Pieczony boczek a'la żeberka - soczyste i wypieczone mięso na obiad
Przepis na pyszny pieczony boczek w aromatycznych przyprawach. Soczysty, aromatyczny i pełen smaku. Ten przepis to hit, po którym pokochasz boczek.
25.05.2022 | aktual.: 25.05.2022 13:40
Jak upiec boczek?
Chociaż amatorów boczku wcale nie brakuje, to większość kojarzy go jednak z chrupiącym dodatkiem do jajecznicy czy burgerów. Ten przepis na chrupiący boczek z piekarnika sprawi, że oczarujesz całą swoją rodzinę. To część mięsa, która jest dość tłusta, ale jednocześnie bogata w smaku i pozwala na stworzenie wielu pysznych potraw.
W przygotowaniu pomógł nam Ovi Smart marki Philips
Składniki na pieczony boczek a'la żeberka
- 800 g surowego boczku
- 1,5 łyżki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 6 ząbków czosnku-posiekanych
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 2 łyżeczki soli
- 1/4 szkl. oleju roślinnego
Przepis na boczek pieczony
Zacznij od przygotowania mięsa. Boczek podziel na mniejsze paski. Kawałki mięsa ułóż na dwóch łyżkach i natnij od góry. Łyżki będą pomocne w tym, aby nie przeciąć mięsa do końca- skóra powinna pozostać nietknięta. Dzięki temu boczek równomiernie wypełni się aromatem przypraw.
Mięso przełóż do miski i polej olejem roślinnym. Dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Boczek możesz przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki, żeby przez noc jeszcze mocniej przeszło aromatem przypraw.
Rękami dokładnie wmasuj przyprawy tak, aby dostały się również w przygotowane wcześniej nacięcia. Przełóż mięso do Ovi i piecz 40 minut w 160 stopniach Celsjusza.
Chrupiący boczek z piekarnika
Nasz boczek jest już gotowy. Udekoruj go natką pietruszki. Możesz podać go z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Pamiętaj o porcji warzyw!
Smacznego :)