PrzepisSłodki omlet Ani Starmach jest ekstremalnie puszysty i robi się 15 minut. Na śniadanie jak znalazł

Słodki omlet Ani Starmach jest ekstremalnie puszysty i robi się 15 minut. Na śniadanie jak znalazł

Większość z nas przyzwyczaiła się do tego, że omlety jadamy na śniadanie najczęściej w wersji wytrawnej. Okazuje się jednak, że omlet na słodko może być również smacznym i pożywnym posiłkiem. Jest pyszny, puszysty i zdrowy. Poznaj jego wyjątkowy smak.

Omlet na słodko - Pyszności; Foto Canva.com i screen z facebook.com/AnnaStarmachOfficial
Omlet na słodko - Pyszności; Foto Canva.com i screen z facebook.com/AnnaStarmachOfficial

18.11.2022 18:59

Dlaczego warto przygotować omlet na słodko?

Odpowiedź jest bardzo prosta. To pewnego rodzaju alternatywa dla omletów w wersji wytrawnej. Możemy go zjeść z wieloma pysznymi dodatkami, w tym owocami. Pozwala powrócić do czasów dzieciństwa. Jest puchaty, biszkoptowy, zdrowy i z powodzeniem można go zjeść zarówno na śniadanie lub kolację. Co ważne, jego przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut. Nie jest to w związku z tym skomplikowane danie. Jeśli chcesz przygotować ten najlepszy omlet na słodko, to koniecznie zapoznaj się z recepturą od Ani Starmach.

Omlet - Pyszności
Omlet - Pyszności

Jak przygotować pyszny i najlepszy omlet na słodko?

To bardzo proste! Wystarczy odrobina wolnego czasu, kilka składników, które masz w swoim domu, odpowiednie nastawienie i chęci do przygotowania czegoś wyjątkowego. Gwarantujemy, że z takim nastawieniem, Twój omlet na słodko na pewno się uda. No to zaczynamy i smażymy.

Składniki:

  • 4 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki mąki
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżka masła do smażenia.

Sposób przygotowania:

Jak przystało na omlet na słodko, należy rozpocząć od oddzielenia białka od żółtek. Następnie żółtka mieszamy z cukrem, mlekiem, cukrem waniliowym i mąką za pomocą trzepaczki. Kolejny krok to ubicie białek na sztywną pianę, przy pomocy miksera. Tak ubite białka należy delikatnie wmieszać do masy z żółtek. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy na nią wymieszaną masę. Smażymy omlet na bardzo małym ogniu, przez około 3-4 minuty na każdej ze stron.

Ubijanie omletu - Pyszności
Ubijanie omletu - Pyszności

Nasz omlet na słodko jest już gotowy. Teraz pozostaje nam go przełożyć na talerz i dodać ulubione dodatki. Może to być serek i powidła. Następnie składamy omlet na pół. Najlepiej jest zjeść go od razu, bo z każdą kolejną minutą traci swoją puszystość. Smacznego!

Lubisz omlety w wersji wytrawnej? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na najlepszy omlet z parówkami:

Wybrane dla Ciebie