Kremowa zupa z jesiennych warzyw. Z tymi dodatkami nie będzie mdła
Połączenie dyni i batata nadaje jej naturalną słodycz i intensywny kolor. Oba warzywa są bogate w beta-karoten, który wspiera zdrowie skóry i oczu, a także wzmacnia odporność. Soczewica uzupełnia całość roślinnym białkiem i błonnikiem, dzięki czemu zupa staje się pełnowartościowym i bardzo sycącym posiłkiem, idealnym na obiad lub kolację.
Smak całości podkręcają przyprawy, takie jak imbir, czosnek i kurkuma, które nie tylko nadają orientalną głębię, ale też mają działanie przeciwzapalne i wspierają naturalną obronę organizmu. Z kolei mleczko kokosowe powoduje, że konsystencja jest wyjątkowo kremowa, a smak delikatnie egzotyczny i niepowtarzalny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak otulony miodowym sosikiem. Obiad gotowy w 30 minut
To danie, które można podawać na wiele sposobów, np. z posiekaną natką pietruszki, świeżą kolendrą, a nawet z chrupiącą grzanką lub ryżem. Niezależnie od dodatków, zawsze zachwyca aksamitną konsystencją i aromatem, który unosi się w kuchni jeszcze długo po ugotowaniu.
Zupa kokosowa z dynią i soczewicą udowadnia, że zdrowe jedzenie może być jednocześnie wyrafinowane i niezwykle przyjemne. To idealny przykład potrawy, której naprawdę trudno się oprzeć, bo każda kolejna łyżka smakuje jeszcze lepiej niż poprzednia. Jak zrobić zupę z dyni i mleczka kokosowego? Poznaj prosty przepis.
Przepis na zupę kokosową z dynią, soczewicą i batatem
Składniki:
.
- 1/4 dyni,
- 3 łyżki soczewicy czerwonej,
- 1 mały batat,
- 1/4 opakowania pomidorów konserwowych,
- 1 marchew,
- 1 mała cebula,
- 2 cm imbiru,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 szklanki mleczka kokosowego,
- 1 łyżeczka oleju kokosowego,
- sok z cytryny,
- curry,
- kurkuma,
- sól,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj na drobnej tarce imbir oraz czosnek. Marchew, dynię i batata obierz ze skórki oraz pokrój w kostkę.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. W garnku rozgrzej olej kokosowy. Delikatnie obsmaż imbir i cebulę. Po chwili wsyp curry i kurkumę.
- Dodaj pomidory, czosnek, dokładnie wypłukaną soczewicę i pokrojone warzywa. Wlej mleko kokosowe oraz 2 szklanki wody.
- Gotuj przez około 15 min, aż soczewica zmięknie. Dopraw solą pod koniec gotowania.
- Wyłóż na talerz i skrop sokiem z cytryny.