Czy owsianka jest zdrowa? Powody dla których warto jeść owsiankę
Jakie właściwości ma owsianka? Sprawdzamy składniki odżywcze. Czy warto ją jeść? Jaki ma wpływ na zdrowie? Ile ma kalorii? Z czym najlepiej jeść owsiankę, która części z nas kojarzy się z niezbyt zachęcającą papką z przedszkola. Pora ją odczarować!
23.03.2022 | aktual.: 05.08.2023 12:30
Na naszej stronie znajdziesz mnóstwo inspirujących przepisów na przygotowanie owsianki. Jeśli jednak wciąż szukasz argumentów "za"- mamy dla Ciebie 7 powodów, dzięki którym owsianka staje się śniadaniem idealnym.
#1 Owsianka – składniki odżywcze
Jakie składniki odżywcze ma owsianka? Węglowodany zawarte w ziarnie zawierają również szeroką gamę witamin i minerałów, w tym żelazo, magnez, cynk, selen, witaminy z grupy B oraz trochę mniejsze ilości wapnia i potasu.
Całkiem niezły wynik jak na tanią i prostą potrawę!
#2 Owsianka i przeciwutleniacze
Według badania Food Research International z 2018 roku, owies dostarcza związki zwane polifenolami, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Polifenole zmniejszają stres oksydacyjny organizmu – pomagają ograniczyć aktywność szkodliwych cząsteczek zwanych wolnymi rodnikami.
Z tego powodu polifenole są powiązane z ochroną przed chorobami serca i udarem, a także cukrzycą typu 2 i otyłością.
#3 To świetne źródło błonnika
Właściwości owsianki? Jest świetnym źródłem błonnika. Owies zawiera duże ilości beta-glukanu, rodzaju rozpuszczalnego błonnika. Badania dowodzą, że beta-glukan obniża zawartość cholesterolu i cukru we krwi, a nawet wzmacnia odporność. Działa jak naturalny prebiotyk, który wpływa na właściwą florę bakteryjną jelit.
#4 Czy owsianka jest dobra na diecie?
Płatki owsiane sprzyjają uczuciu sytości, które utrzymuje się po jedzeniu. Badania wykazały, że beta glukan jest niezwykłym sprzymierzeńcem w utrzymaniu odpowiedniej wagi. Dodatkowo, zjedzenie owsianki przed większą aktywnością fizyczną dodaje sporą dawkę energii. Ile kalorii ma owsianka? Przygotowana na wodzie ma dosłownie kilka-kilkanaście kalorii. Kaloryczność wzrasta w przypadku dodania innych składników.
#5 Owsianka na zaparcia. Czy działa? Oczywiście!
Zaparcia to uciążliwy i dla wielu osób również wstydliwy temat. Owsianka może pomóc w poradzeniu sobie z tym problemem. Bogate w błonnik płatki będą świetnym sprzymierzeńcem w walce z zaparciami.
#6 Owsianka zapobiega miażdżycy
Najnowsze badania wykazały, że zawarte w płatkach owsianych awentramidy zapobiegają tworzeniu się złogów tłuszczowych. W ten sposób chronią nas przed miażdżycą i chorobami serca.
#7 Pozwala uwolnić kreatywność
Owsianka dalej duże pole do popisu naszej kreatywności. Możesz zrobić ją na słodko, słono, próbować różnych napojów roślinnych i mleka, mieszać dodatki... Każdy znajdzie coś dla siebie!
Możesz przygotować je w wersji nocnej, pieczonej... pyszności!