Pizza na kalafiorowym spodzie

Ty razem przychodzimy z wyjątkową pizzą :) Oto genialna przekąska na kalafiorowym spodzie z rukolą, szynką parmeńską oraz pomidorkami koktajlowymi.

Obrazek
Pyszności

1 PORCJA: 220 g

Kalorie: 182 kcal

Białka: 10 g

Węglowodany: 21 g

Błonnik: 4 g

Tłuszcze: 7 g

Składniki:

  1. 400 g kalafior
  2. 2 szt. jajka
  3. kilka plastrów szynka parmeńska
  4. kilka szt. pomidorki koktajlowe
  5. 60 g mąka kukurydziana
  6. 2 szczypty sól
  7. 2 szczypty pieprz
  8. 75 g buraki ugotowane
  9. 25 g orzechy włoskie
  10. kilka liści bazylia
  11. 1 łyżka ocet balsamiczny
  12. rukola wg uznania
Sposób przygotowania:

1. Zblenduj kalafiora i przesyp go do miski. Dodaj 2 jajka.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj: mąkę kukurydzianą, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. Z powstałej mieszanki utwórz spód na pizzę. Piecz przez 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W misce połącz ze sobą ugotowane buraki, orzechy włoskie, liście bazylii, ocet balsamiczny, pieprz oraz sól.

Obrazek

5. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.

Obrazek

6. Przełóż powstały sos na spód do pizzy. Ponowie wstaw do piekarnika (temp. 180 stopni, czas: 10 min). Na samym końcu ułóż na pizzy rukolę, szynkę i pomidorki koktajlowe.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem