Odkąd spróbowałam, nie robię już udek inaczej. Mięso samo odchodzi od kości, a sosik smakuje obłędnie
Mięso jest idealnie kruche i rozpływające się w ustach, a sos smakuje tak dobrze, że garnek wyczyszczone jest do ostatniej kropelki. Ten gulasz cebulowy z kurczakiem szybko wygryzie standardowe pieczone pałki. Nie znam lepszego przepisu.
19.11.2024 08:31
Kiedy w kuchni powstaje gulasz cebulowy z kurczakiem, wszyscy domownicy z utęsknieniem wypatrują, kiedy na stole pojawi się obiad. Danie z delikatnym mięsem z kurczaka, dużą ilością sosu cebulowego z marchewką i papryką oraz sokiem pomidorowym świetnie sprawdzi się zarówno na małe, jak i duże okazje. Podobno nawet najbardziej wybredna teściowa nie szczędzi komplementów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pomysł na podudzia z kurczaka
Kurczak to zdecydowanie jedno z najchętniej wybieranych mięs przez Polaków. Jest łatwo dostępny, a atrakcyjna cena sprawia, że często ląduje w koszyku. Podudzia i udka z kurczaka są świetną opcją na smaczny i szybki obiad dla całej rodziny. Mięso z nóg jest bardziej soczyste niż filet z kurczaka i trudniej je wysuszyć, więc świetnie sprawdzi się również dla początkujących kucharzy.
Podudzia z kurczaka można natrzeć przyprawami i wrzucić na ok. godzinę do piekarnika. Dla efektu chrupkiej skórki po godzinie warto podkręcić temperaturę i dopiec od góry mięso. Pałki można również dusić z cebulą lub we własnym sosie.
Gulasz cebulowy z kurczakiem
W moim domu króluje niepodzielnie od jakiegoś czasu przepis na gulasz cebulowy z kurczakiem. Mięso samo rozpada się pod widelcem, a pyszny sos dopełnia dzieła. Świetnie smakuje również po odgrzaniu, więc za jednym zamachem zrobić można obiad na dwa dni.
Składniki:
- 800 g podudzi z kurczaka,
- 150 ml oleju,
- 1 kg cebuli,
- 2 młode marchewki,
- 1 mała papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml wody,
- 50 ml białego wina,
- 250 ml bulionu drobiowego,
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu,
- pół łyżeczki soli,
- 1 liść laurowy,
- 200 ml gęstego soku pomidorowego lub passaty.
Sposób przygotowania:
- Na rozgrzanym oleju obsmaż podudzia z kurczaka z każdej strony, aż się zarumienią.
- Na tej samej patelni zeszklij drobno posiekaną cebulę.
- Dodaj startą marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę. Smaż przez kilka minut.
- Dodaj białe wino i gotuj, aż alkohol odparuje.
- Dodaj sok pomidorowy, bulion, przyprawy i liść laurowy. Duś pod przykryciem przez około 15 minut.
- Przełóż gulasz do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez kolejne 15-20 minut.
Gotowy gulasz cebulowy z kurczakiem podaj w towarzystwie ziemniaków, kaszy lub ryżu i ulubionej surówki. Smacznego!