Kasia Bosacka pokazała, jak zrobić marynatę do karkówki. Wystarczy wlać do słoika i potrząsnąć
Marynata do karkówki powinna zawierać kwaśny i słodki dodatek, warto też dodać do niej odrobinę tłuszczu. Zastosowanie takiej mieszanki zapobiegnie twardnieniu mięsa — po obróbce cieplnej stanie się ono soczyste, kruche i delikatne. Jeśli nie masz pomysłu na to, w czym zamarynować mięso na grilla, koniecznie wypróbuj ten przepis.
28.05.2023 12:30
Soczysta i krucha oraz dobrze doprawiona karkówka to gwóźdź programu biesiad przy grillu. Pomysłem na bardzo prostą marynatę, ale też idealnie podkreślającą smak mięs podzieliła się Katarzyna Bosacka. W jednym z odcinków "EkoBosackiej" udostępnionym na YouTube, zaprezentowała, jak szybko przygotować idealny sos. Jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się zarówno do marynowania mięs, jak i jako dodatek do sałatki.
W czym zamarynować karkówkę na grilla?
Marynata do karkówki według przepisu Katarzyny Bosackiej sprawdzi się nie tylko do przyprawienia mięsa. Może też stać się doskonałym sosem do sałatki. Jej głównymi składnikami są olej rzepakowy, musztarda francuska i miód. Jak wskazuje Bosacka w nagraniu, olej rzepakowy świetnie nadaje się smażenia, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia i w porównaniu np. do masła klarowanego nie zawiera "złego" cholesterolu.
Musztarda francuska zaś zawiera całe ziarna gorczycy, które mają bardzo dużo przeciwutleniaczy — naturalnych substancji, które chronią nasz organizm przed nowotworami. Musztarda sprawi też, że marynata do karkówki nabierze ostrości i delikatnej kwasowości. Miód zaś idealnie sprawdza się w przypadku grillowanych mięs, ponieważ tworzy na ich powierzchni chrupiącą glazurę.
Marynatę można wzbogacić ulubionymi przyprawami. Bosacka poleca również dodanie do niej sporej ilości czosnku. Po pierwsze, jego smak świetnie komponuje się z mięsem. Po drugie zaś, czosnek doskonale wpływa na działanie układu trawiennego. Przyspiesza i nasila wydzielanie żółci, przyspiesza pracę jelit, dzięki czemu zapobiega tworzeniu nieprzyjemnych wzdęć. Dlatego właśnie powinno się go stosować jako dodatek do mięs czy innych tłustych i ciężkostrawnych potraw.
Najlepsza marynata do karkówki. Prosty przepis od Katarzyny Bosackiej
Składniki:
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki wody
- 2 spore ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu rzepakowego
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieść w słoiczku. Dobrze dokręć zakrętkę i potrząsaj naczyniem, aż składniki się połączą.
- Dokładnie natrzyj mięso marynatą z każdej strony, przykryj i schowaj do lodówki na 1-2 dni.