PoradyNaleśniki nie będą przywierać do patelni. Wypróbuj trik, który zdradziła nam babcia

Naleśniki nie będą przywierać do patelni. Wypróbuj trik, który zdradziła nam babcia

Nie ma chyba nic gorszego niż przywierające do patelni naleśniki. Nasza irytacja potrafi wtedy wyjść poza dopuszczalną skalę, a planowany miły, rodzinny podwieczorek zamienia się w prawdziwy horror. Jeśli kiedyś ci się to zdarzyło, koniecznie przeczytaj ten artykuł; opiszemy w nim patent, dzięki któremu naleśniki już nigdy nie przywrą do patelni.

Jak zrobić puszyste naleśniki? Pyszności - Fot. Adobe Stock
Jak zrobić puszyste naleśniki? Pyszności - Fot. Adobe Stock

11.03.2023 17:05

Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań na całym świecie. Pojawiły się chyba we wszystkich kuchniach globu, a każdy kucharz, który je przygotowuje, powtarza jak mantrę jedną sentencję: najważniejsze jest ciasto.

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały?
Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały?

My również nie możemy się z tym nie zgodzić. Farsz to kwestia gustu i może być przygotowywany zarówno na słodko, jak i wytrawnie, jarsko i z mięsem. Natomiast ciasto... cóż, tu sprawa jest zamknięta w uniwersalny schemat. Elastyczne, cienkie, a jednocześnie puszyste ciasto to kwestia wprawy. I jeszcze jednego: nieprzywierającej patelni.

Jednak złośliwość rzeczy martwych powoduje, że czasem nawet nowiusieńka patelnia prosto ze sklepu po prostu się uprze i nie będzie chciała się rozstać z wylanym na nią ciastem. O tych, które są już starsze i wysłużone, nawet nie wspominamy. W każdej z tych sytuacji możesz posłużyć się prostym trikiem, dzięki któremu naleśniki nie będą przywierały do patelni.

Patent na nieprzywierające naleśniki

Jeśli uważałeś, że znajdziesz w tym miejscu poradę pod tytułem: wlej na patelnię sześć razy więcej oleju, a następnie wyżymaj naleśniki niczym ścierkę, to pędzimy z wyjaśnieniem: nic w ten deseń.

Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały? - Pyszności; foto: Canva
Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały? - Pyszności; foto: Canva

Trik na nieprzywierającą patelnię jest bardzo stary i bardzo... dziwny. A jednak skuteczny. Polega na wysypaniu na suchą patelnię soli kuchennej i podgrzaniu jej. Kiedy kryształki soli zaczną "podskakiwać", pozbądź się ich i wytrzyj patelnię ręcznikiem. Później możesz już przejść do standardowego smażenia; nasmaruj patelnię niewielką ilością tłuszczu, a kiedy ten się nagrzeje, zacznij smażyć naleśniki.

Już przy pierwszym placku zobaczysz kolosalną różnicę. Po przywierających naleśnikach nie zostanie nawet ślad. Pojawi się natomiast pytanie: jak? Cóż, musimy przyznać, że do tej pory nie do końca to rozumiemy, ale, jak to mówią "jeśli coś jest głupie, ale działa, to nie jest głupie".

A poniżej prosty przepis na mięsne szaszłyki w cieście. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie