Naleśniki nie będą przywierać do patelni. Wypróbuj trik, który zdradziła nam babcia

Nie ma chyba nic gorszego niż przywierające do patelni naleśniki. Nasza irytacja potrafi wtedy wyjść poza dopuszczalną skalę, a planowany miły, rodzinny podwieczorek zamienia się w prawdziwy horror. Jeśli kiedyś ci się to zdarzyło, koniecznie przeczytaj ten artykuł; opiszemy w nim patent, dzięki któremu naleśniki już nigdy nie przywrą do patelni.

ObrazekJak zrobić puszyste naleśniki? Pyszności - Fot. Adobe Stock

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Pojawiły się chyba we wszystkich kuchniach globu, a każdy kucharz, który je przygotowuje, powtarza jak mantrę jedną sentencję: najważniejsze jest ciasto.

Obrazek
Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały?

My również nie możemy się z tym nie zgodzić. Farsz to kwestia gustu i może być przygotowywany zarówno na słodko, jak i wytrawnie, jarsko i z mięsem. Natomiast ciasto... cóż, tu sprawa jest zamknięta w uniwersalny schemat. Elastyczne, cienkie, a jednocześnie puszyste ciasto to kwestia wprawy. I jeszcze jednego: nieprzywierającej patelni.

Jednak złośliwość rzeczy martwych powoduje, że czasem nawet nowiusieńka patelnia prosto ze sklepu po prostu się uprze i nie będzie chciała się rozstać z wylanym na nią ciastem. O tych, które są już starsze i wysłużone, nawet nie wspominamy. W każdej z tych sytuacji możesz posłużyć się prostym trikiem, dzięki któremu naleśniki nie będą przywierały do patelni.

Patent na nieprzywierające naleśniki

Jeśli uważałeś, że znajdziesz w tym miejscu poradę pod tytułem: wlej na patelnię sześć razy więcej oleju, a następnie wyżymaj naleśniki niczym ścierkę, to pędzimy z wyjaśnieniem: nic w ten deseń.

Obrazek
Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały? - Pyszności; foto: Canva

Trik na nieprzywierającą patelnię jest bardzo stary i bardzo... dziwny. A jednak skuteczny. Polega na wysypaniu na suchą patelnię soli kuchennej i podgrzaniu jej. Kiedy kryształki soli zaczną "podskakiwać", pozbądź się ich i wytrzyj patelnię ręcznikiem. Później możesz już przejść do standardowego smażenia; nasmaruj patelnię niewielką ilością tłuszczu, a kiedy ten się nagrzeje, zacznij smażyć naleśniki.

Już przy pierwszym placku zobaczysz kolosalną różnicę. Po przywierających naleśnikach nie zostanie nawet ślad. Pojawi się natomiast pytanie: jak? Cóż, musimy przyznać, że do tej pory nie do końca to rozumiemy, ale, jak to mówią "jeśli coś jest głupie, ale działa, to nie jest głupie".

A poniżej prosty przepis na mięsne szaszłyki w cieście. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne