9 sposobów na wykorzystanie obierek z warzyw i owoców. Nie wyrzucaj ich do kosza
28.09.2020 11:54, aktual.: 29.09.2020 15:15
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Mogłoby się wydawać, że obierki z warzyw nadają się jedynie do kosza. Nic bardziej mylnego! Kuchnia bez marnowania? Lubimy to!
#1 Wyczyść swój czajnik
Dodaj lód, sól i skórki cytryny do pustego dzbanka; mieszaj przez minutę lub dwie, wyrzuć i dobrze wypłucz.
#2 Bulion warzywny
Wiele przepisów wymaga dodania bulionu. Zrób go z resztek! Wrzuć do garnka obierki warzyw, ciemnozielone liście pora, łupiny cebuli i łodygi, które zostały po ziołach. Dopraw, gotuj i przelej do foremek na lód. Zamroź.
Kiedy tylko będziesz potrzebował- wyjmij odpowiednią porcję.
#3 Zapobiegają brylowaniu
Brązowy cukier ma tę przypadłość, że lubi zamieniać się w bryły. Możesz temu zapobiec! Do opakowania wrzuć dokładnie oczyszczoną z miąższu i osuszoną skórę z cytryny.
#4 Pozbądź się mrówek
Masz już dość mrówek, które wchodzą do Twojego domu? Połóż plastry skórki ogórka przy miejscach, gdzie wchodzą
#5 Wyczyść kabinę prysznicową
W przepisie wycisnąłeś sok z cytryny i chcesz wyrzucić ją do kosza? Zabierz resztki do łazienki! Posyp ich wnętrze solą, przetrzyj drzwi kabiny prysznicowej i podziwiaj, jak osad z mydła znika.
#6 Chipsy z obierków
Smaczne, chrupiące i zero waste! Obierki z ziemniaków dokładnie myjemy, skrapiamy oliwą (świetnie sprawdzi się taka aromatyzowana, np. z chilli). dodaj sól, pieprz i ulubione przyprawy (np. wędzoną i słodką paprykę, bazylię i czosnek granulowany). Piecz przez 6-8 minut w temperaturze ok. 180 st. Celsjusza.
#7 Polerowanie butów
Pasty do butów pod ręką brak, a przydałoby się dodać im trochę blasku? Chwyć za skórkę banana i przecieraj powierzchnię buta wewnętrzną stroną skórki
#8 Wzbogać swoje koktajle
Skórka jabłka jest bardzo bogata w błonnik, więc jeśli wolisz ten owoc bez niej, pozbywasz się cennych składników. Zachowaj obierki i dorzuć je do swojego koktajlu. Dodatkowa porcja zdrowia!
#9 Jabłkowa herbata
Obierki z jabłek wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj. Dodaj laskę cynamonu, kilka goździków i miód. Idealny napój na jesienne wieczory!
#10 Pesto z natki marchewki
Nie wyrzucaj zielonej naci marchewki- zamień je w pyszne pesto, które sprawdzi się idealnie jako dodatek do makaronu, dip do warzyw, czy też pasta do kanapek.
Pęczek liści zblenduj z oliwą, 2 ząbkami czosnku, łyżeczką soku z cytryny, solą i pieprzem.