Kasia Bosacka pokazała, jak zrobić marynatę do karkówki. Wystarczy wlać do słoika i potrząsnąć

Marynata do karkówki powinna zawierać kwaśny i słodki dodatek, warto też dodać do niej odrobinę tłuszczu. Zastosowanie takiej mieszanki zapobiegnie twardnieniu mięsa — po obróbce cieplnej stanie się ono soczyste, kruche i delikatne. Jeśli nie masz pomysłu na to, w czym zamarynować mięso na grilla, koniecznie wypróbuj ten przepis. 

ObrazekMarynata do karkówki według przepisu Katarzyny Bosackiej - Pyszności; Fot. Adobe Stock/Instagram: Katarzyna Bosacka (screenshot)

Soczysta i krucha oraz dobrze doprawiona karkówka to gwóźdź programu biesiad przy grillu. Pomysłem na bardzo prostą marynatę, ale też idealnie podkreślającą smak mięs podzieliła się Katarzyna Bosacka. W jednym z odcinków "EkoBosackiej" udostępnionym na YouTube, zaprezentowała, jak szybko przygotować idealny sos. Jest na tyle uniwersalny, że sprawdzi się zarówno do marynowania mięs, jak i jako dodatek do sałatki.

W czym zamarynować karkówkę na grilla?

Marynata do karkówki według przepisu Katarzyny Bosackiej sprawdzi się nie tylko do przyprawienia mięsa. Może też stać się doskonałym sosem do sałatki. Jej głównymi składnikami są olej rzepakowy, musztarda francuska i miód. Jak wskazuje Bosacka w nagraniu, olej rzepakowy świetnie nadaje się smażenia, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia i w porównaniu np. do masła klarowanego nie zawiera "złego" cholesterolu.

Musztarda francuska zaś zawiera całe ziarna gorczycy, które mają bardzo dużo przeciwutleniaczy — naturalnych substancji, które chronią nasz organizm przed nowotworami. Musztarda sprawi też, że marynata do karkówki nabierze ostrości i delikatnej kwasowości. Miód zaś idealnie sprawdza się w przypadku grillowanych mięs, ponieważ tworzy na ich powierzchni chrupiącą glazurę.

Marynatę można wzbogacić ulubionymi przyprawami. Bosacka poleca również dodanie do niej sporej ilości czosnku. Po pierwsze, jego smak świetnie komponuje się z mięsem. Po drugie zaś, czosnek doskonale wpływa na działanie układu trawiennego. Przyspiesza i nasila wydzielanie żółci, przyspiesza pracę jelit, dzięki czemu zapobiega tworzeniu nieprzyjemnych wzdęć. Dlatego właśnie powinno się go stosować jako dodatek do mięs czy innych tłustych i ciężkostrawnych potraw.

Obrazek
Karkówka z grilla - Pyszności; Foto Canva.com

Najlepsza marynata do karkówki. Prosty przepis od Katarzyny Bosackiej

Składniki:

  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki wody
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu rzepakowego
  • pieprz i sól do smaku

Przygotowanie: 

  1. Wszystkie składniki umieść w słoiczku. Dobrze dokręć zakrętkę i potrząsaj naczyniem, aż składniki się połączą.
  2. Dokładnie natrzyj mięso marynatą z każdej strony, przykryj i schowaj do lodówki na 1-2 dni.
Wybrane dla Ciebie
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇