11 kuchennych trików, które naprawdę działają. Przydają się na co dzień
W internecie można znaleźć wiele różnych tipów i wskazówek, które mają ułatwić życie. Dzisiaj mamy dla Ciebie kilka propozycji, z których sami korzystamy na co dzień w pracy i w domu.
21.04.2021 | aktual.: 18.09.2023 13:01
#1 Zamroź masło, czosnek i imbir przed starciem
Jeśli przepis wymaga od Ciebie starcia tych składników- wrzuć je na 20 minut do zamrażarki. To znacznie ułatwi cały proces!
#2 Zamroź również cebulę
Krojenie cebuli ma właściwości łzogenne ;) Jeśli wrzucisz ją przed pracą na 15 minut do mrozu, to obędzie się bez łez.
#3 Zamrażaj zioła w foremkach na lód, żeby mieć je zawsze pod ręką
Kolejna świetna sztuczka do zamrażania: jeśli masz świeże zioła, które się zepsują, posiekaj je i zamroź w tacach na kostki lodu z oliwą z oliwek.
#4 Większą ilość jajek przygotuj w piekarniku
Dużo jajek do ugotowania? Wrzuć je do piekarnika rozgrzanego na 160 stopniu i trzymaj tam 30 minut.
#5 Ułatw sobie krojenie dyni dzięki mikrofalówce
Dynia makaronowa potrafi zabrać nam trochę siły podczas krojenia. Zrób nożem kilka szczelin w jej powierzchni (w przeciwnym razie może wybuchnąć) i włóż do mikrofalówki na ok. 5 minut. Krojenie jej stanie się o wiele łatwiejsze.
#6 Zaprzyjaźnij się z sosem sojowym
Sos sojowy jest bogaty w umami, co oznacza, że można go dodać do prawie wszystkiego - w marynatach, do pieczonych warzyw, do zup i gulaszu, a nawet zmieszany z masłem i dodany do popcornu.
#7 Do chłodzenia wina najlepiej sprawdzą się mrożone winogrona
Zamiast rozwadniać wino kostkami lodu- wrzuć zamrożone wcześniej winogrona. I wygląda ładnie, i działa lepiej.
#8 Przed pieczeniem rozgrzej blaszkę
Mam tu na myśli pieczenie warzyw lub mięsa, nie ciast ;) Trzymaj blachę do pieczenia w piekarniku, gdy ten się nagrzewa. Pieczenie takich produktów, jak brokuły, filety z łososia, bataty lub kurczak na podgrzanej powierzchni nie tylko przyspiesza czas gotowania, ale także sprawia, że potrawy są bardziej kruche i smaczne.
#9 Odrobina kawy wzbogaci smak Twojego brownie
Czekolada i kawa to połączenie idealne. Wystarczy dodać do masy przynajmniej łyżkę espresso lub mocnej kawy, żeby jeszcze bardziej wyciągnąć smak brownie.
#10 Wykorzystaj wodę po gotowaniu makaronu
Po odcedzeniu makaronu nie wylewaj od razu, to płynne złoto. Dodaj do makaronu, użyj do gotowania fasoli, a nawet do zrobienia domowego chleba i foccaci.
#11 Przygotuj gotowe zestawy do smoothie
W strunowych woreczkach zamroź gotowe miksy do przygotowania pysznego koktajlu. Rano tylko dorzucić mleko lub jogurt i gotowe!