PrzepisBoże NarodzenieNa święta zawsze robię tę wersję sałatki jarzynowej. Wszystkim smakuje najbardziej

Na święta zawsze robię tę wersję sałatki jarzynowej. Wszystkim smakuje najbardziej

Tradycje mają to do siebie, że ulegają zmianom, podążając za modą i gustem odbiorców. Odnosi się to także do potraw wigilijnych. Warto znać ich oryginalne przepisy, ale dzięki niewielkim modyfikacjom będą miały szansę smakować jeszcze lepiej. W Polsce od lat na stołach przy wielu różnych okazjach gości sałatka jarzynowa. Znalazłam składnik, który doda jej animuszu.

Ten składnik do sałatki jarzynowej przywraca jest wigor
Ten składnik do sałatki jarzynowej przywraca jest wigor
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

11.12.2024 19:14

Lubię przygotowywać dania, które pozwalają na wykorzystanie zapasów zalegających w lodówce. Tradycyjna sałatka jarzynowa pozwala na pewną elastyczność w zakresie składników. Nie ma cebuli, to dodaję pora. Zamiast groszku mogę sięgnąć po kukurydzę. W pewnym momencie postanowiłam wykorzystać filety, które nie zeszły na Wigilię.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak ugotować warzywa na sałatkę, aby zachowały pełnię smaku?

Mdła sałatka jarzynowa potrafi rozczarować nawet największych fanów polskich tradycji kulinarnych. Popularnym błędem jest zbyt długie gotowanie warzyw. Nie muszą, a nawet nie powinny się rozpadać. Ponadto powinny być ugotowane ze skórką. Dzięki niej zachowują więcej smaku. Marchewki, ziemniaki i korzeń pietruszki umyj pod bieżącą wodą, wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj przez ok. 30 minut. Następnie przestudź i obierz ze skórek.

Składnik do sałatki jarzynowej, który dodaje wyrazu

Sałatka jarzynowa w tej wersji doskonale sprawdzi się jako potrawa wigilijna lub przystawka przez kolejne świąteczne dni. Do klasycznej wersji z gotowanymi warzywami wrzuć 4 pokrojone w kostkę płaty solonego, ale odmoczonego śledzia. Jeśli nie był jeszcze moczony, zanurz go w zimnej wodzie na minimum 1 godzinę.

Ryba nie tylko wzbogaci smak sałatki, ale także doda jej cennych składników odżywczych. Mało kto wie, że ten gatunek ryb morskich jest o wiele zdrowszy niż łosoś czy tuńczyk. W niewielkich rozmiarów śledziach, które są odławiane już w ok. 2 roku swojego życia, nie zdąży się nagromadzić tak duża ilość metali ciężkich jak w przypadku wielkich ryb oceanicznych. Mała ilość rtęci, za to bogactwo białka i zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, stanowią solidne argumenty przemawiające za tym, aby po tę rybę sięgać jak najczęściej.

Przepis na sałatkę jarzynową ze śledziem

Oprócz ugotowanych warzyw, do sałatki potrzebujesz także jajek ugotowanych na twardo. Aby wyszły idealne, zalej je zimną wodą i gotuj przez 6 min od momentu wrzenia.

Składniki:

  • 4 ziemniaki,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 4 filety śledziowe,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 4 ogórki kiszone lub konserwowe,
  • 1 jabłko,
  • 1 cebula,
  • puszka groszku konserwowego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól, pieprz do smaku.

Wykonanie:

  1. Ugotowane i obrane warzywa pokrój w kostkę.
  2. Dodaj pokrojone filety śledziowe, jajka, ogórki, jabłko i cebulę.
  3. Odsącz groszek z zalewy i przełóż do miski z pozostałymi składnikami.
  4. Wymieszaj sałatkę z 3 łyżkami majonez i łyżką musztardy.
  5. Dopraw solą i pieprzem tak, jak lubisz. Uważaj z ilością soli – być może tym razem nie będzie potrzebna, ponieważ wystarczy już smak słonych filetów.

Wybrane dla Ciebie