NewsyJest najzdrowszym warzywem świata. W Polsce niestety mało kto ją zna

Jest najzdrowszym warzywem świata. W Polsce niestety mało kto ją zna

Ta niepozornie wyglądająca roślina została okrzyknięta najzdrowszym warzywem świata. Czym dokładnie jest rukiew wodna i z czym ją jeść, dowiecie się z naszego artykułu.

Adobe Stock
Adobe Stock
Sandra Biedrzańska

12.03.2023 | aktual.: 12.03.2023 11:18

Najzdrowsze warzywo świata. Rukiew wodna

Już od dawna wiele mówi się na temat jej wspaniałych właściwości. Jednak niewielu z nas wie, że według naukowców z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) rukiew wodna lub też rzeżucha wodna jest najzdrowszym warzywem na świecie. Mimo to, w naszym kraju wcale nie jest aż tak popularna. A szkoda. Nie dość, że jest niesamowicie zdrowa, to jeszcze naprawdę smaczna. Możesz ją jeść jako dodatek do kanapek, koktajli owocowo-warzywnych, pesto, czy też sałatek. Świetnie sprawdzi się również jako urozmaicenie omletów, dań mięsnych, rybnych czy grzanek lub zapiekanek.

Adobe Stock
Adobe Stock

Właściwości rukwi wodnej

Jak już wspomniano, rukiew wodna jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziemy w niej witaminę C, która jest niesamowicie istotna dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Ponadto, zawiera i witaminę A, odpowiedzialną za nasz prawidłowy wzrok. W dodatku ma w sobie także więcej potasu, niż można znaleźć w pomidorach, który jak wiadomo wspiera nasze serce i układ naczyniowy. Jakie są jeszcze inne zalety rukwi wodnej?

  • posiada właściwości antynowotworowe
  • niszczy wirusy, grzyby i bakterie
  • rozjaśnia przebarwienia skóry
  • oczyszcza krew z toksyn
  • pomaga w obniżeniu stresu

Jeśli masz ochotę na danie, do którego będzie pasować rukiew wodna, zastanów się nad cordon bleu z szynką, serem i kremowym beszamelem. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie