Nie grilluj tych produktów. Mogą negatywnie wpłynąć na twoje zdrowie
Chociaż od dawna pogoda nas nie rozpieszcza, to sezon grillowy już dawno się rozpoczął. Na ruszt wrzucamy praktycznie wszystko: od mięs, przez chleb, po warzywa i nawet owoce. To błąd, który może cię wiele kosztować. Podpowiem ci, czego nie wolno grillować.
Całą zimę czekałam na ten moment. Grill - to jest to, czego polski organizm potrzebuje po miesiącach chłodu, błota i wiatru. Kiedy robi się ciepło, lecimy do sklepu po różne produkty i myślimy o tym, które ugrillujemy najpierw. Niestety, nie wszystko, co dobrze smakuje na zimno lub z piekarnika, nadaje się do przygotowania nad żarem. Wysoka temperatura i bezpośredni kontakt z ogniem potrafią nie tylko zepsuć smak potrawy, ale też prowadzić do powstawania szkodliwych substancji.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tylko 3 składniki i przyprawy. Mięsne roladki to mój tegoroczny hit z grilla
Czego nie wolno grillować? Pewne produkty tracą swój smak i wartości
Na pierwszy ogień pójdą sery. Jak grill kocha halloumi i oscypki, tak z serem żółtym oraz mozzarellą ma duży problem. Dlaczego? Jeśli położysz je prosto na ruszt, to po prostu się zmarnują. Roztopią się i spłyną przez kratkę, a ty będziesz mógł je tylko pożegnać ze łzami w oczach. Podobnie jest z serami typu camembert i brie. Jak tego uniknąć? Wystarczy, że zaopatrzysz się w specjalne tacki lub owiniesz produkt w folię aluminiową. Dzięki temu ser ci się upiecze, a grill nie będzie ubrudzony od lepkiego czegoś.
Niby grillowane ryby świetnie smakują, ale z nimi też jest coś nie tak. Delikatne filety bez skóry, jak miruna czy morszczuk, rozpadają się niczym postanowienia noworoczne. Lepszym wyborem są gatunki o zwartej strukturze (na przykład łosoś, pstrąg, halibut, dorsz, tuńczyk) lub pieczenie w folii z dodatkiem ziół.
Na czarnej liście pod tytułem "czego nie wolno grillować?" znajdują się jeszcze peklowane wędliny zawierające saletrę. Gov.pl informuje, że mogą one wydzielać szkodliwe i rakotwórcze nitrozaminy. Potencjalnie niebezpieczny jest też uwielbiany przez wielu boczek. O co z nim chodzi? Jego tłuszcz przyczynia się do powstania benzopirenu, który (według agencji Delaware Health and Social Services) może wpłynąć na zdrowie.
A co z warzywami? Niektórych grill "nie lubi"
Jeśli wybierzesz odpowiednie warzywa, to śmiało możesz je grillować. Papryka, bakłażan i cukinia to grillowi pewniacy - zachowują jędrność i zyskują głęboki smak. Ale warzywa liściaste, takie jak szpinak, rukola czy sałata, w zetknięciu z rusztem zamieniają się w gorzką, zwiędłą breję. Nie dość, że będą wyglądać obrzydliwie, to jeszcze smakować jak błoto. Czy warto w taki sposób marnować tak zdrowe i pyszne produkty? Lepiej przygotuj zdrową i słoneczną sałatkę na przegryzienie.
Grill niezbyt lubi się ze słodyczami (przede wszystkim chałkami i słodkimi bułkami) oraz owocami o wysokiej zawartości cukru i wody (tutaj świetnym przykładem będzie arbuz). Cukier szybko się przypala, a woda sprawia, że całość się rozpada. Lepiej postawić na banany, jabłka czy gruszki, ale zawiń je w folię lub ułóż na specjalnej tacce.