9 sposobów na wykorzystanie obierek z warzyw i owoców. Nie wyrzucaj ich do kosza

Mogłoby się wydawać, że obierki z warzyw nadają się jedynie do kosza. Nic bardziej mylnego! Kuchnia bez marnowania? Lubimy to!

Obrazek
Ewa

#1 Wyczyść swój czajnik

Dodaj lód, sól i skórki cytryny do pustego dzbanka; mieszaj przez minutę lub dwie, wyrzuć i dobrze wypłucz.

Obrazek

#2 Bulion warzywny

Wiele przepisów wymaga dodania bulionu. Zrób go z resztek! Wrzuć do garnka obierki warzyw, ciemnozielone liście pora, łupiny cebuli i łodygi, które zostały po ziołach. Dopraw, gotuj i przelej do foremek na lód. Zamroź.
Kiedy tylko będziesz potrzebował- wyjmij odpowiednią porcję.

Obrazek

#3 Zapobiegają brylowaniu

Brązowy cukier ma tę przypadłość, że lubi zamieniać się w bryły. Możesz temu zapobiec! Do opakowania wrzuć dokładnie oczyszczoną z miąższu i osuszoną skórę z cytryny.

Obrazek

#4 Pozbądź się mrówek

Masz już dość mrówek, które wchodzą do Twojego domu? Połóż plastry skórki ogórka przy miejscach, gdzie wchodzą

Obrazek

#5 Wyczyść kabinę prysznicową

W przepisie wycisnąłeś sok z cytryny i chcesz wyrzucić ją do kosza? Zabierz resztki do łazienki! Posyp ich wnętrze solą, przetrzyj drzwi kabiny prysznicowej i podziwiaj, jak osad z mydła znika.

Obrazek

#6 Chipsy z obierków

Smaczne, chrupiące i zero waste! Obierki z ziemniaków dokładnie myjemy, skrapiamy oliwą (świetnie sprawdzi się taka aromatyzowana, np. z chilli). dodaj sól, pieprz i ulubione przyprawy (np. wędzoną i słodką paprykę, bazylię i czosnek granulowany). Piecz przez 6-8 minut w temperaturze ok. 180 st. Celsjusza.

Obrazek

#7 Polerowanie butów

Pasty do butów pod ręką brak, a przydałoby się dodać im trochę blasku? Chwyć za skórkę banana i przecieraj powierzchnię buta wewnętrzną stroną skórki

Obrazek

#8 Wzbogać swoje koktajle

Skórka jabłka jest bardzo bogata w błonnik, więc jeśli wolisz ten owoc bez niej, pozbywasz się cennych składników. Zachowaj obierki i dorzuć je do swojego koktajlu. Dodatkowa porcja zdrowia!

Obrazek

#9 Jabłkowa herbata

Obierki z jabłek wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj. Dodaj laskę cynamonu, kilka goździków i miód. Idealny napój na jesienne wieczory!

Obrazek

#10 Pesto z natki marchewki

Nie wyrzucaj zielonej naci marchewki- zamień je w pyszne pesto, które sprawdzi się idealnie jako dodatek do makaronu, dip do warzyw, czy też pasta do kanapek.
Pęczek liści zblenduj z oliwą, 2 ząbkami czosnku, łyżeczką soku z cytryny, solą i pieprzem.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Babciny przepis na "kapustę drewnianą". To proste, tanie i smaczne danie z ziemniaków
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Sypię do ciasta zamiast mąki. Wychodzi pulchne, wilgotne i aromatyczne
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Nie popełniaj tego błędu. Sprawdź, gdzie wyrzucać fusy po kawie
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Rosół robię na takim mięsie i podaję z ziemniakami. Jest bardziej treściwy niż z kury
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy
Ten dodatek do obiadu był hitem w PRL. Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy