Kasia Bosacka pokazała, jak zrobić marynatę do karkówki. Wystarczy wlać do słoika i potrząsnąć

Marynata do karkówki powinna zawierać kwaśny i słodki dodatek, warto też dodać do niej odrobinę tłuszczu. Zastosowanie takiej mieszanki zapobiegnie twardnieniu mięsa — po obróbce cieplnej stanie się ono soczyste, kruche i delikatne. Jeśli nie masz pomysłu na to, w czym zamarynować mięso na grilla, koniecznie wypróbuj ten przepis. 

ObrazekMarynata do karkówki według przepisu Katarzyny Bosackiej - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: Katarzyna Bosacka (screenshot)

Soczysta i krucha oraz dobrze doprawiona karkówka to gwóźdź programu biesiad przy grillu. Pomysłem na bardzo prostą marynatę, ale też idealnie podkreślającą smak mięs podzieliła się Katarzyna Bosacka. W jednym z odcinków "EkoBosackiej" udostępnionym na YouTube, zaprezentowała, jak szybko przygotować idealny sos. Jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się zarówno do marynowania mięs, jak i jako dodatek do sałatki.

W czym zamarynować karkówkę na grilla?

Marynata do karkówki według przepisu Katarzyny Bosackiej sprawdzi się nie tylko do przyprawienia mięsa. Może też stać się doskonałym sosem do sałatki. Jej głównymi składnikami są olej rzepakowy, musztarda francuska i miód. Jak wskazuje Bosacka w nagraniu, olej rzepakowy świetnie nadaje się smażenia, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia i w porównaniu np. do masła klarowanego nie zawiera "złego" cholesterolu.

Musztarda francuska zaś zawiera całe ziarna gorczycy, które mają bardzo dużo przeciwutleniaczy — naturalnych substancji, które chronią nasz organizm przed nowotworami. Musztarda sprawi też, że marynata do karkówki nabierze ostrości i delikatnej kwasowości. Miód zaś idealnie sprawdza się w przypadku grillowanych mięs, ponieważ tworzy na ich powierzchni chrupiącą glazurę.

Marynatę można wzbogacić ulubionymi przyprawami. Bosacka poleca również dodanie do niej sporej ilości czosnku. Po pierwsze, jego smak świetnie komponuje się z mięsem. Po drugie zaś, czosnek doskonale wpływa na działanie układu trawiennego. Przyspiesza i nasila wydzielanie żółci, przyspiesza pracę jelit, dzięki czemu zapobiega tworzeniu nieprzyjemnych wzdęć. Dlatego właśnie powinno się go stosować jako dodatek do mięs czy innych tłustych i ciężkostrawnych potraw.

Obrazek
Karkówka z grilla - Pyszności; Foto Canva.com

Najlepsza marynata do karkówki. Prosty przepis od Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki wody
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu rzepakowego
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie: 

  1. Wszystkie składniki umieść w słoiczku. Dobrze dokręć zakrętkę i potrząsaj naczyniem, aż składniki się połączą.
  2. Dokładnie natrzyj mięso marynatą z każdej strony, przykryj i schowaj do lodówki na 1-2 dni.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo