Słodki omlet Ani Starmach jest ekstremalnie puszysty i robi się 15 minut. Na śniadanie jak znalazł

Większość z nas przyzwyczaiła się do tego, że omlety jadamy na śniadanie najczęściej w wersji wytrawnej. Okazuje się jednak, że omlet na słodko może być również smacznym i pożywnym posiłkiem. Jest pyszny, puszysty i zdrowy. Poznaj jego wyjątkowy smak.

Omlet na słodkoOmlet na słodko - Pyszności; Foto Canva.com i screen z facebook.com/AnnaStarmachOfficial
Karol Wiak

Dlaczego warto przygotować omlet na słodko?

Odpowiedź jest bardzo prosta. To pewnego rodzaju alternatywa dla omletów w wersji wytrawnej. Możemy go zjeść z wieloma pysznymi dodatkami, w tym owocami. Pozwala powrócić do czasów dzieciństwa. Jest puchaty, biszkoptowy, zdrowy i z powodzeniem można go zjeść zarówno na śniadanie lub kolację. Co ważne, jego przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut. Nie jest to w związku z tym skomplikowane danie. Jeśli chcesz przygotować ten najlepszy omlet na słodko, to koniecznie zapoznaj się z recepturą od Ani Starmach.

Obrazek
Omlet - Pyszności

Jak przygotować pyszny i najlepszy omlet na słodko?

To bardzo proste! Wystarczy odrobina wolnego czasu, kilka składników, które masz w swoim domu, odpowiednie nastawienie i chęci do przygotowania czegoś wyjątkowego. Gwarantujemy, że z takim nastawieniem, Twój omlet na słodko na pewno się uda. No to zaczynamy i smażymy.

Składniki:

  • 4 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki mąki
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • łyżka masła do smażenia.

Sposób przygotowania:

Jak przystało na omlet na słodko, należy rozpocząć od oddzielenia białka od żółtek. Następnie żółtka mieszamy z cukrem, mlekiem, cukrem waniliowym i mąką za pomocą trzepaczki. Kolejny krok to ubicie białek na sztywną pianę, przy pomocy miksera. Tak ubite białka należy delikatnie wmieszać do masy z żółtek. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy na nią wymieszaną masę. Smażymy omlet na bardzo małym ogniu, przez około 3-4 minuty na każdej ze stron.

Obrazek
Ubijanie omletu - Pyszności

Nasz omlet na słodko jest już gotowy. Teraz pozostaje nam go przełożyć na talerz i dodać ulubione dodatki. Może to być serek i powidła. Następnie składamy omlet na pół. Najlepiej jest zjeść go od razu, bo z każdą kolejną minutą traci swoją puszystość. Smacznego!

Lubisz omlety w wersji wytrawnej? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na najlepszy omlet z parówkami:

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione