Odpowiednia organizacja lodówki w pigułce. Usprawnisz codzienne funkcjonowanie
Lodówka to serce każdej kuchni, dlatego należy o nią dbać. Co więcej, korzystamy z niej na co dzień, dlatego warto zagospodarować ją w jak najlepszy sposób.
18.11.2018 13:18
I o tym będzie właśnie dzisiejszy artykuł, w którym znajdziesz wiele cennych informacji. Nie zwlekaj więc i zapoznaj się z całym tekstem.
#1 Górna półka
To miejsce dla produktów, które mają długi okres przydatności, jak chociażby powidła i dżemy oraz gotowych artykułów, które nie trzeba przetwarzać.
#2 Dolna półka
Niższe poziomy to odpowiednie miejsce dla produktów mlecznych (sery, mleko, jogurty), jak i artykułów, które powinniśmy zjeść w najbliższym czasie.
#3 Drzwi lodówki
To najcieplejsza część lodówki, dlatego powinny znaleźć się tu produkty, które nie ucierpią na częstej zmianie temperatur jak chociażby sosy i napoje. Na pewno nie powinnaś trzymać tu m.in. mleka.
#4 Szuflady
Jeśli masz do dyspozycji dwie szuflady podziel produkty na dwie komory: owoce i warzywa oraz mięsa:
- jeśli szuflady znajdują się jedna pod drugą, w niższej szufladzie powinno znaleźć się surowe mięso, zaś wyżej owoce i warzywa
- jeśli szuflady znajdują się obok siebie, problem sam się rozwiązał
I jeszcze jedno na koniec, pamiętaj, aby często czyścić szufladę, w której przechowujesz mięso. To bardzo ważne!
#5 Dodatkowe porady
- w utrzymaniu porządku w lodówce przydadzą się organizery na produkty, dzięki czemu będą pogrupowane według kategorii
- na pojemnikach możesz umieścić informacje z datą przydatności artykułów spożywczych
- w wydmuszkach po jajkach możesz przechowywać jajka lub sosy