Kremowa zupa z jesiennych warzyw. Z tymi dodatkami nie będzie mdła

Zupa kokosowa z dynią, soczewicą i batatem to kwintesencja kulinarnego komfortu. Jest gęsta, aksamitna i pełna zapachu przypraw, które rozgrzewają już od pierwszej łyżki. To jedno z tych dań, które nie tylko syci, ale także poprawia nastrój, otulając swoim smakiem jak miękki koc w chłodny dzień.
Zupa dyniowaWyłóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Rawpixel Ltd.

Połączenie dyni i batata nadaje jej naturalną słodycz i intensywny kolor. Oba warzywa są bogate w beta-karoten, który wspiera zdrowie skóry i oczu, a także wzmacnia odporność. Soczewica uzupełnia całość roślinnym białkiem i błonnikiem, dzięki czemu zupa staje się pełnowartościowym i bardzo sycącym posiłkiem, idealnym na obiad lub kolację.

Smak całości podkręcają przyprawy, takie jak imbir, czosnek i kurkuma, które nie tylko nadają orientalną głębię, ale też mają działanie przeciwzapalne i wspierają naturalną obronę organizmu. Z kolei mleczko kokosowe powoduje, że konsystencja jest wyjątkowo kremowa, a smak delikatnie egzotyczny i niepowtarzalny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut

To danie, które można podawać na wiele sposobów, np. z posiekaną natką pietruszki, świeżą kolendrą, a nawet z chrupiącą grzanką lub ryżem. Niezależnie od dodatków, zawsze zachwyca aksamitną konsystencją i aromatem, który unosi się w kuchni jeszcze długo po ugotowaniu.

Zupa kokosowa z dynią i soczewicą udowadnia, że zdrowe jedzenie może być jednocześnie wyrafinowane i niezwykle przyjemne. To idealny przykład potrawy, której naprawdę trudno się oprzeć, bo każda kolejna łyżka smakuje jeszcze lepiej niż poprzednia. Jak zrobić zupę z dyni i mleczka kokosowego? Poznaj prosty przepis.

Przepis na zupę kokosową z dynią, soczewicą i batatem

Składniki:

.

  • 1/4 dyni,
  • 3 łyżki soczewicy czerwonej,
  • 1 mały batat,
  • 1/4 opakowania pomidorów konserwowych,
  • 1 marchew,
  • 1 mała cebula,
  • 2 cm imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • sok z cytryny,
  • curry,
  • kurkuma,
  • sól,
  • woda.

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj na drobnej tarce imbir oraz czosnek. Marchew, dynię i batata obierz ze skórki oraz pokrój w kostkę.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej kokosowy. Delikatnie obsmaż imbir i cebulę. Po chwili wsyp curry i kurkumę.
  3. Dodaj pomidory, czosnek, dokładnie wypłukaną soczewicę i pokrojone warzywa. Wlej mleko kokosowe oraz 2 szklanki wody.
  4. Gotuj przez około 15 min, aż soczewica zmięknie. Dopraw solą pod koniec gotowania.
  5. Wyłóż na talerz i skrop sokiem z cytryny.
Zupa kokosowa z dynią, soczewicą i batatem przepis
Wyłóż na talerz
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem