Ulubiony dodatek do dań, czyli jak zrobić masło czosnkowe?

Kiedy nadchodzi sezon grillowy, trudno wyobrazić sobie większość dań przyrządzanych na ogniu bez pysznych dodatków. Dlatego dziś odpowiem na pytanie: jak zrobić masło czosnkowe?

Ketchup i musztarda to podstawowe, ale jednocześnie pospolite składniki. Najlepszy smak wielu potraw zawdzięczamy właśnie dzięki masłu czosnkowemu. Jeśli więc kochasz ten produkt, zrób go sama. Przepis jest bardzo prosty, a Ty zyskasz smaczny i zdrowy efekt bez ogromnego wysiłku.


Masło czosnkowe – do czego
Zastosowanie masła czosnkowego jest bardzo szerokie i nie ogranicza się wyłącznie do urozmaicania potraw z grilla. Smakuje wspaniale z warzywami i różnego rodzaju mięsami (szczególnie z wołowiną).


Jest niezastąpione również jako towarzysz ciepłej i chrupiącej bagietki, ziemniaków prosto z piekarnika, ryby czy wypieków na słono z ciastem francuskim i naleśnikami w roli głównej.
Jak zrobić masło czosnkowe w swoim domu?
Potrzebne produkty:


- 200 g masła
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka soli gruboziarnistej
- świeże zioła (rozmaryn, tymianek, koper, bazylia, szałwia i szczypiorek)
Krok po kroku:


- Cały proces rozpocznij od ucierania masła w moździerzu lub zwykłej misce.
- Kiedy masło będzie miękkie, zacznij dodawać stopniowo sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętaj, żeby cały czas ucierać mieszankę.
- Teraz posiekaj wybrane zioła, po czym dodaj do masła. I tu mała rada – im więcej ich dodasz, tym bardziej masło czosnkowe będzie aromatyczne.
- Umieść masło w chłodnym miejscu na całą noc. I gotowe!
- Z takim masełkiem każdy grill będzie udany ?
Teraz już wiesz jak zrobić masło czosnkowe w zaciszu własnego domu. Prawda, że to mega proste?


Zobacz także: Jak zamarynować karkówkę na grilla, aby wyszła idealna