in , , ,

Ulubiony dodatek do dań, czyli jak zrobić masło czosnkowe?

Kiedy nadchodzi sezon grillowy, trudno wyobrazić sobie większość dań przyrządzanych na ogniu bez pysznych dodatków. Dlatego dziś odpowiem na pytanie: jak zrobić masło czosnkowe?

Ketchup i musztarda to podstawowe, ale jednocześnie pospolite składniki. Najlepszy smak wielu potraw zawdzięczamy właśnie dzięki masłu czosnkowemu. Jeśli więc kochasz ten produkt, zrób go sama. Przepis jest bardzo prosty, a Ty zyskasz smaczny i zdrowy efekt bez ogromnego wysiłku.

Masło czosnkowe – do czego

jak zrobić masło czosnkoweZastosowanie masła czosnkowego jest bardzo szerokie i nie ogranicza się wyłącznie do urozmaicania potraw z grilla. Smakuje wspaniale z warzywami i różnego rodzaju mięsami (szczególnie z wołowiną).

Jest niezastąpione również jako towarzysz ciepłej i chrupiącej bagietki, ziemniaków prosto z piekarnika, ryby czy wypieków na słono z ciastem francuskim i naleśnikami w roli głównej.

Jak zrobić masło czosnkowe w swoim domu?

Potrzebne produkty:

  • 200 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka soli gruboziarnistej
  • świeże zioła (rozmaryn, tymianek, koper, bazylia, szałwia i szczypiorek)

Krok po kroku:

  1. Cały proces rozpocznij od ucierania masła w moździerzu lub zwykłej misce.
  2. Kiedy masło będzie miękkie, zacznij dodawać stopniowo sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętaj, żeby cały czas ucierać mieszankę.
  3. Teraz posiekaj wybrane zioła, po czym dodaj do masła. I tu mała rada – im więcej ich dodasz, tym bardziej masło czosnkowe będzie aromatyczne.
  4. Umieść masło w chłodnym miejscu na całą noc. I gotowe!
  5. Z takim masełkiem każdy grill będzie udany 😉

grill

Teraz już wiesz jak zrobić masło czosnkowe w zaciszu własnego domu. Prawda, że to mega proste?

Zobacz także: Jak zamarynować karkówkę na grilla, aby wyszła idealna