WAŻNE
TERAZ

Mejza jechał 200 km/h. Został zatrzymany

Napiwek zdenerwował kelnerkę i pokazała go w sieci. Nie wiedziała, że sprawa przybierze taki obrót

Kelnerce z Nowego Jorku puściły nerwy po tym, jak otrzymała po obsłużeniu dużej grupy gości z Europy 10 proc. napiwek. "Czasami cholernie nienawidzę Europejczyków" - napisała rozżalona na Twitterze. Dlaczego Amerykankę tak mocno oburzyła kwota napiwku?

ObrazekAdobe Stock/Twitter

Pracujący w polskich restauracjach kelnerzy często nie dostają żadnych napiwków od gości albo są one bardzo niskie. Dobry zwyczaj nakazuje jednak zostawić mu 10 proc. kwoty rachunku. I właśnie tyle otrzymała Madison Tayt, kelnerka z Nowego Jorku po obsłużeniu europejskich gości. Tyle tylko, że taki napiwek bardzo ją zdenerwował. Kobieta bowiem liczyła na co najmniej dwa razy więcej.

Kelnerka z Nowego Jorku krytykuje europejskich gości za napiwek

Madison Tayt to kelnerka pracująca w jednej z nowojorskich restauracji. Zrobiło się o niej głośno po tym, jak w mediach społecznościowych wylała wiadro pomyj na gości zza oceanu. Czym tak bardzo podpadli jej Europejczycy, których obsługiwała? Otóż... dali jej 70 dolarów napiwku, czyli "tylko" 10 proc. kwoty rachunku wynoszącego ok. 700 dolarów. Amerykańska kelnerka poczuła się urażona, bo spodziewała się otrzymać co najmniej dwa razy więcej, zwłaszcza że wcześniej klienci zapewniali, że są bardzo zadowoleni z serwisu.

Całe zdarzenie w bardzo mocnych słowach opisała na Twitterze.

Obrazek
Twitter
Czasami cholernie nienawidzę Europejczyków, na Boga. Ten stolik właśnie zostawił 70 dolarów na rachunku opiewającym na 700 dolarów

- napisała rozżalona Madison i dołączyła do wpisu zdjęcie rachunku.

Obrazek
Twitter
Mój menedżer nawet zapytał ich o obsługę, a oni byli w siódmym niebie z powodu mojego serwisu, więc wyjaśnił im, że zwyczajowo napiwek wynosi 20 proc. Powiedzieli "ok" i wyszli

- tłumaczyła dalej nowojorska kelnerka.

Wysokość napiwku ma znaczenie?

Na Twitterze rozgorzała dyskusja na temat dawania napiwków i ich wysokości. A to dość drażliwy temat, ponieważ niektórzy twierdzą, że 15 procent to za mało, z kolei inni - że w ogóle nie powinno dopłacać się do usługi. I jeśli weźmiemy pod uwagę różnice kulturowe oraz odmienne zwyczaje, afera gotowa!

Kiedy jeden z użytkowników Twittera napisał, że Europejczycy są "w zasadzie najgorszymi klientami", Tayt wyznała że byłaby skłonna puścić płazem ich zachowania w restauracji, gdyby tylko dawali wysokie napiwki.

Rozumiem, że narzekania na zachowania Europejczyków w restauracjach wynikają z różnic kulturowych (biwakowanie przy stolikach, bycie trochę szorstkim lub natarczywym itp.). Wszystko to byłabym skłonna im wybaczyć, gdyby przynajmniej dawali odpowiednie napiwki

- można było przeczytać w jednym z wpisów Madison.

Obrazek
Twitter

Prawdopodobnie liczyła, że inni internauci także będą popierać jej zdanie, ale się przeliczyła... Wiele osób skrytykowało amerykańską kelnerkę za niewdzięczność i nieznajomość różnic kulturowych. Po tym, jak wylała się na nią fala hejtu, ta usunęła swoje konta w mediach społecznościowych.

W Stanach Zjednoczonych zwyczajem jest dawanie napiwków w wysokości 15 - 25 proc., ale nie wszyscy europejscy turyści znają te zasady. W wielu innych państwach napiwek jest znacznie mniejszy albo w ogóle go nie ma.

Wybrane dla Ciebie
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Przez lata był symbolem biedy, uznano go też za niezdrowy. Dziś wiemy, że to duży błąd
Przez lata był symbolem biedy, uznano go też za niezdrowy. Dziś wiemy, że to duży błąd