Nie wyrzucaj tych resztek, inaczej popełnisz spory błąd. Ich zastosowania są genialne

Gdy przygotowujemy posiłki, często wiele elementów ląduje w koszu. Od niedawna bardzo mocno podkreśla się fakt, że dbanie o planetę to również niemarnowanie jedzenia. Kuchnia zero-waste zaczyna coraz bardziej królować w naszych domach. Przychodzimy więc z propozycją tego, jak wykorzystać resztki z jedzenia w naszej kuchni.

Obrazek
Paulina

Pierwszą rzeczą, która nasuwa się nam na myśl to obierki z warzyw i owoców. Jabłka to owoce, które królują w kuchni polskiej, skórki po nich możemy wysuszyć i dodać je do jesiennej herbaty. Obierki z pomidorów można z kolei wysuszyć i potem przygotować z nich przyprawę do makaronu z dodatkiem oliwy.  Jest jeszcze wiele innych produktów, które mają ciekawe zastosowania- sprawdźmy!

Obrazek

Liście rzodkiewki — Resztki w kuchni

Głowna różowa część rzodkiewki zjadana jest z ogromną chęcią. Nie ma co się temu dziwić, przecież smakuje wyśmienicie. Co jednak z resztą warzywa? Zielone liście często trafiają do śmietnika. Nie tym razem. Warto zrobić z nich pesto. Możesz połączyć je z innymi liśćmi np. marchewki. Dobrze skomponować je z oliwą z oliwek, pietruszką i ziołami oraz czosnkiem.

Obrazek

Skórki od bananów

Skórka od bananów to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jednym ze sposobów jej wykorzystania jest mycie zębów. Proponuje się, żeby użyć skórki banan przez 2 minuty i w szybki i naturalny sposób uzyskać biały uśmiech. Czy ktoś próbował tego sposobu? Inną alternatywą dla skórki z banan jest czyszczenie roślin z kurzu, aby błyszczały. Wystarczy, że przetrzemy nią liście.

Obrazek
Pieczywo - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Czerstwy chleb

Czerstwy chleb to dość częsty widok w domu. Uczono nas, że chleba mimo wszystko się nie wyrzuca. Niestety zdarza się okazjonalnie, że ląduje go w koszu. Najprostszy sposób, aby jednak go wykorzystać to zrobienie grzanek czosnkowych do zupy lub sałatki. Wystarczy, że pokroisz chleb w kostkę, obsypiesz granulowanym czosnkiem i polejesz oliwą. Całość podpraż na patelni przez kilka minut.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na potrawy z cukinią- zerknij na nasz kanał na YouTube. To danie idealnie sprawdzi się na jesienne wieczory.

Wybrane dla Ciebie
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Niektórzy dostają ciarki na sam widok. Ja zapiekam je z warzywami i mam prawdziwy rarytas
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu