Jest najzdrowszym warzywem świata. W Polsce niestety mało kto ją zna
Ta niepozornie wyglądająca roślina została okrzyknięta najzdrowszym warzywem świata. Czym dokładnie jest rukiew wodna i z czym ją jeść, dowiecie się z naszego artykułu.
12.03.2023 | aktual.: 12.03.2023 11:18
Najzdrowsze warzywo świata. Rukiew wodna
Już od dawna wiele mówi się na temat jej wspaniałych właściwości. Jednak niewielu z nas wie, że według naukowców z Amerykańskiego Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) rukiew wodna lub też rzeżucha wodna jest najzdrowszym warzywem na świecie. Mimo to, w naszym kraju wcale nie jest aż tak popularna. A szkoda. Nie dość, że jest niesamowicie zdrowa, to jeszcze naprawdę smaczna. Możesz ją jeść jako dodatek do kanapek, koktajli owocowo-warzywnych, pesto, czy też sałatek. Świetnie sprawdzi się również jako urozmaicenie omletów, dań mięsnych, rybnych czy grzanek lub zapiekanek.
Właściwości rukwi wodnej
Jak już wspomniano, rukiew wodna jest nie tylko smaczna, ale i bardzo zdrowa. Znajdziemy w niej witaminę C, która jest niesamowicie istotna dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Ponadto, zawiera i witaminę A, odpowiedzialną za nasz prawidłowy wzrok. W dodatku ma w sobie także więcej potasu, niż można znaleźć w pomidorach, który jak wiadomo wspiera nasze serce i układ naczyniowy. Jakie są jeszcze inne zalety rukwi wodnej?
- posiada właściwości antynowotworowe
- niszczy wirusy, grzyby i bakterie
- rozjaśnia przebarwienia skóry
- oczyszcza krew z toksyn
- pomaga w obniżeniu stresu
Jeśli masz ochotę na danie, do którego będzie pasować rukiew wodna, zastanów się nad cordon bleu z szynką, serem i kremowym beszamelem. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: