mała marchewka (psikus).
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wsyp mąkę pszenną, dodaj do niej i zagnieć chwilę. Następnie wbij jajko, cukier oraz sól i połącz składniki, aż powstanie jednolite ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Krok 2. Wyciągnij ciasto z lodówki i poczekaj pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj je, podsypując mąką pszenną, na grubość jednego milimetra i wytnij kółka.
Krok 3. Parówkę pokrój w kawałki, ser na mniejsze paski. Białkiem posmaruj połowę kółka, a serem owiń parówkę. Zagnieć lekko boki na kształt cukierka. W jednym cukierku zamiast parówki umieść kawałek marchewki.
Krok 4. Cukierki smaż w głęboki, rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Po usmażeniu możesz odsączyć przekąski na ręczniku papierowym.
Krok 5. Gotowe przekąski podaj w towarzystwie ulubionego dipu. Może być to sos czosnkowy, pomidorowy, BBQ lub dowolny inny. Smacznego!