PoradyCo roku na majówkę robię taką sałatkę. Zanim się obejrzę, miska jest pusta

Co roku na majówkę robię taką sałatkę. Zanim się obejrzę, miska jest pusta

Ser to ważny składnik tej sałatki.
Ser to ważny składnik tej sałatki.
Źródło zdjęć: © Getty Images | kabVisio

28.04.2024 19:12

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pierwsze skojarzenie z kuchnią szwajcarską? Oczywiście ser. A najsłynniejszy ser z tego kraju to ementaler. Dlatego sałatkę, której jest ważnym składnikiem, nazywamy "szwajcarską". Na pewno znowu przygotuje ją na majówkę, bo zawsze robi furorę. Goście proszą o dokładkę.

Kuchnia szwajcarska nie jest zbyt skomplikowana, a duży wpływ na nią miały dania włoskie, francuskie czy niemieckie. Ważne są niej jest ser, mięso, ziemniaki, bo przecież w górach liczą się solidne posiłki. Dobrym przykładem jest tu właśnie sałatka szwajcarska. To tylko kilka składników, ale zostały tak skomponowane, że zaspokoją nawet spory głód.

Lubi ją Magda Gessler

Do przepisu na sałatkę szwajcarską wróciła nawet Magda Gessler podczas jednych z "Kuchennych rewolucji". Nie jest ona oczywiście tak znana, jak jarzynowa czy ziemniaczana, tym bardziej może zainteresować gości restauracji. Bez problemu da się ją też przygotować w domu. Jej składniki do lekkich i dietetycznych nie należą, ale za to szybko syci i jest smaczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Orzechowy posmak

Główne składniki sałatki szwajcarskiej są dwa. Pierwszy to mortadela, co jest ewidentnym wpływem kuchni włoskiej. Można ją zastąpić szynką, są nawet przepisy z parówkami. Wędlinę można dobrać do swojego smaku, ale drugiego składnika już tak łatwo nie zastąpimy. To ser ementaler o charakterystycznym orzechowym posmaku. Jest twardy i idealnie nadaje się do sałatki.

Lubiany na świecie

Sery typu ementaler ma w swoich ofertach wiele firm. Rozpoznaje się go od razu po sporych dziurach. Często nazywany jest serem szwajcarskim, bo powstał właśnie w tym alpejskim kraju. Od XII do XIX wieku był wytwarzany zgodnie z tradycją z surowego mleka tylko w dolinie rzeki Emme w górzystym kantonie Berno. Teraz jest produkowany prawie na całym świecie. Bardzo lubią go Francuzi, Niemcy i Austriacy. W Polsce jest też popularny. Znasz jego smak z kanapek? Wypróbuj go też w sałatce. Majówka to dobra okazja, by ją przygotować.

Przepis na sałatkę szwajcarską

Składniki:

  • 350 g dobrej jakości mortadeli (lub 4-5 frankfurtek lub szynki czy innej ulubionej wędliny)
  • 350 g sera ementaler,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 1 duża cebula,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 3 łyżki marynaty z ogórków,
  • sól, pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

  1. Wędlinę i ser ementaler pokrój w paski. Cebulę pokrój w pióra, ogórki w półplasterki. Pokrojone składniki przełóż do miski i wymieszaj.
  2. W osobnej misce wymieszaj majonez, musztardę oraz sok z ogórków kiszonych. Sos przelej do miski ze składnikami i dokładnie wymieszaj.
  3. Przed podaniem udekoruj sałatkę posiekanym szczypiorkiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także