Pieczony ziemniak w kilka minut. Nowy patent z Tik Tok'a zachwyca nawet kucharzy!

Po raz kolejny przychodzimy do Ciebie z patentem z Tik Toka. Zobacz, jak błyskawicznie upieczesz ziemniaka!

Obrazek
Ewa

Wystarczy kilka minut!

Koniec z czekaniem aż się upiecze. Jeśli tylko najdzie Cię ochota na gorącego ziemniaka- wystarczy 10 minut i wyląduje gotowy na Twoim talerzu. Idealny patent, gdy zapomnisz przygotować dodatków do obiadu :)

Krok 1: Nakłuwaj umytego ziemniaka widelcem

Dokładnie umyj ziemniaka pod bieżącą wodą, żeby pozbyć się brudu. Zrób widelcem dość gęsto otwory z obu stron ziemniaka.

Obrazek

Krok 2: Włóż go do mikrofalówki

Nakłutego już ziemniaka włóż do kuchenki mikrofalowej na 5 minut, na dużej mocy. Po 5 minutach wyciągnij go i przewróć na drugą stronę. Podgrzewaj kolejne 5 minut.
Pamiętaj, żeby wkładać tylko nakłute ziemniaki, bo w przeciwnym razie mogą one eksplodować.
Duże ziemniaki mogą potrzebować trochę więcej czasu- po wyjęciu sprawdź widelcem, czy są już miękkie.

Krok 3: Odetnij górną część ziemniaka

Uważaj, żeby się nie poparzyć!

Obrazek

Krok 4: Ponacinaj jego wnętrze w kratkę

Obrazek

Krok 5: W powstałe nacięcia włóż kawałki twardego masła

Przynajmniej nie musisz pamięć o tym, żeby wyjąć je wcześnie z lodówki :)
Świetnie sprawdzi się tez masło czosnkowe.

Obrazek

Krok 6: Poczekaj chwilę aż masło się rozpuści i...gotowe!

Obrazek

Taki ziemniak będzie fantastycznym dodatkiem do dań z grilla i pieczonych mięs z piekarnika. Idealny patent dla zapominalskich! :)

Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀