Nie obrywaj w sklepie i nie traktuj jak śmieci. Możesz zrobić z nich pyszną zupę i zaoszczędzić

Klienci obrywają je, żeby zaoszczędzić, lub mają je za najzwyklejszy przykład odpadów zielonych. To duży błąd, który możesz przemienić w przepyszną i zdrową zupę. Domownicy mogą się zdziwić, z czego powstała, ale poproszą o dokładkę, gdy już jej spróbują. 

ObrazekLiście kalafiora - co z nich zrobić? - Pyszności; foto: Canva

Emocje po "aferze kalafiorowej" w Biedronce jeszcze nie ostygły, a to natchnęło nas do napisania artykułu, jak z pozornego "niczego" można zrobić coś naprawdę pysznego. Liście kalafiora — jeśli do tej pory uważałeś, że nie są jadalne, (a jeśli już, to na pewno niezbyt smaczne) to chcemy cię wyprowadzić z tego błędu.

Ta zielona, niespecjalnie poważana część kalafiora, która zwykle kończy w koszu na śmieci, to nie tylko doskonały składnik na zupę, ale również bogate źródło licznych wartości odżywczych. Nie brakuje w niej błonnika, witamin i minerałów, a pomysłów na jej wykorzystanie w kuchni jest mnóstwo. Stąd wniosek, że liście kalafiora w niczym nie ustępują kwiatowi. Nie wierzysz? Wciel poniższy przepis w życie i sam się przekonaj!

Obrazek
Liście kalafiora wykorzystaj do zrobienia zupy - Pyszności; foto: Canva

Zupa krem z kalafiora z liśćmi

Składniki:

  • 1 kalafior z liśćmi,
  • 4 jajka,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 2 gałązki lubczyku,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  • Z kalafiora oberwij liście. Pod żadnych pozorem nie pozbywaj się ich. Opłucz je dokładnie pod zimną wodą, pokrój w mniejsze kawałki i przełóż do garnka. Dużego — musi się tam jeszcze zmieścić podzielony na różyczki kalafior.
  • Do tego samego garnka dorzuć teraz zioła i ziele angielskie. Całość zagotuj i trzymaj na ogniu przez kolejne 45 minut. W tym czasie ugotuj też jajka na twardo.
  • Kiedy kalafior będzie już miękki, zblenduj całość razem ze śmietanką. Dopraw do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
  • Jajka podziel na połówki i przełóż na talerze. Zalej je zupą krem. Całość możesz posypać uprażonymi pestkami słonecznika, dyni lub płatkami migdałowymi. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę