Pieczony boczek a'la żeberka - soczyste i wypieczone mięso na obiad

Przepis na pyszny pieczony boczek w aromatycznych przyprawach. Soczysty, aromatyczny i pełen smaku. Ten przepis to hit, po którym pokochasz boczek.

Obrazek
Ewa

Jak upiec boczek?

Chociaż amatorów boczku wcale nie brakuje, to większość kojarzy go jednak z chrupiącym dodatkiem do jajecznicy czy burgerów. Ten przepis na chrupiący boczek z piekarnika sprawi, że oczarujesz całą swoją rodzinę. To część mięsa, która jest dość tłusta, ale jednocześnie bogata w smaku i pozwala na stworzenie wielu pysznych potraw.

W przygotowaniu pomógł nam Ovi Smart marki Philips

Składniki na pieczony boczek a'la żeberka

  • 800 g surowego boczku
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 6 ząbków czosnku-posiekanych
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/4 szkl. oleju roślinnego

Przepis na boczek pieczony

Zacznij od przygotowania mięsa. Boczek podziel na mniejsze paski. Kawałki mięsa ułóż na dwóch łyżkach i natnij od góry. Łyżki będą pomocne w tym, aby nie przeciąć mięsa do końca- skóra powinna pozostać nietknięta. Dzięki temu boczek równomiernie wypełni się aromatem przypraw.

Obrazek

Mięso przełóż do miski i polej olejem roślinnym. Dodaj drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Boczek możesz przygotować dzień wcześniej i schować do lodówki, żeby przez noc jeszcze mocniej przeszło aromatem przypraw.

Rękami dokładnie wmasuj przyprawy tak, aby dostały się również w przygotowane wcześniej nacięcia. Przełóż mięso do Ovi i piecz 40 minut w 160 stopniach Celsjusza.

Obrazek

Chrupiący boczek z piekarnika

Nasz boczek jest już gotowy. Udekoruj go natką pietruszki. Możesz podać go z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Pamiętaj o porcji warzyw!

Smacznego :)

boczek przepis
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Trzeba zwrócić uwagę na jedno przy wyrabianiu ciasta
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
Podprażam i dorzucam do sałatki warzywnej. Sprawdzi się na Boże Narodzenie i na sylwestra
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀