Najlepszy obiad z piekarnika. Zrobisz w kilka chwil, a zachwytów nie będzie końca
Brakuje ci pomysłów na ciekawy i smaczny obiad? Chciałbyś przygotować coś wyjątkowego, ale nie bardzo wiesz, co to mogłoby być? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem.
16.06.2024 | aktual.: 16.06.2024 22:45
Jeśli masz dość gotowania w kółko tych samych rzeczy i szukasz ciekawej alternatywy, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Udowodnię ci, że ze zwykłych filetów z kurczaka można przygotować prawdziwą ucztę dla podniebienia. Twoi bliscy będą pod wielkim wrażeniem i z pewnością poproszą o dokładkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zrób te roladki na obiad. Wszyscy będą zajadać się ze smakiem
Aby przygotować smaczny, ciekawy i jednocześnie oryginalny obiad będziesz potrzebować zaledwie czterech składników, które bez problemu można znaleźć w każdej kuchni. Bazą przepisu będzie kurczak, z którym najczęściej pracujemy. Nie oznacza to jednak, że podasz go panierowanego i usmażonego na patelni.
Tym razem upieczesz go w piekarniku. Dodatkowo nadasz mu kształt uroczej roladki, w której znajdą się: zielone pesto, soczysty pomidor oraz żółty ser. Obok takiej kombinacji smakowej po prostu nie sposób przejść obojętnie. Co więcej, zaoszczędzisz sporo czasu, bo nie musisz nic panierować.
Upieczone roladki będą lekkim i pysznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. A, że pasują do nich praktycznie wszystkie dodatki, możesz serwować je za każdym razem w zupełnie inny sposób.
Zobacz także
Jak zrobić roladki z kurczaka krok po kroku?
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 2 pomidory,
- 70 g zielonego pesto,
- 50 g żółtego sera,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania kurczaka. W tym celu najpierw dokładnie oczyść i osusz mięso.
- Następnie podziel je na mniejsze kawałki i rozbij na cienkie plastry przy pomocy tłuczka do mięsa.
- Każdy kawałek kurczaka dopraw do smaku solą i pieprzem. Dopiero teraz możesz rozprowadzić warstwę zielonego pesto.
- Bezpośrednio na pesto umieść kilka plastrów pomidora.
- Całą konstrukcję posyp startym na tarce żółtym serem.
- Na koniec zwiń każdy kawałek mięsa w ciasną roladkę, po czym ułóż je w formie do pieczenia i polej delikatnie oliwą z oliwek.
- Tak przygotowane roladki piecz w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Smacznego!