Wspaniały sposób, który sprawi, że zamienisz zwykłe smoothie w niezwykłe naleśniki borówkowe. Pycha!

Jamie Oliver to jeden z najbardziej znanych szefów kuchni. Jego celem jest nauczenie ludzi zdrowszego i mądrzejszego gotowania.

Obrazek
Ala Krauzowicz

Oliver jest autorem książki, która uczy jak przyrządzać zdrowe i pożywne dania, a także jak zastępować niezdrowe składniki, ich zdrowszymi zamiennikami.

W tym artykule znajdziesz przepis na pyszne naleśniki borówkowe, do których przyrządzenia użyto zdrowego smoothie. Autorem przepisu jest właśnie Jamie Oliver.

Do dzieła!

nalesniki-1

Składniki:

  • 1 1/2 szklanki borówek
  • 1 obrany i pokrojony banan
  • 3/4 szklanki mleka 2%
  • 1 duże jajko
  • 1 3/4 szklanki mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/2 szklanki orzechów

1. Do blendera włóż 1 szklankę borówek, pokrojonego banana, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wbij jajko. Zmiksuj na gładką masę.

nalesniki-2

2. Uzyskaną masę przełóż do miski. Dodaj pozostałą ilość borówek i wymieszaj.

nalesniki-3

3. Rozgrzej olej na patelni i równomiernie go rozsmaruj. Następnie włóż na patelnię masę borówkową i uformuj dużego naleśnika.

nalesniki-4

4. Podsmaż naleśnika z obydwóch stron.

nalesniki-5
nalesniki-6

5. Zdejmij naleśnika z patelni. Przełóż go na talerz. Możesz go przeciąć na pół.

nalesniki-7

6. Na koniec polej jogurtem, miodem i posyp orzechami.

nalesniki-8
nalesniki-9

Z pozostałego ciasta możesz wykonać mniejsze naleśniki.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej