WAŻNE
TERAZ

Tajne posiedzenie Sejmu. Tusk zwrócił się do Czarzastego

Nie grilluj tych produktów. Mogą negatywnie wpłynąć na twoje zdrowie

Chociaż od dawna pogoda nas nie rozpieszcza, to sezon grillowy już dawno się rozpoczął. Na ruszt wrzucamy praktycznie wszystko: od mięs, przez chleb, po warzywa i nawet owoce. To błąd, który może cię wiele kosztować. Podpowiem ci, czego nie wolno grillować.

GrillCzego nie grillować?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Simon Garcia Mayer
Paulina Hermann

Całą zimę czekałam na ten moment. Grill - to jest to, czego polski organizm potrzebuje po miesiącach chłodu, błota i wiatru. Kiedy robi się ciepło, lecimy do sklepu po różne produkty i myślimy o tym, które ugrillujemy najpierw. Niestety, nie wszystko, co dobrze smakuje na zimno lub z piekarnika, nadaje się do przygotowania nad żarem. Wysoka temperatura i bezpośredni kontakt z ogniem potrafią nie tylko zepsuć smak potrawy, ale też prowadzić do powstawania szkodliwych substancji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tylko 3 składniki i przyprawy. Mięsne roladki to mój tegoroczny hit z grilla

Czego nie wolno grillować? Pewne produkty tracą swój smak i wartości

Na pierwszy ogień pójdą sery. Jak grill kocha halloumi i oscypki, tak z serem żółtym oraz mozzarellą ma duży problem. Dlaczego? Jeśli położysz je prosto na ruszt, to po prostu się zmarnują. Roztopią się i spłyną przez kratkę, a ty będziesz mógł je tylko pożegnać ze łzami w oczach. Podobnie jest z serami typu camembert i brie. Jak tego uniknąć? Wystarczy, że zaopatrzysz się w specjalne tacki lub owiniesz produkt w folię aluminiową. Dzięki temu ser ci się upiecze, a grill nie będzie ubrudzony od lepkiego czegoś.

Niby grillowane ryby świetnie smakują, ale z nimi też jest coś nie tak. Delikatne filety bez skóry, jak miruna czy morszczuk, rozpadają się niczym postanowienia noworoczne. Lepszym wyborem są gatunki o zwartej strukturze (na przykład łosoś, pstrąg, halibut, dorsz, tuńczyk) lub pieczenie w folii z dodatkiem ziół.

Na czarnej liście pod tytułem "czego nie wolno grillować?" znajdują się jeszcze peklowane wędliny zawierające saletrę. Gov.pl informuje, że mogą one wydzielać szkodliwe i rakotwórcze nitrozaminy. Potencjalnie niebezpieczny jest też uwielbiany przez wielu boczek. O co z nim chodzi? Jego tłuszcz przyczynia się do powstania benzopirenu, który (według agencji Delaware Health and Social Services) może wpłynąć na zdrowie.

A co z warzywami? Niektórych grill "nie lubi"

Jeśli wybierzesz odpowiednie warzywa, to śmiało możesz je grillować. Papryka, bakłażan i cukinia to grillowi pewniacy - zachowują jędrność i zyskują głęboki smak. Ale warzywa liściaste, takie jak szpinak, rukola czy sałata, w zetknięciu z rusztem zamieniają się w gorzką, zwiędłą breję. Nie dość, że będą wyglądać obrzydliwie, to jeszcze smakować jak błoto. Czy warto w taki sposób marnować tak zdrowe i pyszne produkty? Lepiej przygotuj zdrową i słoneczną sałatkę na przegryzienie.

Grill niezbyt lubi się ze słodyczami (przede wszystkim chałkami i słodkimi bułkami) oraz owocami o wysokiej zawartości cukru i wody (tutaj świetnym przykładem będzie arbuz). Cukier szybko się przypala, a woda sprawia, że całość się rozpada. Lepiej postawić na banany, jabłka czy gruszki, ale zawiń je w folię lub ułóż na specjalnej tacce.

Wybrane dla Ciebie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟