Nie grilluj tych produktów. Mogą negatywnie wpłynąć na twoje zdrowie

Chociaż od dawna pogoda nas nie rozpieszcza, to sezon grillowy już dawno się rozpoczął. Na ruszt wrzucamy praktycznie wszystko: od mięs, przez chleb, po warzywa i nawet owoce. To błąd, który może cię wiele kosztować. Podpowiem ci, czego nie wolno grillować.

GrillCzego nie grillować?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Simon Garcia Mayer
Paulina Hermann

Całą zimę czekałam na ten moment. Grill - to jest to, czego polski organizm potrzebuje po miesiącach chłodu, błota i wiatru. Kiedy robi się ciepło, lecimy do sklepu po różne produkty i myślimy o tym, które ugrillujemy najpierw. Niestety, nie wszystko, co dobrze smakuje na zimno lub z piekarnika, nadaje się do przygotowania nad żarem. Wysoka temperatura i bezpośredni kontakt z ogniem potrafią nie tylko zepsuć smak potrawy, ale też prowadzić do powstawania szkodliwych substancji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tylko 3 składniki i przyprawy. Mięsne roladki to mój tegoroczny hit z grilla

Czego nie wolno grillować? Pewne produkty tracą swój smak i wartości

Na pierwszy ogień pójdą sery. Jak grill kocha halloumi i oscypki, tak z serem żółtym oraz mozzarellą ma duży problem. Dlaczego? Jeśli położysz je prosto na ruszt, to po prostu się zmarnują. Roztopią się i spłyną przez kratkę, a ty będziesz mógł je tylko pożegnać ze łzami w oczach. Podobnie jest z serami typu camembert i brie. Jak tego uniknąć? Wystarczy, że zaopatrzysz się w specjalne tacki lub owiniesz produkt w folię aluminiową. Dzięki temu ser ci się upiecze, a grill nie będzie ubrudzony od lepkiego czegoś.

Niby grillowane ryby świetnie smakują, ale z nimi też jest coś nie tak. Delikatne filety bez skóry, jak miruna czy morszczuk, rozpadają się niczym postanowienia noworoczne. Lepszym wyborem są gatunki o zwartej strukturze (na przykład łosoś, pstrąg, halibut, dorsz, tuńczyk) lub pieczenie w folii z dodatkiem ziół.

Na czarnej liście pod tytułem "czego nie wolno grillować?" znajdują się jeszcze peklowane wędliny zawierające saletrę. Gov.pl informuje, że mogą one wydzielać szkodliwe i rakotwórcze nitrozaminy. Potencjalnie niebezpieczny jest też uwielbiany przez wielu boczek. O co z nim chodzi? Jego tłuszcz przyczynia się do powstania benzopirenu, który (według agencji Delaware Health and Social Services) może wpłynąć na zdrowie.

A co z warzywami? Niektórych grill "nie lubi"

Jeśli wybierzesz odpowiednie warzywa, to śmiało możesz je grillować. Papryka, bakłażan i cukinia to grillowi pewniacy - zachowują jędrność i zyskują głęboki smak. Ale warzywa liściaste, takie jak szpinak, rukola czy sałata, w zetknięciu z rusztem zamieniają się w gorzką, zwiędłą breję. Nie dość, że będą wyglądać obrzydliwie, to jeszcze smakować jak błoto. Czy warto w taki sposób marnować tak zdrowe i pyszne produkty? Lepiej przygotuj zdrową i słoneczną sałatkę na przegryzienie.

Grill niezbyt lubi się ze słodyczami (przede wszystkim chałkami i słodkimi bułkami) oraz owocami o wysokiej zawartości cukru i wody (tutaj świetnym przykładem będzie arbuz). Cukier szybko się przypala, a woda sprawia, że całość się rozpada. Lepiej postawić na banany, jabłka czy gruszki, ale zawiń je w folię lub ułóż na specjalnej tacce.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej