Czy owsianka jest zdrowa? Powody dla których warto jeść owsiankę

Jakie właściwości ma owsianka? Sprawdzamy składniki odżywcze. Czy warto ją jeść? Jaki ma wpływ na zdrowie? Ile ma kalorii? Z czym najlepiej jeść owsiankę, która części z nas kojarzy się z niezbyt zachęcającą papką z przedszkola. Pora ją odczarować!

Obrazek
Ewa

Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo inspirujących przepisów na przygotowanie owsianki. Jeśli jednak wciąż szukasz argumentów "za"- mamy dla Ciebie 7 powodów, dzięki którym owsianka staje się śniadaniem idealnym.

#1 Owsianka – składniki odżywcze

Jakie składniki odżywcze ma owsianka? Węglowodany zawarte w ziarnie zawierają również szeroką gamę witamin i minerałów, w tym żelazo, magnez, cynk, selen, witaminy z grupy B oraz trochę mniejsze ilości wapnia i potasu.
Całkiem niezły wynik jak na tanią i prostą potrawę!

Obrazek

#2 Owsianka i przeciwutleniacze

Według badania Food Research International z 2018 roku, owies dostarcza związki zwane polifenolami, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Polifenole zmniejszają stres oksydacyjny organizmu – pomagają ograniczyć aktywność szkodliwych cząsteczek zwanych wolnymi rodnikami.
Z tego powodu polifenole są powiązane z ochroną przed chorobami serca i udarem, a także cukrzycą typu 2 i otyłością.

Obrazek

#3 To świetne źródło błonnika

Właściwości owsianki? Jest świetnym źródłem błonnika. Owies zawiera duże ilości beta-glukanu, rodzaju rozpuszczalnego błonnika. Badania dowodzą, że beta-glukan obniża zawartość cholesterolu i cukru we krwi, a nawet wzmacnia odporność. Działa jak naturalny prebiotyk, który wpływa na właściwą florę bakteryjną jelit.

Obrazek

#4 Czy owsianka jest dobra na diecie?

Płatki owsiane sprzyjają uczuciu sytości, które utrzymuje się po jedzeniu. Badania wykazały, że beta glukan jest niezwykłym sprzymierzeńcem w utrzymaniu odpowiedniej wagi. Dodatkowo, zjedzenie owsianki przed większą aktywnością fizyczną dodaje sporą dawkę energii. Ile kalorii ma owsianka? Przygotowana na wodzie ma dosłownie kilka-kilkanaście kalorii. Kaloryczność wzrasta w przypadku dodania innych składników.

Obrazek

#5 Owsianka na zaparcia. Czy działa? Oczywiście!

Zaparcia to uciążliwy i dla wielu osób również wstydliwy temat. Owsianka może pomóc w poradzeniu sobie z tym problemem. Bogate w błonnik płatki będą świetnym sprzymierzeńcem w walce z zaparciami.

Obrazek

#6 Owsianka zapobiega miażdżycy

Najnowsze badania wykazały, że zawarte w płatkach owsianych awentramidy zapobiegają tworzeniu się złogów tłuszczowych. W ten sposób chronią nas przed miażdżycą i chorobami serca.

Obrazek
Isolated oatmeal, oat flakes in spoon, flying oat flakes isolated on white background with clipping path, falling oats collection

#7 Pozwala uwolnić kreatywność

Owsianka dalej duże pole do popisu naszej kreatywności. Możesz zrobić ją na słodko, słono, próbować różnych napojów roślinnych i mleka, mieszać dodatki... Każdy znajdzie coś dla siebie!
Możesz przygotować je w wersji nocnej, pieczonej... pyszności!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej