Pizza na kalafiorowym spodzie

Ty razem przychodzimy z wyjątkową pizzą :) Oto genialna przekąska na kalafiorowym spodzie z rukolą, szynką parmeńską oraz pomidorkami koktajlowymi.

Obrazek
Pyszności

1 PORCJA: 220 g

Kalorie: 182 kcal

Białka: 10 g

Węglowodany: 21 g

Błonnik: 4 g

Tłuszcze: 7 g

Składniki:

  1. 400 g kalafior
  2. 2 szt. jajka
  3. kilka plastrów szynka parmeńska
  4. kilka szt. pomidorki koktajlowe
  5. 60 g mąka kukurydziana
  6. 2 szczypty sól
  7. 2 szczypty pieprz
  8. 75 g buraki ugotowane
  9. 25 g orzechy włoskie
  10. kilka liści bazylia
  11. 1 łyżka ocet balsamiczny
  12. rukola wg uznania
Sposób przygotowania:

1. Zblenduj kalafiora i przesyp go do miski. Dodaj 2 jajka.

Obrazek

2. Jako kolejne składniki dodaj: mąkę kukurydzianą, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

3. Z powstałej mieszanki utwórz spód na pizzę. Piecz przez 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W misce połącz ze sobą ugotowane buraki, orzechy włoskie, liście bazylii, ocet balsamiczny, pieprz oraz sól.

Obrazek

5. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.

Obrazek

6. Przełóż powstały sos na spód do pizzy. Ponowie wstaw do piekarnika (temp. 180 stopni, czas: 10 min). Na samym końcu ułóż na pizzy rukolę, szynkę i pomidorki koktajlowe.

Obrazek

7. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥