Pieczony ziemniak w kilka minut. Nowy patent z Tik Tok'a zachwyca nawet kucharzy!

Po raz kolejny przychodzimy do Ciebie z patentem z Tik Toka. Zobacz, jak błyskawicznie upieczesz ziemniaka!

Obrazek
Ewa

Wystarczy kilka minut!

Koniec z czekaniem aż się upiecze. Jeśli tylko najdzie Cię ochota na gorącego ziemniaka- wystarczy 10 minut i wyląduje gotowy na Twoim talerzu. Idealny patent, gdy zapomnisz przygotować dodatków do obiadu :)

Krok 1: Nakłuwaj umytego ziemniaka widelcem

Dokładnie umyj ziemniaka pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się brudu. Zrób widelcem dość gęsto otwory z obu stron ziemniaka.

Obrazek

Krok 2: Włóż go do mikrofalówki

Nakłutego już ziemniaka włóż do kuchenki mikrofalowej na 5 minut, na dużej mocy. Po 5 minutach wyciągnij go i przewróć na drugą stronę. Podgrzewaj kolejne 5 minut.
Pamiętaj, żeby wkładać tylko nakłute ziemniaki, bo w przeciwnym razie mogą one eksplodować.
Duże ziemniaki mogą potrzebować trochę więcej czasu- po wyjęciu sprawdź widelcem, czy są już miękkie.

Krok 3: Odetnij górną część ziemniaka

Uważaj, żeby się nie poparzyć!

Obrazek

Krok 4: Ponacinaj jego wnętrze w kratkę

Obrazek

Krok 5: W powstałe nacięcia włóż kawałki twardego masła

Przynajmniej nie musisz pamięć o tym, żeby wyjąć je wcześnie z lodówki :)
Świetnie sprawdzi się tez masło czosnkowe.

Obrazek

Krok 6: Poczekaj chwilę aż masło się rozpuści i...gotowe!

Obrazek

Taki ziemniak będzie fantastycznym dodatkiem do dań z grilla i pieczonych mięs z piekarnika. Idealny patent dla zapominalskich! :)

Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba