Najgorszy rodzaj ryby. Nieświadomie się trujemy, bo jemy ją na potęgę

Ryby mają ze zdrowiem sporo wspólnego. Od powiedzenia - zdrów jak ryba - aż po zawarte w nich składniki odżywcze. Przyzwyczailiśmy się do tego, że o tych morskich stworzeniach mówi się tylko dobrze. Niestety, taka postawa jest sprzeczna z dzisiejszą wiedzą. Jaki jest najgorszy rodzaj ryby? Odpowiadamy.

ObrazekNajgorszy rodzaj ryby - Pyszności; foto: Canva

Łatwostrawne białko, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witaminy, minerały. To, że ryby mają naprawdę dużo właściwości prozdrowotnych, a ich włączenie do diety to pomysł więcej niż dobry, wiemy wszyscy. Ale nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że w bardzo prosty (i niestety popularny) sposób, możemy sprawić, że ryby zaczynają być tylko jałowym mięsem pozbawionym dobroczynnych substancji.

Zdarza się, że wspomniany błąd podczas obróbki termicznej ryb sprawia, że jest jeszcze gorzej: zaczynamy sobie za ich sprawą szkodzić. Jak nigdy nie przyrządzać tego mięsa? I jaki jest najgorszy rodzaj ryby? O tym poniżej.

Obrazek
Najgorszy rodzaj ryby - Pyszności; foto: Canva

Nie smaż. Gotuj.

Zachwalane przez wszystkich lekarzy i dietetyków kwasy tłuszczowe, których zawartość w rybach wprawia w duże wrażenie, nie są substancjami, które dobrze reagują na poddanie ich procesowi smażenia. Dochodzi wtedy do ich rozpadu.

Co więcej, może się zdarzyć, że usmażona ryba zaczyna być najzwyczajniej w świecie... szkodliwa. Podczas takie obróbki cieplnej w mięsie zaczynają się wytwarzać izomery trans, akroleina i polimery kwasów tłuszczowych. Każda z tych substancji jest groźna dla naszego zdrowia.

Zamiast więc smażyć rybę, o wiele lepiej jest ją ugotować. Tak przyrządzone ryby wcale nie są gorsze w smaku, a w internecie krąży wiele przepisów, które podpowiadają, jak to zrobić prawidłowo. 

Najgorszy rodzaj ryby

Obrazek
Najgorszy rodzaj ryby - Pyszności; foto: Canva

Wiesz już o tym, że smażona ryba to najsłabszy z możliwych wyborów na jej przyrządzenie. Ale niektórych ryb nie uratuje nawet należyta obróbka termiczna. Wśród przykładów na pewno trzeba wskazać dalej niezwykle popularną w Polsce pangę. 

Nie bez powodu pangi jest jednymi z najtańszych ryb na rynku. Pochodzą one w większości z azjatyckich  hodowli, w których podawane są im antybiotyki i środki bakteriobójcze. Niektóre źródła mówią nawet o tym, że pangi w wietnamskich hodowlach otrzymują hormony pochodzące z... moczu.

O wiele lepiej postawić więc na pstrąga, makrelę czy nawet łososia, chociaż - zwłaszcza w przypadku tego ostatniego - warto zwrócić uwagę na miejsce jego pochodzenia.

Wiesz już, jaki jest najgorszy rodzaj ryby. Na obiad wybierz więc inną opcję, a po nim przyda ci się jeszcze deser. Ciekawy przepis znajdziesz w tym filmiku z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki