Pierwszy raz spróbowałam w Pradze. Od tej pory robię je przynajmniej raz w miesiącu

Choć wielu Polaków uważa, że placki ziemniaczane znają na wylot, czasem wystarczy drobna zmiana, by odkryć je na nowo. Jeden niewielki składnik potrafi odmienić smak. Zobacz, jak jedzą je Czesi.

Placki ziemniaczane po czesku to kulinarny hitPlacki ziemniaczane po czesku to kulinarny hit
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ziemniaki, jajko, trochę mąki, przyprawy, to przecież żadna filozofia. A jednak Czesi udowadniają, że w prostocie da się znaleźć nowy smak. Klucz? Odpowiednie przyprawy. Zamiast cebuli – czosnek i majeranek. Opcjonalnie także kminek, a u niektórych nawet boczek. Placki ziemniaczane po czesku, czyli tzw. bramboráky, mają zdecydowany aromat, są chrupiące i doskonale smakują solo, ale też jako dodatek do mięs. To wariacja idealna dla tych, którzy lubią wyraziste potrawy, ale nie chcą eksperymentować z egzotyką. Placki ziemniaczane po czesku pasują do polskich gustów jak ulał.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bez pani z bazarku i wsypywania do reklamówki. Kupiliśmy truskawki w automacie

Przepis na placki ziemniaczane po czesku

Czesi mają swój sposób na placki ziemniaczane. Nieco różnią się od tych naszych, ale mają mnóstwo wspólnych mianowników. Teraz twoja kolej, by przetestować ten przepis. Placuszki wychodzą obłędne i bardzo szybko znikną z talerza.


Składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • 2–3 ząbki czosnku,
  • 2–3 łyżki mąki pszennej,
  • jajko,
  • łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • tłuszcz do smażenia – najlepiej smalec lub olej rzepakowy.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnej tarce.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tej samej tarce.
  3. Do startych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, czosnek, majeranek, sól i pieprz. Wymieszaj.
  4. W tym momencie możesz dodać odrobinę kminku. Nada plackom ciekawego smaku, ale jeśli nie przepadasz za tą przyprawą, możesz pominąć ten krok.
  5. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Nakładaj porcje masy ziemniaczanej łyżką, formując cienkie placki.
  6. Smaż z obu stron na złoty kolor. Uważaj, bo placki ziemniaczane po czesku mocno chłoną tłuszcz.
  7. Odsącz placki na papierowym ręczniku.
  8. Podawaj z kwaśną śmietaną, do gulaszu lub jako samodzielne danie.

Placki ziemniaczane po czesku to coś, co warto spróbować chociaż raz. A potem wracać do nich częściej, niż się planowało.

Bramboráky pokazują, że nawet w czymś tak dobrze znanym jak placki ziemniaczane da się znaleźć świeżość. Czosnek i majeranek nadają daniu wyrazistości, której często brakuje naszej wersji. A jeśli odważysz się dorzucić trochę kminku czy chrupiącego boczku, wchodzisz na jeszcze wyższy poziom. Zrobienie zajmuje dokładnie tyle, co zwykłych placków, a efekt zaskakuje nie tylko gości, ale i ciebie samego. Warto mieć ten przepis pod ręką, zwłaszcza gdy znudziły się klasyczne placki i chcesz spróbować czegoś innego.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat