Pyszne pieczone ziemniaczki na 4 różne sposoby
Ala Krauzowicz
10.10.2016 17:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Uwielbiam pieczone ziemniaczki, ale nigdy wcześniej nie pomyślałabym, że można przyrządzać je na tyle różnych i ciekawych sposobów!
W związku z tym, już za chwilę zobaczysz 4 świetne sposoby na pieczone ziemniaki. Wszystkie są świetne i sama nie potrafiłabym zdecydować, który jest najlepszy...
Przepis znajduje się poniżej.
Składniki:
- 4 ziemnniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Połóż ziemniaki na blaszce do pieczenia, a następnie polej je oliwą z oliwek i posyp solą. Przykryj blaszkę folią aluminiową i włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 60 minut.
I sposób
- 4 plastry mozzarelli
- 1 łyżeczka pesto
- 4 pomidorki koktajlowe pokrojone w plastry
- sól
- pieprz
- posiekany szczypiorek
Upieczonego ziemniaka przekrój na pół. Ustaw połówki koło siebie i połóż na nie plastry mozzarelli, pesto i pomidorki koktajlowe. Dopraw solą i pieprzem, a następnie owiń ziemniaka w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 10 minut. Po 10 minutach wyjmij ziemniaka i posyp go z wierzchu posiekanym szczypiorkiem.
II sposób
- 50 g kwaśnej śmietany
- posiekana czerwona cebula
- 30 g posiekanego boczku
- sól
- pieprz
- posiekany szczypiorek
Upieczonego ziemniaka przekrój na pół. Ustaw połówki koło siebie i połóż na nie kwaśną śmietanę, czerwoną cebulę i boczek. Dopraw solą i pieprzem, a następnie owiń ziemniaka w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 10 minut. Po 10 minutach wyjmij ziemniaka i posyp go z wierzchu posiekanym szczypiorkiem.
III sposób
- 50 g sera feta
- cukinia pokrojona w kostkę
- kilka oliwek
- sól
- pieprz
- posiekany szczypiorek
Upieczonego ziemniaka przekrój na pół. Ustaw połówki koło siebie i połóż na nie fetę, cukinię i oliwki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie owiń ziemniaka w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 10 minut. Po 10 minutach wyjmij ziemniaka i posyp go z wierzchu posiekanym szczypiorkiem.
IV sposób
- 80 g startego żółtego sera
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- kilka plastrów salami
- posiekany szczypiorek