Pyszne pieczone ziemniaczki na 4 różne sposoby
Uwielbiam pieczone ziemniaczki, ale nigdy wcześniej nie pomyślałabym, że można przyrządzać je na tyle różnych i ciekawych sposobów!
Ala Krauzowicz
10.10.2016 17:21
W związku z tym, już za chwilę zobaczysz 4 świetne sposoby na pieczone ziemniaki. Wszystkie są świetne i sama nie potrafiłabym zdecydować, który jest najlepszy...
Przepis znajduje się poniżej.
Składniki:
- 4 ziemnniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Połóż ziemniaki na blaszce do pieczenia, a następnie polej je oliwą z oliwek i posyp solą. Przykryj blaszkę folią aluminiową i włóż ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 60 minut.
I sposób
- 4 plastry mozzarelli
- 1 łyżeczka pesto
- 4 pomidorki koktajlowe pokrojone w plastry
- sól
- pieprz
- posiekany szczypiorek
Upieczonego ziemniaka przekrój na pół. Ustaw połówki koło siebie i połóż na nie plastry mozzarelli, pesto i pomidorki koktajlowe. Dopraw solą i pieprzem, a następnie owiń ziemniaka w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 10 minut. Po 10 minutach wyjmij ziemniaka i posyp go z wierzchu posiekanym szczypiorkiem.
II sposób
- 50 g kwaśnej śmietany
- posiekana czerwona cebula
- 30 g posiekanego boczku
- sól
- pieprz
- posiekany szczypiorek
Upieczonego ziemniaka przekrój na pół. Ustaw połówki koło siebie i połóż na nie kwaśną śmietanę, czerwoną cebulę i boczek. Dopraw solą i pieprzem, a następnie owiń ziemniaka w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 10 minut. Po 10 minutach wyjmij ziemniaka i posyp go z wierzchu posiekanym szczypiorkiem.
III sposób
- 50 g sera feta
- cukinia pokrojona w kostkę
- kilka oliwek
- sól
- pieprz
- posiekany szczypiorek
Upieczonego ziemniaka przekrój na pół. Ustaw połówki koło siebie i połóż na nie fetę, cukinię i oliwki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie owiń ziemniaka w folię aluminiową i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 10 minut. Po 10 minutach wyjmij ziemniaka i posyp go z wierzchu posiekanym szczypiorkiem.
IV sposób
- 80 g startego żółtego sera
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- kilka plastrów salami
- posiekany szczypiorek