Tym razem mamy dla Ciebie przepis na smaczny obiad. Będzie to pieczona karkówka z ziemniakami. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
Pyszności
01.04.2022 | aktual.: 10.10.2023 20:34
Składniki:
1,4 kg karkówka
180 g musztarda delikatesowa
3 szt. cebula
6 szt. ogórki konserwowe
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
200 g ziemniaki
3-4 szt. gałązki tymianku
1 szkl. bulion warzywny
Sposób przygotowania:
1. Przy pomocy tłuczka rozbij mięso. Następnie dopraw solą i pieprzem.
2. Ułóż na blacie sznurki (w pionie). Następnie umieść doprawione mięso i rozsmaruj na nim musztardę. Dodaj kawałki cebuli i plastry ogórków. Powtórz kilka warstw.
3. Na ostatnim kawałku karkówki rozprowadź musztardę i na wierzchu ułóż gałązki tymianku. Zwiąż kawałki mięsa.
4. Przełóż mięso do formy do pieczenia. Dodaj ćwiartki ziemniaków oraz bulion. Dopraw solą i pieprzem. Piecz pod przykryciem ok. 2,5 godziny (temp. 180 stopni Celsjusza).