Na widok tej sałatki rodzina chwyta za widelce. Jarzynowa przy niej to uboga krewna

Sałatka ziemniaczana to danie, które mimo swojej prostoty, potrafi zaskoczyć różnorodnością smaków. Idealna na każdą okazję, od rodzinnych obiadów po grillowe spotkania, zachwyca zarówno tradycyjnymi, jak i nowoczesnymi wersjami. Odkryj nowy sposób na sałatkę ziemniaczaną, który podbił serca internautów.

Sałatka ziemniaczanaSałatka ziemniaczana
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Gileta

Wiosna i lato to idealny czas na pikniki i posiłki na świeżym powietrzu. Sałatka ziemniaczana to jedno z ulubionych dań na takie okazje. Chris Collins, znany jako Don’t Go Bacon My Heart na TikToku, podzielił się swoim przepisem na chrupiącą wersję tego klasycznego dania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe kajzerki podaj z masłem ziołowym. Wypieczone i chrupiące

Sałatka ziemniaczana to nie tylko klasyczne połączenie ziemniaków z majonezem. W zależności od regionu i preferencji smakowych można ją wzbogacić o różnorodne dodatki. Wersja z koperkiem i ogórkami konserwowymi to klasyka, która doskonale komponuje się z rybą. Dla tych, którzy lubią eksperymentować, warto dodać chrupiący boczek, który nadaje potrawie wyrazistości. Zamiast tradycyjnie gotowanych ziemniaków, Chris proponuje ich pieczenie i rozgniatanie, co nadaje sałatce wyjątkową teksturę.

Nie miałem pojęcia, że użycie chrupiących ziemniaków w tym przepisie będzie tak pyszne, a do tego jest to całkiem proste - mówi Chris w swoim filmie, który obejrzano już ponad 1,2 mln razy.

Chrupiąca sałatka ziemniaczana

Składniki:

  • 1 kg małych ziemniaków,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • czarny pieprz,
  • 200 g boczku,
  • 180 g majonezu,
  • 60 g śmietany,
  • 2-3 łyżki drobno pokrojonych ogórków kiszonych,
  • 2 łyżki świeżej pietruszki,
  • 2 łyżki świeżego szczypiorku,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1/2 małej czerwonej cebuli,
  • 1/2 łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Boczek usmaż według własnych preferencji i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Ziemniaki przekrój na pół, wymieszaj z oliwą, solą i pieprzem, a następnie ułóż na blaszce.
  4. Piecz przez 15-20 minut, aż będą złociste i miękkie.
  5. Rozgnieć ziemniaki, skrop oliwą i dopraw solą.
  6. Piecz kolejne 20-30 minut, aż będą chrupiące.
  7. W dużej misce wymieszaj pozostałe składniki, dodaj ziemniaki i boczek.
  8. Podawaj z dodatkową pietruszką.
pieczone ziemniaczki
pieczone ziemniaczki © Adobe Stock

Sałatka ziemniaczana to danie jest niezwykle wszechstronne i sprawdzi się zarówno jako dodatek do mięs, jak i samodzielna przekąska. Można ją podawać na ciepło lub na zimno, co czyni ją idealnym wyborem na każdą porę roku. Sałatka ziemniaczana jest również świetnym rozwiązaniem na grillowe spotkania, gdzie jej lekkość i świeżość doskonale uzupełniają potrawy z rusztu. Chris Collins zachęca do eksperymentowania z dodatkami, co czyni tę sałatkę w pełni spersonalizowaną.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki