Przepis na pączki Magdy Gessler. Jak zrobić pączki na bogato?

Przepis Magdy Gessler na pączki. Składniki, wykonanie, sekretna receptura. Tłusty Czwartek już jutro! Moja babcia zawsze powtarzała, że w tym wyjątkowym dniu należy zjeść chociaż jednego pączka, aby cały rok był udany. Magda Gessler zdradziła przepis na pyszne pączki.

Obrazek
Ewa

Dlaczego w Tłusty Czwartek jemy pączki?

Kiedy słyszymy hasło Tłusty Czwartek, przed oczami widzimy od razu pyszne pączki z lukrem i konfiturą. I jesteśmy w 100% pewni, że z Tobą jest tak samo. Dlaczego jemy pączki w Tłusty Czwartek? I jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, skąd ta tradycja wzięła się w naszym kraju, już śpieszymy z odpowiedzią.

Skąd się wzięły pączki w Tłusty Czwartek? Jak się okazuje, idea Tłustego Czwartku sięga jeszcze czasów starożytnych. W tym dniu jednocześnie żegnano zimę i witano wiosnę, zaś na stołach można było spotkać tłuste potrawy, które jedzono głównie podczas ważnych uroczystości. Podobne tradycje można znaleźć również w kulturze słowiańskiej.

Przepisy Magdy Gessler na pączki

Magda Gessler to kreatorka smaku i restauratorka, której nazwisko od wielu lat budzi wiele emocji. Restauracje spod jej szyldu cieszą się niesamowitą popularnością, a ze zdradzonych przez nią przepisów korzystają tysiące. Kilkanaście lat jeżdżenia po Polsce wraz z „Kuchennym Rewolucjami” sprawiło, że Magda Gessler bardzo dobrze poznała potrzeby i smaki, jakie kochają i za jakimi tęsknią ludzie. Jaki jest przepis Magdy Gessler na pączki? Jaka receptura?

Składniki na pączki z przepisu Magdy Gessler

  • 600 g mąki,
  • 12 żółtek
  • 3 szklanki mleka klarowanego
  • 100 g drożdży,
  • 200 g cukru,
  • 4 kostki smalcu do smażenia,
  • konfiturę z róży,
  • cukier puder do posypania gotowych wyrobów
Obrazek

Pączki Magdy Gessler – jak zrobić krok po kroku?

  1. Do miski z mąką dodaj rozpuszczone w ciepłym mleku (1/2 szkl.) i lekko wyrośnięte drożdże.
  2. Jako kolejne składniki dodaj ubite żółtka z cukrem.
  3. Następnie dodaj resztę mleka i masło w płynnej postaci.
  4. Wyrabiaj ciasto do chwili, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. W przypadku gdy ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki.
  5. Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Po czym rozciągnij je na stolnicy i wytnij krążki przy pomocy szklanki.
  6. Na środku każdego pączka umieść konfiturę z róży, po czym zwiń brzegi ciasta.
  7. Gotowe pączki trzymaj w ciepłym miejscu, dzięki czemu lepiej wyrosną.
  8. Smaż je w gorącym tłuszczu, który przygotujesz z kostek smalcu.
  9. Usmażone pączki umieść na ręczniku papierowym.
  10. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Koniecznie daj znać ile pączków planujesz jutro zjeść ❤️
Wybrane dla Ciebie
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć