Moja babcia zdradziła mi przepis na kultową pańską skórkę. To najpopularniejszy warszawski przysmak

Pańska skórka to jeden z najpopularniejszych warszawskich przysmaków, który gości na przycmentarnych straganach. Znany cukierek możesz zrobić w swoim domu.

ObrazekPańska skórka- Pyszności/ źródło: Fot. Wojciech Surdziel Agencja Wyborcza.pl, Instagram
Ewa

Przepis na pańską skórkę

Wielu warszawiakom początek listopada nieodzownie kojarzy się z pańską skórkę. Przepis na te słodkości jest jednym z najpilniej strzeżonych sekretów, który przekazuje się z pokolenia na pokolenie. Moja babcia zdradziła mi swój przepis na ten kultowy smakołyk. Rodowici mieszkańcy Warszawy opowiadają, że ten przysmak kupić można było również przed wojną. Tradycyjnie znaleźć go można na przycmentarnych stoiskach i straganach.

Pańska skórka- Pyszności
Pańska skórka- Pyszności/ źródło: Wikipedia

Pańską skórkę pokochają wszyscy miłośnicy cukierków- jest twarda, kolorowa i bardzo słodka. W 2008 został wpisany na listę produktów tradycyjnych w województwie mazowieckim, ale podobne słodkości znaleźć można również w Krakowie (miodek turecki) czy też na Lubelszczyźnie (szczypka).

Oryginalny przepis

Nasz przepis to wersja uproszczona i uwspółcześniona. Jeśli jednak lubisz w kuchni trochę zaszaleć i testować tradycyjne receptury, to zrób to z przepisem na pańską skórkę pochodzącym z ''Kucharza polskiego'' z 1908 roku.

Najczystrzej gumy arabskiej pół funta nalać garncem zdrojowej, albo rzecznej wody i gotować na ogniu dopóki się nie rozpuści, gdy to nastąpi przecedzić przez flanelę, a po zupełnem wystudzeniu dodać funt miałko utłuczonego cukru, wstawić na węgle i gotować bardzo wolno, gdy zacznie iść para z kotła i masa zgęstnieje, mieszając szybko, dodawać po trosze pianę z 8 białek tęgo ubitą, aby się nie zważyła, poczem zestawić z ognia i nalewać natychmiast w papierowe foremki olejkiem migdałowem, albo najlepszą oliwą wysmarowane. Po wystudzeniu wyjętą masę z foremek posmarować raz jeszcze olejkiem migdałowem, albo oliwą i przechowywać w słoju. Panieńska skórka wyborną jest na kaszel - przepis należy uzupełnić o wodę różaną lub sok malinowy.

Pańska skórka

Składniki:

  • 6 białek jaj
  • 150 ml wody
  • 500 g cukru
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • łyżka konfitury z dzikiej róży oraz syropu różanego
  • 100 g przecieru truskawkowego lub malinowego

Sposób przygotowania:

Do garnka wlej 150 ml wody i zagotuj ją razem z 50 gramami cukru oraz syropem różanym. Dobrze wymieszaj całość i zdejmij z palnika. Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do nich pozostały cukier. Następnie cienkim strumieniem (bardzo ostrożnie) dodaj gorący syrop różany oraz przecier truskawkowy.

Powstałą masę przelej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp skrobią ziemniaczaną i odstaw na dwie godziny. Po tym czasie pokrój masę na mniejsze cukierki. Aby ułatwić sobie zadanie- zanurz nóż w gorącej wodzie.

Smacznego!

Pańska skórka- Pyszności
Pańska skórka- Pyszności

Dla chętnych większej ilości pysznych słodkości zapraszamy na nasz kanał na YouTube, gdzie pokazujemy jak zrobić obłędnie cynamonowe ciasteczka: 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej