Przepis na pączki Magdy Gessler. Jak zrobić pączki na bogato?
Przepis Magdy Gessler na pączki. Składniki, wykonanie, sekretna receptura. Tłusty Czwartek już jutro! Moja babcia zawsze powtarzała, że w tym wyjątkowym dniu należy zjeść chociaż jednego pączka, aby cały rok był udany. Magda Gessler zdradziła przepis na pyszne pączki.
23.02.2022 | aktual.: 01.03.2022 14:13
Dlaczego w Tłusty Czwartek jemy pączki?
Kiedy słyszymy hasło Tłusty Czwartek, przed oczami widzimy od razu pyszne pączki z lukrem i konfiturą. I jesteśmy w 100% pewni, że z Tobą jest tak samo. Dlaczego jemy pączki w Tłusty Czwartek? I jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, skąd ta tradycja wzięła się w naszym kraju, już śpieszymy z odpowiedzią.
Skąd się wzięły pączki w Tłusty Czwartek? Jak się okazuje, idea Tłustego Czwartku sięga jeszcze czasów starożytnych. W tym dniu jednocześnie żegnano zimę i witano wiosnę, zaś na stołach można było spotkać tłuste potrawy, które jedzono głównie podczas ważnych uroczystości. Podobne tradycje można znaleźć również w kulturze słowiańskiej.
Przepisy Magdy Gessler na pączki
Magda Gessler to kreatorka smaku i restauratorka, której nazwisko od wielu lat budzi wiele emocji. Restauracje spod jej szyldu cieszą się niesamowitą popularnością, a ze zdradzonych przez nią przepisów korzystają tysiące. Kilkanaście lat jeżdżenia po Polsce wraz z „Kuchennym Rewolucjami” sprawiło, że Magda Gessler bardzo dobrze poznała potrzeby i smaki, jakie kochają i za jakimi tęsknią ludzie. Jaki jest przepis Magdy Gessler na pączki? Jaka receptura?
Składniki na pączki z przepisu Magdy Gessler
- 600 g mąki,
- 12 żółtek
- 3 szklanki mleka klarowanego
- 100 g drożdży,
- 200 g cukru,
- 4 kostki smalcu do smażenia,
- konfiturę z róży,
- cukier puder do posypania gotowych wyrobów
Pączki Magdy Gessler – jak zrobić krok po kroku?
- Do miski z mąką dodaj rozpuszczone w ciepłym mleku (1/2 szkl.) i lekko wyrośnięte drożdże.
- Jako kolejne składniki dodaj ubite żółtka z cukrem.
- Następnie dodaj resztę mleka i masło w płynnej postaci.
- Wyrabiaj ciasto do chwili, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. W przypadku gdy ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki.
- Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Po czym rozciągnij je na stolnicy i wytnij krążki przy pomocy szklanki.
- Na środku każdego pączka umieść konfiturę z róży, po czym zwiń brzegi ciasta.
- Gotowe pączki trzymaj w ciepłym miejscu, dzięki czemu lepiej wyrosną.
- Smaż je w gorącym tłuszczu, który przygotujesz z kostek smalcu.
- Usmażone pączki umieść na ręczniku papierowym.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.