WAŻNE
TERAZ

"Tuska napędza Braun". Ekspert od sondazy o "geniuszu" premiera i "pułapce" dla PiS

Co roku na majówkę robię taką sałatkę. Zanim się obejrzę, miska jest pusta

Pierwsze skojarzenie z kuchnią szwajcarską? Oczywiście ser. A najsłynniejszy ser z tego kraju to ementaler. Dlatego sałatkę, której jest ważnym składnikiem, nazywamy "szwajcarską". Na pewno znowu przygotuje ją na majówkę, bo zawsze robi furorę. Goście proszą o dokładkę.

sałatkaSer to ważny składnik tej sałatki.
Źródło zdjęć: © Getty Images | kabVisio
Dorota Gepert

Kuchnia szwajcarska nie jest zbyt skomplikowana, a duży wpływ na nią miały dania włoskie, francuskie czy niemieckie. Ważne są niej jest ser, mięso, ziemniaki, bo przecież w górach liczą się solidne posiłki. Dobrym przykładem jest tu właśnie sałatka szwajcarska. To tylko kilka składników, ale zostały tak skomponowane, że zaspokoją nawet spory głód.

Lubi ją Magda Gessler

Do przepisu na sałatkę szwajcarską wróciła nawet Magda Gessler podczas jednych z "Kuchennych rewolucji". Nie jest ona oczywiście tak znana, jak jarzynowa czy ziemniaczana, tym bardziej może zainteresować gości restauracji. Bez problemu da się ją też przygotować w domu. Jej składniki do lekkich i dietetycznych nie należą, ale za to szybko syci i jest smaczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z karmelizowaną cebulę robię co piątek. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad

Orzechowy posmak

Główne składniki sałatki szwajcarskiej są dwa. Pierwszy to mortadela, co jest ewidentnym wpływem kuchni włoskiej. Można ją zastąpić szynką, są nawet przepisy z parówkami. Wędlinę można dobrać do swojego smaku, ale drugiego składnika już tak łatwo nie zastąpimy. To ser ementaler o charakterystycznym orzechowym posmaku. Jest twardy i idealnie nadaje się do sałatki.

Lubiany na świecie

Sery typu ementaler ma w swoich ofertach wiele firm. Rozpoznaje się go od razu po sporych dziurach. Często nazywany jest serem szwajcarskim, bo powstał właśnie w tym alpejskim kraju. Od XII do XIX wieku był wytwarzany zgodnie z tradycją z surowego mleka tylko w dolinie rzeki Emme w górzystym kantonie Berno. Teraz jest produkowany prawie na całym świecie. Bardzo lubią go Francuzi, Niemcy i Austriacy. W Polsce jest też popularny. Znasz jego smak z kanapek? Wypróbuj go też w sałatce. Majówka to dobra okazja, by ją przygotować.

Przepis na sałatkę szwajcarską

Składniki:

  • 350 g dobrej jakości mortadeli (lub 4-5 frankfurtek lub szynki czy innej ulubionej wędliny)
  • 350 g sera ementaler,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 1 duża cebula,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 3 łyżki marynaty z ogórków,
  • sól, pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

  1. Wędlinę i ser ementaler pokrój w paski. Cebulę pokrój w pióra, ogórki w półplasterki. Pokrojone składniki przełóż do miski i wymieszaj.
  2. W osobnej misce wymieszaj majonez, musztardę oraz sok z ogórków kiszonych. Sos przelej do miski ze składnikami i dokładnie wymieszaj.
  3. Przed podaniem udekoruj sałatkę posiekanym szczypiorkiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥