PrzepisNie obrywaj w sklepie i nie traktuj jak śmieci. Możesz zrobić z nich pyszną zupę i zaoszczędzić

Nie obrywaj w sklepie i nie traktuj jak śmieci. Możesz zrobić z nich pyszną zupę i zaoszczędzić

Liście kalafiora - co z nich zrobić? - Pyszności; foto: Canva
Liście kalafiora - co z nich zrobić? - Pyszności; foto: Canva
02.08.2023 18:32, aktualizacja: 02.08.2023 19:12

Klienci obrywają je, żeby zaoszczędzić, lub mają je za najzwyklejszy przykład odpadów zielonych. To duży błąd, który możesz przemienić w przepyszną i zdrową zupę. Domownicy mogą się zdziwić, z czego powstała, ale poproszą o dokładkę, gdy już jej spróbują. 

Emocje po "aferze kalafiorowej" w Biedronce jeszcze nie ostygły, a to natchnęło nas do napisania artykułu, jak z pozornego "niczego" można zrobić coś naprawdę pysznego. Liście kalafiora — jeśli do tej pory uważałeś, że nie są jadalne, (a jeśli już, to na pewno niezbyt smaczne) to chcemy cię wyprowadzić z tego błędu.

Ta zielona, niespecjalnie poważana część kalafiora, która zwykle kończy w koszu na śmieci, to nie tylko doskonały składnik na zupę, ale również bogate źródło licznych wartości odżywczych. Nie brakuje w niej błonnika, witamin i minerałów, a pomysłów na jej wykorzystanie w kuchni jest mnóstwo. Stąd wniosek, że liście kalafiora w niczym nie ustępują kwiatowi. Nie wierzysz? Wciel poniższy przepis w życie i sam się przekonaj!

Liście kalafiora wykorzystaj do zrobienia zupy - Pyszności; foto: Canva
Liście kalafiora wykorzystaj do zrobienia zupy - Pyszności; foto: Canva

Zupa krem z kalafiora z liśćmi

Składniki:

  • 1 kalafior z liśćmi,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 2 gałązki lubczyku,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Z kalafiora oberwij liście. Pod żadnych pozorem nie pozbywaj się ich. Opłucz je dokładnie pod zimną wodą, pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Dużego — musi się tam jeszcze zmieścić podzielony na różyczki kalafior.
  • Do tego samego garnka dorzuć teraz zioła i ziele angielskie. Całość zagotuj i trzymaj na ogniu przez kolejne 45 minut. W tym czasie ugotuj też jajka na twardo.
  • Kiedy kalafior będzie już miękki, zblenduj całość razem ze śmietanką. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Jajka podziel na połówki i przełóż na talerze. Zalej je zupą krem. Całość możesz posypać uprażonymi pestkami słonecznika, dyni lub płatkami migdałowymi. Smacznego!
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także