Pizza na kalafiorowym spodzie

Ty razem przychodzimy z wyjątkową pizzą :) Oto genialna przekąska na kalafiorowym spodzie z rukolą, szynką parmeńską oraz pomidorkami koktajlowymi.

Obrazek
Pyszności
SKOMENTUJ

1 PORCJA: 220 g

Kalorie: 182 kcal

Białka: 10 g

Węglowodany: 21 g

Błonnik: 4 g

Tłuszcze: 7 g

Składniki:

  1. 400 g kalafior
  2. 2 szt. jajka
  3. kilka plastrów szynka parmeńska
  4. kilka szt. pomidorki koktajlowe
  5. 60 g mąka kukurydziana
  6. 2 szczypty sól
  7. 2 szczypty pieprz
  8. 75 g buraki ugotowane
  9. 25 g orzechy włoskie
  10. kilka liści bazylia
  11. 1 łyżka ocet balsamiczny
  12. rukola wg uznania
Sposób przygotowania:

1. Zblenduj kalafiora i przesyp go do miski. Dodaj 2 jajka.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj: mąkę kukurydzianą, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. Z powstałej mieszanki utwórz spód na pizzę. Piecz przez 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W misce połącz ze sobą ugotowane buraki, orzechy włoskie, liście bazylii, ocet balsamiczny, pieprz oraz sól.

Obrazek

5. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.

Obrazek

6. Przełóż powstały sos na spód do pizzy. Ponowie wstaw do piekarnika (temp. 180 stopni, czas: 10 min). Na samym końcu ułóż na pizzy rukolę, szynkę i pomidorki koktajlowe.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
To dar od Matki Ziemi. Uczestniczyłam w ceremonii picia kakao
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Sprawdzili skład wędliny z Lidla. Nawet nie wkładaj jej do koszyka
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Mizeria po szwedzku bije na głowę klasyczny przepis. Idealna do kotletów i mięs z grilla
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Boczek marynuję i wrzucam na grilla. Wychodzi tak smaczny, że o kiełbasę nikt nie pyta
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Dodaj do masy, a placki ziemniaczane nie będą wpijały tłuszczu. To sposób dobrych gospodyń
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
Nie grilluję karkówki, lecz piekę w piekarniku. Wychodzi bardzo soczysta i krucha
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
To mój ulubiony przepis na colesława. Jest delikatny i bardzo kremowy
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Wielu Polaków wyrzuca. Tak co roku marnują okazję na poprawę pracy jelit
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Dziwne, ale pożywne. Podaj do kawy zdrowe ciasteczka ze starej mąki
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Szwagierka zrobiła na deser. Krem od Rozkosznego przebił wszystko inne
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie
Babcia robi na niedzielę zamiast rosołu. Po takiej zupie nie pyta się o drugie danie