Pyszne pieczone ziemniaczki na 4 różne sposoby

Pyszne pieczone ziemniaczki na 4 różne sposoby
Ala Krauzowicz

10.10.2016 17:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Uwielbiam pieczone ziemniaczki, ale nigdy wcześniej nie pomyślałabym, że można przyrządzać je na tyle różnych i ciekawych sposobów!

W związku z tym, już za chwilę zobaczysz 4 świetne sposoby na pieczone ziemniaki. Wszystkie są świetne i sama nie potrafiłabym zdecydować, który jest najlepszy...

Przepis znajduje się poniżej.

Obraz

Składniki:

  • 4 ziemnniaki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Połóż ziemniaki na blaszce do pieczenia, a następnie polej je oliwą z oliwek i posyp solą. Przykryj blaszkę folią aluminiową i włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 60 minut.

Obraz

I sposób

Obraz
  • 4 plastry mozzarelli
  • 1 łyżeczka pesto
  • 4 pomidorki koktajlowe pokrojone w plastry
  • sól
  • pieprz
  • posiekany szczypiorek

Upieczonego ziemniaka przekrój na pół. Ustaw połówki koło siebie i połóż na nie plastry mozzarelli, pesto i pomidorki koktajlowe. Dopraw solą i pieprzem, a następnie owiń ziemniaka w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 10 minut. Po 10 minutach wyjmij ziemniaka  i posyp go z wierzchu posiekanym szczypiorkiem.

Obraz

II sposób

Obraz
  • 50 g kwaśnej śmietany
  • posiekana czerwona cebula
  • 30 g posiekanego boczku
  • sól
  • pieprz
  • posiekany szczypiorek

Upieczonego ziemniaka przekrój na pół. Ustaw połówki koło siebie i połóż na nie kwaśną śmietanę, czerwoną cebulę i boczek. Dopraw solą i pieprzem, a następnie owiń ziemniaka w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 10 minut. Po 10 minutach wyjmij ziemniaka  i posyp go z wierzchu posiekanym szczypiorkiem.

Obraz

III sposób

Obraz
  • 50 g sera feta
  • cukinia pokrojona w kostkę
  • kilka oliwek
  • sól
  • pieprz
  • posiekany szczypiorek

Upieczonego ziemniaka przekrój na pół. Ustaw połówki koło siebie i połóż na nie fetę, cukinię i oliwki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie owiń ziemniaka w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 10 minut. Po 10 minutach wyjmij ziemniaka  i posyp go z wierzchu posiekanym szczypiorkiem.

Obraz

IV sposób

Obraz
  • 80 g startego żółtego sera
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • kilka plastrów salami
  • posiekany szczypiorek

Upieczonego ziemniaka przekrój na pół. Ustaw połówki koło siebie i połóż na nie starty ser żółty, koncentrat pomidorowy i salami. Dopraw solą i pieprzem, a następnie owiń ziemniaka w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 10 minut. Po 10 minutach wyjmij ziemniaka  i posyp go z wierzchu posiekanym szczypiorkiem.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także