Przepis na pączki Magdy Gessler. Jak zrobić pączki na bogato?

Przepis Magdy Gessler na pączki. Składniki, wykonanie, sekretna receptura. Tłusty Czwartek już jutro! Moja babcia zawsze powtarzała, że w tym wyjątkowym dniu należy zjeść chociaż jednego pączka, aby cały rok był udany. Magda Gessler zdradziła przepis na pyszne pączki.

Obrazek
Ewa

Dlaczego w Tłusty Czwartek jemy pączki?

Kiedy słyszymy hasło Tłusty Czwartek, przed oczami widzimy od razu pyszne pączki z lukrem i konfiturą. I jesteśmy w 100% pewni, że z Tobą jest tak samo. Dlaczego jemy pączki w Tłusty Czwartek? I jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, skąd ta tradycja wzięła się w naszym kraju, już śpieszymy z odpowiedzią.

Skąd się wzięły pączki w Tłusty Czwartek? Jak się okazuje, idea Tłustego Czwartku sięga jeszcze czasów starożytnych. W tym dniu jednocześnie żegnano zimę i witano wiosnę, zaś na stołach można było spotkać tłuste potrawy, które jedzono głównie podczas ważnych uroczystości. Podobne tradycje można znaleźć również w kulturze słowiańskiej.

Przepisy Magdy Gessler na pączki

Magda Gessler to kreatorka smaku i restauratorka, której nazwisko od wielu lat budzi wiele emocji. Restauracje spod jej szyldu cieszą się niesamowitą popularnością, a ze zdradzonych przez nią przepisów korzystają tysiące. Kilkanaście lat jeżdżenia po Polsce wraz z „Kuchennym Rewolucjami” sprawiło, że Magda Gessler bardzo dobrze poznała potrzeby i smaki, jakie kochają i za jakimi tęsknią ludzie. Jaki jest przepis Magdy Gessler na pączki? Jaka receptura?

Składniki na pączki z przepisu Magdy Gessler

  • 600 g mąki,
  • 12 żółtek
  • 3 szklanki mleka klarowanego
  • 100 g drożdży,
  • 200 g cukru,
  • 4 kostki smalcu do smażenia,
  • konfiturę z róży,
  • cukier puder do posypania gotowych wyrobów
Obrazek

Pączki Magdy Gessler – jak zrobić krok po kroku?

  1. Do miski z mąką dodaj rozpuszczone w ciepłym mleku (1/2 szkl.) i lekko wyrośnięte drożdże.
  2. Jako kolejne składniki dodaj ubite żółtka z cukrem.
  3. Następnie dodaj resztę mleka i masło w płynnej postaci.
  4. Wyrabiaj ciasto do chwili, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. W przypadku gdy ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj więcej mąki.
  5. Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Po czym rozciągnij je na stolnicy i wytnij krążki przy pomocy szklanki.
  6. Na środku każdego pączka umieść konfiturę z róży, po czym zwiń brzegi ciasta.
  7. Gotowe pączki trzymaj w ciepłym miejscu, dzięki czemu lepiej wyrosną.
  8. Smaż je w gorącym tłuszczu, który przygotujesz z kostek smalcu.
  9. Usmażone pączki umieść na ręczniku papierowym.
  10. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Koniecznie daj znać ile pączków planujesz jutro zjeść ❤️
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟