Odkąd spróbowałam, nie robię już udek inaczej. Mięso samo odchodzi od kości, a sosik smakuje obłędnie

Mięso jest idealnie kruche i rozpływające się w ustach, a sos smakuje tak dobrze, że garnek wyczyszczone jest do ostatniej kropelki. Ten gulasz cebulowy z kurczakiem szybko wygryzie standardowe pieczone pałki. Nie znam lepszego przepisu.

Gulasz z kurczakaGulasz z kurczaka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy w kuchni powstaje gulasz cebulowy z kurczakiem, wszyscy domownicy z utęsknieniem wypatrują, kiedy na stole pojawi się obiad. Danie z delikatnym mięsem z kurczaka, dużą ilością sosu cebulowego z marchewką i papryką oraz sokiem pomidorowym świetnie sprawdzi się zarówno na małe, jak i duże okazje. Podobno nawet najbardziej wybredna teściowa nie szczędzi komplementów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odrywany chlebek serowy z masłem ziołowym. O przepis poprosi nawet wybredna teściowa

Pomysł na podudzia z kurczaka

Kurczak to zdecydowanie jedno z najchętniej wybieranych mięs przez Polaków. Jest łatwo dostępny, a atrakcyjna cena sprawia, że często ląduje w koszyku. Podudzia i udka z kurczaka są świetną opcją na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny. Mięso z nóg jest bardziej soczyste niż filet z kurczaka i trudniej je wysuszyć, więc świetnie sprawdzi się również dla początkujących kucharzy.

Podudzia z kurczaka - Pyszności
Podudzia z kurczaka - Pyszności © Canva | Duy Doan

Podudzia z kurczaka można natrzeć przyprawami i wrzucić na ok. godzinę do piekarnika. Dla efektu chrupkiej skórki po godzinie warto podkręcić temperaturę i dopiec od góry mięso. Pałki można również dusić z cebulą lub we własnym sosie.

Gulasz cebulowy z kurczakiem

W moim domu króluje niepodzielnie od jakiegoś czasu przepis na gulasz cebulowy z kurczakiem. Mięso samo rozpada się pod widelcem, a pyszny sos dopełnia dzieła. Świetnie smakuje również po odgrzaniu, więc za jednym zamachem zrobić można obiad na dwa dni.

Gulasz z kurczakiem
Gulasz z kurczakiem © Adobe Stock | FomaA

Składniki:

  • 800 g podudzi z kurczaka,
  •  150 ml oleju,
  • 1 kg cebuli,
  • 2 młode marchewki,
  • 1 mała papryka,
  •  2 ząbki czosnku,
  •  200 ml wody, 
  • 50 ml białego wina,
  •  250 ml bulionu drobiowego,
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
  • pół łyżeczki soli,
  •  1 liść laurowy,
  •  200 ml gęstego soku pomidorowego lub passaty.

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzanym oleju obsmaż podudzia z kurczaka z każdej strony, aż się zarumienią.
  2. Na tej samej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę.
  3. Dodaj startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż przez kilka minut.
  4. Dodaj białe wino i gotuj, aż alkohol odparuje.
  5. Dodaj sok pomidorowy, bulion, przyprawy i liść laurowy. Duś pod przykryciem przez około 15 minut.
  6. Przełóż gulasz do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez kolejne 15-20 minut.

Gotowy gulasz cebulowy z kurczakiem podaj w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub ryżu i ulubionej surówki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej