WAŻNE
TERAZ

Autostrada zablokowana po karambolu. Zginęła kobieta

11 kuchennych trików, które naprawdę działają. Przydają się na co dzień

W internecie można znaleźć wiele różnych tipów i wskazówek, które mają ułatwić życie. Dzisiaj mamy dla Ciebie kilka propozycji, z których sami korzystamy na co dzień w pracy i w domu.

Obrazek
Ewa

#1 Zamroź masło, czosnek i imbir przed starciem

Jeśli przepis wymaga od Ciebie starcia tych składników- wrzuć je na 20 minut do zamrażarki. To znacznie ułatwi cały proces!

Obrazek

#2 Zamroź również cebulę

Krojenie cebuli ma właściwości łzogenne ;) Jeśli wrzucisz ją przed pracą na 15 minut do mrozu, to obędzie się bez łez.

Obrazek

#3 Zamrażaj zioła w foremkach na lód, żeby mieć je zawsze pod ręką

Kolejna świetna sztuczka do zamrażania: jeśli masz świeże zioła, które się zepsują, posiekaj je i zamroź w tacach na kostki lodu z oliwą z oliwek.

Obrazek

#4 Większą ilość jajek przygotuj w piekarniku

Dużo jajek do ugotowania? Wrzuć je do piekarnika rozgrzanego na 160 stopniu i trzymaj tam 30 minut.

Obrazek

#5 Ułatw sobie krojenie dyni dzięki mikrofalówce

Dynia makaronowa potrafi zabrać nam trochę siły podczas krojenia. Zrób nożem kilka szczelin w jej powierzchni (w przeciwnym razie może wybuchnąć) i włóż do mikrofalówki na ok. 5 minut. Krojenie jej stanie się o wiele łatwiejsze.

Obrazek

#6 Zaprzyjaźnij się z sosem sojowym

Sos sojowy jest bogaty w umami, co oznacza, że można go dodać do prawie wszystkiego - w marynatach, do pieczonych warzyw, do zup i gulaszu, a nawet zmieszany z masłem i dodany do popcornu.

Obrazek

#7 Do chłodzenia wina najlepiej sprawdzą się mrożone winogrona

Zamiast rozwadniać wino kostkami lodu- wrzuć zamrożone wcześniej winogrona. I wygląda ładnie, i działa lepiej.

Obrazek

#8 Przed pieczeniem rozgrzej blaszkę

Mam tu na myśli pieczenie warzyw lub mięsa, nie ciast ;) Trzymaj blachę do pieczenia w piekarniku, gdy ten się nagrzewa. Pieczenie takich produktów, jak brokuły, filety z łososia, bataty lub kurczak na podgrzanej powierzchni nie tylko przyspiesza czas gotowania, ale także sprawia, że potrawy są bardziej kruche i smaczne.

Obrazek

#9 Odrobina kawy wzbogaci smak Twojego brownie

Czekolada i kawa to połączenie idealne. Wystarczy dodać do masy przynajmniej łyżkę espresso lub mocnej kawy, żeby jeszcze bardziej wyciągnąć smak brownie.

Obrazek

#10 Wykorzystaj wodę po gotowaniu makaronu

Po odcedzeniu makaronu nie wylewaj od razu, to płynne złoto. Dodaj do makaronu, użyj do gotowania fasoli, a nawet do zrobienia domowego chleba i foccaci.

Obrazek

#11 Przygotuj gotowe zestawy do smoothie

W strunowych woreczkach zamroź gotowe miksy do przygotowania pysznego koktajlu. Rano tylko dorzucić mleko lub jogurt i gotowe!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Leży na półce obok goudy i twarogu, ale wielu nie docenia. Wzmacnia kości, zmniejsza ryzyko zawału
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇