Nie wyrzucaj tych resztek, inaczej popełnisz spory błąd. Ich zastosowania są genialne

Gdy przygotowujemy posiłki, często wiele elementów ląduje w koszu. Od niedawna bardzo mocno podkreśla się fakt, że dbanie o planetę to również niemarnowanie jedzenia. Kuchnia zero-waste zaczyna coraz bardziej królować w naszych domach. Przychodzimy więc z propozycją tego, jak wykorzystać resztki z jedzenia w naszej kuchni.

Obrazek
Paulina

Pierwszą rzeczą, która nasuwa się nam na myśl to obierki z warzyw i owoców. Jabłka to owoce, które królują w kuchni polskiej, skórki po nich możemy wysuszyć i dodać je do jesiennej herbaty. Obierki z pomidorów można z kolei wysuszyć i potem przygotować z nich przyprawę do makaronu z dodatkiem oliwy.  Jest jeszcze wiele innych produktów, które mają ciekawe zastosowania- sprawdźmy!

Obrazek

Liście rzodkiewki — Resztki w kuchni

Głowna różowa część rzodkiewki zjadana jest z ogromną chęcią. Nie ma co się temu dziwić, przecież smakuje wyśmienicie. Co jednak z resztą warzywa? Zielone liście często trafiają do śmietnika. Nie tym razem. Warto zrobić z nich pesto. Możesz połączyć je z innymi liśćmi np. marchewki. Dobrze skomponować je z oliwą z oliwek, pietruszką i ziołami oraz czosnkiem.

Obrazek

Skórki od bananów

Skórka od bananów to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jednym ze sposobów jej wykorzystania jest mycie zębów. Proponuje się, żeby użyć skórki banan przez 2 minuty i w szybki i naturalny sposób uzyskać biały uśmiech. Czy ktoś próbował tego sposobu? Inną alternatywą dla skórki z banan jest czyszczenie roślin z kurzu, aby błyszczały. Wystarczy, że przetrzemy nią liście.

Obrazek
Pieczywo - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Czerstwy chleb

Czerstwy chleb to dość częsty widok w domu. Uczono nas, że chleba mimo wszystko się nie wyrzuca. Niestety zdarza się okazjonalnie, że ląduje go w koszu. Najprostszy sposób, aby jednak go wykorzystać to zrobienie grzanek czosnkowych do zupy lub sałatki. Wystarczy, że pokroisz chleb w kostkę, obsypiesz granulowanym czosnkiem i polejesz oliwą. Całość podpraż na patelni przez kilka minut.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na potrawy z cukinią- zerknij na nasz kanał na YouTube. To danie idealnie sprawdzi się na jesienne wieczory.

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇