Słodki omlet Ani Starmach jest ekstremalnie puszysty i robi się 15 minut. Na śniadanie jak znalazł
Większość z nas przyzwyczaiła się do tego, że omlety jadamy na śniadanie najczęściej w wersji wytrawnej. Okazuje się jednak, że omlet na słodko może być również smacznym i pożywnym posiłkiem. Jest pyszny, puszysty i zdrowy. Poznaj jego wyjątkowy smak.
18.11.2022 18:59
Dlaczego warto przygotować omlet na słodko?
Odpowiedź jest bardzo prosta. To pewnego rodzaju alternatywa dla omletów w wersji wytrawnej. Możemy go zjeść z wieloma pysznymi dodatkami, w tym owocami. Pozwala powrócić do czasów dzieciństwa. Jest puchaty, biszkoptowy, zdrowy i z powodzeniem można go zjeść zarówno na śniadanie lub kolację. Co ważne, jego przygotowanie zajmuje zaledwie 15 minut. Nie jest to w związku z tym skomplikowane danie. Jeśli chcesz przygotować ten najlepszy omlet na słodko, to koniecznie zapoznaj się z recepturą od Ani Starmach.
Jak przygotować pyszny i najlepszy omlet na słodko?
To bardzo proste! Wystarczy odrobina wolnego czasu, kilka składników, które masz w swoim domu, odpowiednie nastawienie i chęci do przygotowania czegoś wyjątkowego. Gwarantujemy, że z takim nastawieniem, Twój omlet na słodko na pewno się uda. No to zaczynamy i smażymy.
Składniki:
- 4 łyżki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 3 łyżki mąki
- łyżka cukru
- 2 łyżki serka śmietankowego
- łyżeczka cukru waniliowego
- łyżka masła do smażenia.
Sposób przygotowania:
Jak przystało na omlet na słodko, należy rozpocząć od oddzielenia białka od żółtek. Następnie żółtka mieszamy z cukrem, mlekiem, cukrem waniliowym i mąką za pomocą trzepaczki. Kolejny krok to ubicie białek na sztywną pianę, przy pomocy miksera. Tak ubite białka należy delikatnie wmieszać do masy z żółtek. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy na nią wymieszaną masę. Smażymy omlet na bardzo małym ogniu, przez około 3-4 minuty na każdej ze stron.
Nasz omlet na słodko jest już gotowy. Teraz pozostaje nam go przełożyć na talerz i dodać ulubione dodatki. Może to być serek i powidła. Następnie składamy omlet na pół. Najlepiej jest zjeść go od razu, bo z każdą kolejną minutą traci swoją puszystość. Smacznego!
Lubisz omlety w wersji wytrawnej? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na najlepszy omlet z parówkami: