Porady11 kuchennych trików, które naprawdę działają. Przydają się na co dzień

11 kuchennych trików, które naprawdę działają. Przydają się na co dzień

W internecie można znaleźć wiele różnych tipów i wskazówek, które mają ułatwić życie. Dzisiaj mamy dla Ciebie kilka propozycji, z których sami korzystamy na co dzień w pracy i w domu.

11 kuchennych trików, które naprawdę działają. Przydają się na co dzień
Ewa

21.04.2021 | aktual.: 18.09.2023 13:01

#1 Zamroź masło, czosnek i imbir przed starciem

Jeśli przepis wymaga od Ciebie starcia tych składników- wrzuć je na 20 minut do zamrażarki. To znacznie ułatwi cały proces!

Obraz

#2 Zamroź również cebulę

Krojenie cebuli ma właściwości łzogenne ;) Jeśli wrzucisz ją przed pracą na 15 minut do mrozu, to obędzie się bez łez.

Obraz

#3 Zamrażaj zioła w foremkach na lód, żeby mieć je zawsze pod ręką

Kolejna świetna sztuczka do zamrażania: jeśli masz świeże zioła, które się zepsują, posiekaj je i zamroź w tacach na kostki lodu z oliwą z oliwek.

Obraz

#4 Większą ilość jajek przygotuj w piekarniku

Dużo jajek do ugotowania? Wrzuć je do piekarnika rozgrzanego na 160 stopniu i trzymaj tam 30 minut.

Obraz

#5 Ułatw sobie krojenie dyni dzięki mikrofalówce

Dynia makaronowa potrafi zabrać nam trochę siły podczas krojenia. Zrób nożem kilka szczelin w jej powierzchni (w przeciwnym razie może wybuchnąć) i włóż do mikrofalówki na ok. 5 minut. Krojenie jej stanie się o wiele łatwiejsze.

Obraz

#6 Zaprzyjaźnij się z sosem sojowym

Sos sojowy jest bogaty w umami, co oznacza, że można go dodać do prawie wszystkiego - w marynatach, do pieczonych warzyw, do zup i gulaszu, a nawet zmieszany z masłem i dodany do popcornu.

Obraz

#7 Do chłodzenia wina najlepiej sprawdzą się mrożone winogrona

Zamiast rozwadniać wino kostkami lodu- wrzuć zamrożone wcześniej winogrona. I wygląda ładnie, i działa lepiej.

Obraz

#8 Przed pieczeniem rozgrzej blaszkę

Mam tu na myśli pieczenie warzyw lub mięsa, nie ciast ;) Trzymaj blachę do pieczenia w piekarniku, gdy ten się nagrzewa. Pieczenie takich produktów, jak brokuły, filety z łososia, bataty lub kurczak na podgrzanej powierzchni nie tylko przyspiesza czas gotowania, ale także sprawia, że potrawy są bardziej kruche i smaczne.

Obraz

#9 Odrobina kawy wzbogaci smak Twojego brownie

Czekolada i kawa to połączenie idealne. Wystarczy dodać do masy przynajmniej łyżkę espresso lub mocnej kawy, żeby jeszcze bardziej wyciągnąć smak brownie.

Obraz

#10 Wykorzystaj wodę po gotowaniu makaronu

Po odcedzeniu makaronu nie wylewaj od razu, to płynne złoto. Dodaj do makaronu, użyj do gotowania fasoli, a nawet do zrobienia domowego chleba i foccaci.

Obraz

#11 Przygotuj gotowe zestawy do smoothie

W strunowych woreczkach zamroź gotowe miksy do przygotowania pysznego koktajlu. Rano tylko dorzucić mleko lub jogurt i gotowe!

Obraz
Wybrane dla Ciebie