Jest najzdrowszym warzywem świata. W Polsce niestety mało kto ją zna

Ta niepozornie wyglądająca roślina została okrzyknięta najzdrowszym warzywem świata. Czym dokładnie jest rukiew wodna i z czym ją jeść, dowiecie się z naszego artykułu.

ObrazekAdobe Stock
Sandra Biedrzańska

Najzdrowsze warzywo świata. Rukiew wodna

Już od dawna wiele mówi się na temat jej wspaniałych właściwości. Jednak niewielu z nas wie, że według naukowców z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) rukiew wodna lub też rzeżucha wodna jest najzdrowszym warzywem na świecie. Mimo to, w naszym kraju wcale nie jest aż tak popularna. A szkoda. Nie dość, że jest niesamowicie zdrowa, to jeszcze naprawdę smaczna. Możesz ją jeść jako dodatek do kanapek, koktajli owocowo-warzywnych, pesto, czy też sałatek. Świetnie sprawdzi się również jako urozmaicenie omletów, dań mięsnych, rybnych czy grzanek lub zapiekanek.

Obrazek
Adobe Stock

Właściwości rukwi wodnej

Jak już wspomniano, rukiew wodna jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziemy w niej witaminę C, która jest niesamowicie istotna dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Ponadto, zawiera i witaminę A, odpowiedzialną za nasz prawidłowy wzrok. W dodatku ma w sobie także więcej potasu, niż można znaleźć w pomidorach, który jak wiadomo wspiera nasze serce i układ naczyniowy. Jakie są jeszcze inne zalety rukwi wodnej?

  • posiada właściwości antynowotworowe
  • niszczy wirusy, grzyby i bakterie
  • rozjaśnia przebarwienia skóry
  • oczyszcza krew z toksyn
  • pomaga w obniżeniu stresu

Jeśli masz ochotę na danie, do którego będzie pasować rukiew wodna, zastanów się nad cordon bleu z szynką, serem i kremowym beszamelem. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości