Narzeczony ugotował zupę z taniego warzywa. Po pierwszej łyżeczce przepadłam

Ta zupa to dowód na to, że nie trzeba wymyślnych składników, by stworzyć coś naprawdę wyjątkowego. Prosta, niedroga i szybka w przygotowaniu, a jednocześnie tak aksamitna i sycąca, że po jednym talerzu ma się ochotę na dokładkę.

Zupa krem z marchwi zawróciła mi w głowieZupa krem z marchwi zawróciła mi w głowie
Źródło zdjęć: © Materiały własne
Paulina Hermann

Marchewka to warzywo, które często traktujemy po macoszemu, bo zwykle ląduje w rosole albo jako dodatek do surówki. A przecież jest pełna beta-karotenu, witamin z grupy B i błonnika. Właśnie dzięki tym składnikom zupa krem z marchwi działa jak naturalny zastrzyk energii, a przy tym sprzyja dobrej kondycji skóry i wzroku. To nie tylko smak dzieciństwa, ale też sprytny sposób na dostarczenie organizmowi wartości odżywczych bez zbędnych kalorii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i wyrazista zupa chrzanowa. Ostra konkurencja dla żurku na wielkanocny stół

Zupa krem z marchwi ma jeszcze jedną zaletę: jest wyjątkowo sycąca. Dzięki gładkiej konsystencji daje poczucie ciepła i komfortu, a dodatek przypraw potrafi nadać jej zupełnie nowy charakter. Może być delikatna i słodkawa, albo pikantna i rozgrzewająca, jeśli dorzucisz szczyptę chilli czy imbiru.

Zupa krem z marchwi na zimowe wieczory

Składniki:

  • kilogram marchwi,
  • 0,5 kg ziemniaków (5 średnich),
  • 2 cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju/masła,
  • 1,5 l bulionu (albo woda + 2 kostki),
  • liść laurowy, 2 ziela angielskie,
  • sól, pieprz do smaku,
  • szczypta majeranku lub kminku (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  1. Obierz i pokrój marchew, ziemniaki, cebulę i czosnek.
  2. Podsmaż cebulę z czosnkiem na oleju/maśle.
  3. Dorzuć marchew i ziemniaki, podsmaż 2-3 minuty.
  4. Zalej bulionem, wrzuć liść laurowy i ziele angielskie.
  5. Gotuj 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
  6. Wyjmij przyprawy liściaste, zmiksuj blenderem na gładko.
  7. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem lub kminkiem.

Jak podawać zupę krem z marchwi?

Najlepiej serwować ją z chrupiącymi grzankami, groszkiem ptysiowym albo prażonymi pestkami dyni. Świetnie smakuje też z odrobiną oliwy z oliwek lub łyżką kwaśnej śmietany, która dodaje jej kremowości. W wersji bardziej sycącej można dorzucić garść soczewicy albo ciecierzycy, które wzbogacą ją o białko.

Zupa krem z marchwi sprawdza się zarówno jako lekki obiad, jak i rozgrzewająca kolacja. To jedno z tych dań, które nie tylko syci, ale też otula i poprawia nastrój po ciężkim dniu.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna