Jest najzdrowszym warzywem świata. W Polsce niestety mało kto ją zna

Ta niepozornie wyglądająca roślina została okrzyknięta najzdrowszym warzywem świata. Czym dokładnie jest rukiew wodna i z czym ją jeść, dowiecie się z naszego artykułu.

ObrazekAdobe Stock
Sandra Biedrzańska

Najzdrowsze warzywo świata. Rukiew wodna

Już od dawna wiele mówi się na temat jej wspaniałych właściwości. Jednak niewielu z nas wie, że według naukowców z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) rukiew wodna lub też rzeżucha wodna jest najzdrowszym warzywem na świecie. Mimo to, w naszym kraju wcale nie jest aż tak popularna. A szkoda. Nie dość, że jest niesamowicie zdrowa, to jeszcze naprawdę smaczna. Możesz ją jeść jako dodatek do kanapek, koktajli owocowo-warzywnych, pesto, czy też sałatek. Świetnie sprawdzi się również jako urozmaicenie omletów, dań mięsnych, rybnych czy grzanek lub zapiekanek.

Obrazek
Adobe Stock

Właściwości rukwi wodnej

Jak już wspomniano, rukiew wodna jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziemy w niej witaminę C, która jest niesamowicie istotna dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Ponadto, zawiera i witaminę A, odpowiedzialną za nasz prawidłowy wzrok. W dodatku ma w sobie także więcej potasu, niż można znaleźć w pomidorach, który jak wiadomo wspiera nasze serce i układ naczyniowy. Jakie są jeszcze inne zalety rukwi wodnej?

  • posiada właściwości antynowotworowe
  • niszczy wirusy, grzyby i bakterie
  • rozjaśnia przebarwienia skóry
  • oczyszcza krew z toksyn
  • pomaga w obniżeniu stresu

Jeśli masz ochotę na danie, do którego będzie pasować rukiew wodna, zastanów się nad cordon bleu z szynką, serem i kremowym beszamelem. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska