WAŻNE
TERAZ

Czarne chmury nad Wąsikiem i Kamińskim. Jest ruch prokuratury

Odpowiednia organizacja lodówki w pigułce. Usprawnisz codzienne funkcjonowanie

Lodówka to serce każdej kuchni, dlatego należy o nią dbać. Co więcej, korzystamy z niej na co dzień, dlatego warto zagospodarować ją w jak najlepszy sposób.

Obrazek
Frania

I o tym będzie właśnie dzisiejszy artykuł, w którym znajdziesz wiele cennych informacji. Nie zwlekaj więc i zapoznaj się z całym tekstem.

Obrazek

#1 Górna półka

To miejsce dla produktów, które mają długi okres przydatności, jak chociażby powidła i dżemy oraz gotowych artykułów, które nie trzeba przetwarzać.

#2 Dolna półka

Niższe poziomy to odpowiednie miejsce dla produktów mlecznych (sery, mleko, jogurty), jak i artykułów, które powinniśmy zjeść w najbliższym czasie.

#3 Drzwi lodówki

To najcieplejsza część lodówki, dlatego powinny znaleźć się tu produkty, które nie ucierpią na częstej zmianie temperatur jak chociażby sosy i napoje. Na pewno nie powinnaś trzymać tu m.in. mleka.

#4 Szuflady

Jeśli masz do dyspozycji dwie szuflady podziel produkty na dwie komory: owoce i warzywa oraz mięsa:

  • jeśli szuflady znajdują się jedna pod drugą, w niższej szufladzie powinno znaleźć się surowe mięso, zaś wyżej owoce i warzywa
  • jeśli szuflady znajdują się obok siebie, problem sam się rozwiązał

I jeszcze jedno na koniec, pamiętaj, aby często czyścić szufladę, w której przechowujesz mięso. To bardzo ważne!

#5 Dodatkowe porady

  • w utrzymaniu porządku w lodówce przydadzą się organizery na produkty, dzięki czemu będą pogrupowane według kategorii
  • na pojemnikach możesz umieścić informacje z datą przydatności artykułów spożywczych
  • w wydmuszkach po jajkach możesz przechowywać jajka lub sosy
Daj znać jak wygląda sytuacja w Twojej lodówce ?
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler