WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Co roku na majówkę robię taką sałatkę. Zanim się obejrzę, miska jest pusta

Pierwsze skojarzenie z kuchnią szwajcarską? Oczywiście ser. A najsłynniejszy ser z tego kraju to ementaler. Dlatego sałatkę, której jest ważnym składnikiem, nazywamy "szwajcarską". Na pewno znowu przygotuje ją na majówkę, bo zawsze robi furorę. Goście proszą o dokładkę.

sałatkaSer to ważny składnik tej sałatki.
Źródło zdjęć: © Getty Images | kabVisio
Dorota Gepert

Kuchnia szwajcarska nie jest zbyt skomplikowana, a duży wpływ na nią miały dania włoskie, francuskie czy niemieckie. Ważne są niej jest ser, mięso, ziemniaki, bo przecież w górach liczą się solidne posiłki. Dobrym przykładem jest tu właśnie sałatka szwajcarska. To tylko kilka składników, ale zostały tak skomponowane, że zaspokoją nawet spory głód.

Lubi ją Magda Gessler

Do przepisu na sałatkę szwajcarską wróciła nawet Magda Gessler podczas jednych z "Kuchennych rewolucji". Nie jest ona oczywiście tak znana, jak jarzynowa czy ziemniaczana, tym bardziej może zainteresować gości restauracji. Bez problemu da się ją też przygotować w domu. Jej składniki do lekkich i dietetycznych nie należą, ale za to szybko syci i jest smaczna.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makaron z karmelizowaną cebulę robię co piątek. Szybki i sprawdzony pomysł na obiad

Orzechowy posmak

Główne składniki sałatki szwajcarskiej są dwa. Pierwszy to mortadela, co jest ewidentnym wpływem kuchni włoskiej. Można ją zastąpić szynką, są nawet przepisy z parówkami. Wędlinę można dobrać do swojego smaku, ale drugiego składnika już tak łatwo nie zastąpimy. To ser ementaler o charakterystycznym orzechowym posmaku. Jest twardy i idealnie nadaje się do sałatki.

Lubiany na świecie

Sery typu ementaler ma w swoich ofertach wiele firm. Rozpoznaje się go od razu po sporych dziurach. Często nazywany jest serem szwajcarskim, bo powstał właśnie w tym alpejskim kraju. Od XII do XIX wieku był wytwarzany zgodnie z tradycją z surowego mleka tylko w dolinie rzeki Emme w górzystym kantonie Berno. Teraz jest produkowany prawie na całym świecie. Bardzo lubią go Francuzi, Niemcy i Austriacy. W Polsce jest też popularny. Znasz jego smak z kanapek? Wypróbuj go też w sałatce. Majówka to dobra okazja, by ją przygotować.

Przepis na sałatkę szwajcarską

Składniki:

  • 350 g dobrej jakości mortadeli (lub 4-5 frankfurtek lub szynki czy innej ulubionej wędliny)
  • 350 g sera ementaler,
  • 6 ogórków konserwowych,
  • 1 duża cebula,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 3 łyżki marynaty z ogórków,
  • sól, pieprz do smaku.


Sposób przygotowania:

  1. Wędlinę i ser ementaler pokrój w paski. Cebulę pokrój w pióra, ogórki w półplasterki. Pokrojone składniki przełóż do miski i wymieszaj.
  2. W osobnej misce wymieszaj majonez, musztardę oraz sok z ogórków kiszonych. Sos przelej do miski ze składnikami i dokładnie wymieszaj.
  3. Przed podaniem udekoruj sałatkę posiekanym szczypiorkiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat