NewsyPicie tego soku daje piorunujące efekty. Wystarczy szklanka dziennie

Picie tego soku daje piorunujące efekty. Wystarczy szklanka dziennie

Adobe Stock
Adobe Stock
22.07.2023 16:20, aktualizacja: 22.07.2023 16:44

Chcesz zadbać o zdrowie i nie wydawać milionów monet na suplementy diety? Naturalne produkty będą o wiele lepsze. Są tanie i do tego dostaniecie je wszędzie, nawet możecie je przygotować samemu. Sok pomidorowy to bomba witaminowa, która pozytywnie wpłynie na twoje życie.

Jego smak sprawia, że ma wielu zwolenników i przeciwników. Niektórzy uważają, że niezbyt dobrze smakuje. Jednak lista jego właściwości jest bardzo długa, a przygotowany samemu może być niezwykle smaczny.

Sok pomidorowy czyni cuda. Organizm ci za nie podziękuje

Napój ma niesamowicie pozytywny wpływ na nasze funkcjonowanie. Wystarczy pić jedną szklankę dziennie, by zacząć wszystko odczuwać. Składniki odżywcze w nim zawarte sprawią, że poprawi się stan twojego zdrowia.

Sok pomidorowy świetnie radzi sobie z nadciśnieniem tętniczym i zbyt wysokim poziomem cholesterolem. Tym samym chroni przed chorobami, które dotykają układ krwionośny. Wszystko to zasługa likopenu - przeciwutleniacza mającego wspaniały wpływ na wiele funkcji organizmu. To jemu zawdzięczamy czerwoną barwę pomidora, a najlepiej działa, gdy poddamy warzywo obróbce termicznej.

W pomidorze znajdują się mikro- i makroelementy. Witaminy A oraz C chronią skórę i oczy oraz wspomagają odporność organizmu. Witamina E (nazywana witaminą młodości) walczy z wolnymi rodnikami, zaś witamina K bierze udział w procesach krzepnięcia krwi. Nie możemy zapomnieć o witaminach z grupy B, które wspomagają układ nerwowy.

Sok pomidorowy (Pixabay)
Sok pomidorowy (Pixabay)

Najlepiej przygotować go samemu

Przepis na sok pomidorowy jest banalnie prosty. Włóż pokrojone warzywa do garnka, dodaj liść laurowy, ziele angielski oraz świeżo zmielony pieprz. Wszystko gotuj przez 15-20 minut. W tym czasie pomidor zacznie wypuszczać soki. Po tym czasie zmniejsz ogień, a garnek trzymaj na palniku przez kolejne 30-40 minut. Pod koniec gotowania dodaj oliwę.

Przecedź wszystko przez sitko, a sok przelej do wyparzonego słoika. Ustaw weka do góry dnem i poczekaj, aż wystygną. Napój możesz przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Pij go raz dziennie, obojętnie o jakiej porze. Pamiętaj, że otwarty słoik musisz trzymać w lodówce, inaczej się zepsuje.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także