PoradyNie wyrzucaj tych resztek, inaczej popełnisz spory błąd. Ich zastosowania są genialne

Nie wyrzucaj tych resztek, inaczej popełnisz spory błąd. Ich zastosowania są genialne

Gdy przygotowujemy posiłki, często wiele elementów ląduje w koszu. Od niedawna bardzo mocno podkreśla się fakt, że dbanie o planetę to również niemarnowanie jedzenia. Kuchnia zero-waste zaczyna coraz bardziej królować w naszych domach. Przychodzimy więc z propozycją tego, jak wykorzystać resztki z jedzenia w naszej kuchni.

Nie wyrzucaj tych resztek, inaczej popełnisz spory błąd. Ich zastosowania są genialne
Paulina

26.09.2022 10:14

Pierwszą rzeczą, która nasuwa się nam na myśl to obierki z warzyw i owoców. Jabłka to owoce, które królują w kuchni polskiej, skórki po nich możemy wysuszyć i dodać je do jesiennej herbaty. Obierki z pomidorów można z kolei wysuszyć i potem przygotować z nich przyprawę do makaronu z dodatkiem oliwy.  Jest jeszcze wiele innych produktów, które mają ciekawe zastosowania- sprawdźmy!

Obraz

Liście rzodkiewki — Resztki w kuchni

Głowna różowa część rzodkiewki zjadana jest z ogromną chęcią. Nie ma co się temu dziwić, przecież smakuje wyśmienicie. Co jednak z resztą warzywa? Zielone liście często trafiają do śmietnika. Nie tym razem. Warto zrobić z nich pesto. Możesz połączyć je z innymi liśćmi np. marchewki. Dobrze skomponować je z oliwą z oliwek, pietruszką i ziołami oraz czosnkiem.

Obraz

Skórki od bananów

Skórka od bananów to skarbnica witamin i składników mineralnych. Jednym ze sposobów jej wykorzystania jest mycie zębów. Proponuje się, żeby użyć skórki banan przez 2 minuty i w szybki i naturalny sposób uzyskać biały uśmiech. Czy ktoś próbował tego sposobu? Inną alternatywą dla skórki z banan jest czyszczenie roślin z kurzu, aby błyszczały. Wystarczy, że przetrzemy nią liście.

Pieczywo - Pyszności; Foto: Pixabay.com
Pieczywo - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Czerstwy chleb

Czerstwy chleb to dość częsty widok w domu. Uczono nas, że chleba mimo wszystko się nie wyrzuca. Niestety zdarza się okazjonalnie, że ląduje go w koszu. Najprostszy sposób, aby jednak go wykorzystać to zrobienie grzanek czosnkowych do zupy lub sałatki. Wystarczy, że pokroisz chleb w kostkę, obsypiesz granulowanym czosnkiem i polejesz oliwą. Całość podpraż na patelni przez kilka minut.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na potrawy z cukinią- zerknij na nasz kanał na YouTube. To danie idealnie sprawdzi się na jesienne wieczory.

chlebpestomarnowanie jedzenia
Wybrane dla Ciebie